Bakker

Beschrijving

De opleiding is gebaseerd op de erkende beroepskwalificatie Bakker:
Je bereidt, verwerkt en bakt gistdegen en je werkt ze af volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.


 

Situering

Studiegebied Bakkerij
Diplomagericht Nee
Beroepskwalificatie Bakker
Beroepskwalificatie definitie De bakker bereidt, verwerkt, bakt verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten, gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde producten…) én bewaart en verpakt deze volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de bakkerijproducten uit te stallen en te verkopen, alsook een bakkerij te organiseren.
Beroepskwalificatie ID BK-0019-3
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Nee
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Bakker Standaard Certificaat Ja 840 lestijden
--
Bakker Verlengd Certificaat Ja 920 lestijden
--
Bakker Verkort Certificaat Ja 720 lestijden
--

 

Instellingen

 

Beroepen

Bakker

 

Linken

Bakker - VDAB - Beroepenfilm

Brood-en banketbakkerij (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent

Bakker - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4

Bakker - Opleidingsprofiel SecVO

 

Bakker

Beschrijving

De opleiding is gebaseerd op de erkende beroepskwalificatie Bakker:
Je bereidt, verwerkt en bakt gistdegen en je werkt ze af volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de gemaakte producten te verkopen.


 

Situering

Studiegebied Bakkerij
Diplomagericht Ja
Beroepskwalificatie Bakker
Beroepskwalificatie definitie De bakker bereidt, verwerkt, bakt verschillende soorten (gist)degen (broden, zachte en harde luxe, taarten, gerezen bladerdeegproducten, gezondheidsgerelateerde producten…) én bewaart en verpakt deze volgens de voorschriften van de voedselveiligheid teneinde de bakkerijproducten uit te stallen en te verkopen, alsook een bakkerij te organiseren.
Beroepskwalificatie ID BK-0019-3
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Ja
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Bakker Standaard Certificaat Ja 840 lestijden
--
Bakker Verlengd Certificaat Ja 920 lestijden
--
Bakker Verkort Certificaat Ja 720 lestijden
--

 

Modules

Omschrijving Type Studiebewijs Ingericht Lestijden Einddatum
Broden en harde luxe Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Dieetproducten bakkerij Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Gerezen bladerdeeg Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Organisatie (banket)bakkerij en aanverwante Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Specialiteiten broden en harde luxe Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Specialiteiten gerezen bladerdeeg Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Specialiteiten zachte luxe en taarten op basis van gistdegen Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Stage bakkerij Standaard Deelcertificaat Ja 160 lestijden
--
Taarten op basis van gistdegen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Verkoop (banket)bakkerij- en aanverwante producten Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Zachte luxe Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--

 

Toelating

Voor de opleidingen van de studiegebieden personenzorg en voeding waarin cursisten rechtstreeks of onrechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komen en zij die waren of stoffen kunnen verontreinigen of besmetten, is in uitvoering van de federale regelgeving op de voedselveiligheid een medisch geschiktheidsattest vereist.
Daartoe dient een arts voor 1 oktober van het betrokken schooljaar of onmiddellijk indien de inschrijving later plaatsvindt een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
Dit attest mag ten hoogste drie jaar oud zijn.

 

Sanctie

Deze opleiding leidt tot het certificaat BAKKER na 840 lestijden.
Het certificaat leidt in combinatie met het certificaat AANVULLENDE ALGEMENE VORMING tot het diploma secundair onderwijs. 

 

Instellingen

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro

Keizersplein 19  9300 Aalst
053 46 19 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel

Materiaalstraat 67  1070 Anderlecht
02 528 09 50     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel

Materiaalstraat 67  1070 Anderlecht
02 528 09 50     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant

Desguinlei 244  2018 Antwerpen
03 242 26 19     

Centrum voor Volwassenenonderwijs HIK

Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
01 4 71 69 53     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa

Halmstraat 12  3600 Genk
08 984 99 03     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios

Halmstraat 6A  3600 Genk
089 69 40 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent

Martelaarslaan 13  9000 Gent
09 225 04 36     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Groeipunt (131888)

Henleykaai 83 b 9000 Gent
09 267 12 90     

Centrum voor Volwassenenonderwijs MIRAS

Nelson Mandelaplein 1  8500 Kortrijk
056 32 19 19     

Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg

Europaplein 36  3630 Maasmechelen
089 77 09 55     

Centrum voor volwassenenonderwijs Groeipunt (131482)

Centrumlaan 160  9400 Ninove
054 31 78 60     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Creo

Arme-Klarenstraat 75  8800 Roeselare
05 126 11 94     

GO! Centrum voor volwassenenonderwijs Scala

Hugo Verrieststraat 68  8800 Roeselare
056 25 47 13     

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen

Boomgaardstraat 56  2300 Turnhout
01 449 07 10     

 

Beroepen

Bakker

 

Linken

Bakker - VDAB - Beroepenfilm

Brood-en banketbakkerij (m/v/x) - Beroepsprofiel Competent

Bakker - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4

Bakker - Opleidingsprofiel SecVO

 


Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 29-04-2025