Volwassenen

Sommelier
Beschrijving
In de opleiding Sommelier leer je je verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen. Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Situering
Studiegebied | Drankenkennis | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Sommelier | ||||
Beroepskwalificatie definitie | De sommelier verdiept zich in het productieproces, het degusteren en serveren van wijnen en/of bieren, geeft de gast advies bij de keuze, neemt bestellingen op en voert ze uit, is betrokken bij de opmaak van de wijn- en/of bierkaart, de aankoop van de wijnen en bieren en de promotie van de verkoop, het beheer van de voorraadkelder teneinde de gast optimaal te bedienen. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0353-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Sommelier | Standaard | Certificaat | Ja | 720 lestijden |
-- |
Sommelier | Verkort | Certificaat | Ja | 360 lestijden |
-- |
Sommelier | Verlengd | Certificaat | Ja | 1080 lestijden |
-- |
Instellingen

Sommelier |
Beschrijving
In de opleiding Sommelier leer je je verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen. Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding.
Situering
Studiegebied | Drankenkennis | ||||
Diplomagericht | Ja | ||||
Beroepskwalificatie | Sommelier | ||||
Beroepskwalificatie definitie | De sommelier verdiept zich in het productieproces, het degusteren en serveren van wijnen en/of bieren, geeft de gast advies bij de keuze, neemt bestellingen op en voert ze uit, is betrokken bij de opmaak van de wijn- en/of bierkaart, de aankoop van de wijnen en bieren en de promotie van de verkoop, het beheer van de voorraadkelder teneinde de gast optimaal te bedienen. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0353-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Sommelier | Standaard | Certificaat | Ja | 720 lestijden |
-- |
Sommelier | Verkort | Certificaat | Ja | 360 lestijden |
-- |
Sommelier | Verlengd | Certificaat | Ja | 1080 lestijden |
-- |
Modules
Omschrijving | Type | Studiebewijs | Ingericht | Lestijden | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bier en gastronomie, bierkaart en –kelder | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bier en gastronomie, bierkaart en –kelder | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie Bierkennis en –degustatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie Bierkennis en –degustatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie Wijnkennis en -degustatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Initiatie Wijnkennis en -degustatie | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Bier | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Bier | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Europese wijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 40 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Europese wijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Europese wijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Franse wijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie Franse wijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie wereldwijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Kennis en degustatie wereldwijnen | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Serveren van dranken en gerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Serveren van dranken en gerechten | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Wijn en gastronomie, wijnkaart en –kelder | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Wijn en gastronomie, wijnkaart en –kelder | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Sanctie
Certificaat Sommelier en een bewijs van beroepskwalificatie van niveau 4 van Sommelier.
Instellingen
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro
Keizersplein 19 9300 Aalst
053 46 19 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Leren Beleven Creëren
Sudermanstraat 5 2000 Antwerpen
03 375 68 58![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant
Desguinlei 244 2018 Antwerpen
03 242 26 19![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs HIK
Kleinhoefstraat 4 2440 Geel
01 4 71 69 53![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa
Halmstraat 12 3600 Genk
08 984 99 03![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios
Halmstraat 6A 3600 Genk
089 69 40 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp
Holstraat 95 9000 Gent
09 216 84 93![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp
Holstraat 95 9000 Gent
09 216 84 93![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent
Martelaarslaan 13 9000 Gent
09 225 04 36![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs MIRAS
Nelson Mandelaplein 1 8500 Kortrijk
056 32 19 19![]()
![]()
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs Focus
Groendreef 31 9160 Lokeren
09 348 38 45![]()
![]()
Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg
Europaplein 36 3630 Maasmechelen
089 77 09 55![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Creo
Arme-Klarenstraat 75 8800 Roeselare
05 126 11 94![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Creo
Arme-Klarenstraat 75 8800 Roeselare
05 126 11 94![]()
![]()
GO! Centrum voor volwassenenonderwijs Scala
Hugo Verrieststraat 68 8800 Roeselare
056 25 47 13![]()
![]()
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen
Boomgaardstraat 56 2300 Turnhout
01 449 07 10![]()
![]()
Synoniemen
- Ambachtelijk slager
- Aromaspecialist
- Aromaspecialist (m/v)
- Banketkelner
- Banketkelner (m/v)
- Barista
- Barkeeper
- Barkeeper (m/v)
- Barman (m/v)
- Bartender
- Bartender (m/v)
- Baruibater (m/v)
- Baruitbater
- Barverantwoordelijke (m/v)
- Beheerder van een café met een verkooppunt van rookwaren (m/v)
- Beheerder van een café, café-restaurant (m/v)
- Beheerder van een café-brasserie (m/v)
- Bereider fijne vleeswaren
- Bereider fijnkost
- Bereider van vleesproducten
- Buffetbediende (m/v)
- Buffethouder (m:v)
- Buffetmedewerker (m/v)
- Caféhouder
- Caféhouder (m/v)
- Caféuitbater (m/v)
- Charcutier (m/v)
- Charcutier traiteur
- Charcutier traiteur (m/v)
- Chef charcuterie traiteur (m/v)
- Chef de rang
- Chef de rang (m/v)
- Chef de rang roomservice (m/v)
- Chef keldermeester
- Chef keldermeester (m/v)
- Chef sommelier (m/v)
- Commis barman (m/v)
- Culinair slager
- Demi-chef de rang
- Demi-chef de rang (m/v)
- Expert aroma's en geuren (m/v)
- Expert op het gebied van olfactometrie
- Expert op het gebied van olfactometrie (m/v)
- Garçon in een restaurant
- Garçon in een restaurant (m/v)
- Gastheer in een zaal (m/v)
- Hoofd afdeling charcuterie
- Hoofd afdeling charcuterie m/v)
- Hoofd productieafdeling charcuterie (m/v)
- Hoofdbarman
- Hoofdbarman (m/v)
- Hulp barman (m/v)
- Hulp in de charcuterie
- Hulp in de charcuterie (m/v)
- Hulp roomservice (m/v)
- Hulp sommelier (m/v)
- Hulp van de keldermeester
- Hulp van de keldermeester (m/v)
- Hulpbarman
- Hulpkelner (m/v)
- Keldermeester
- Keldermeester-kelderbeheerder
- Keldermeester-kelderbeheerder (m/v)
- Kelner achter de toog (m/v)
- Kelner in de horeca (m/v)
- Kelner in een bar
- Kelner in een bar (m/v)
- Kelner in een brasserie
- Kelner in een brasserie (m/v)
- Kelner in een café
- Kelner in een café (m/v)
- Kelner in een café-restaurant (m/v)
- Kelner in een restaurant (m/v)
- Kelner in een tearoom
- Kelner in een tearoom (m/v)
- Kelner-caféhouder (m/v)
- Keurder
- Keurder (m/v)
- Koffiebrander
- Koffiebrander (m/v)
- Koffieproever-expert
- Koffieproever-expert (m/v)
- Leidinggevende van een bar
- Maître sommelier (m/v)
- Medewerker charcuterie
- Medewerker charcuterie (m/v)
- Medewerker in een café, café-restaurant (m/v)
- Ontbijtmedewerker (m/v)
- Ontwerper van parfum
- Ontwerper van parfum (m/v)
- Opsteller van recepten voor aroma’s
- Opsteller van recepten voor aroma’s (m/v)
- Opsteller van recepten voor parfumerie
- Opsteller van recepten voor parfumerie (m/v)
- Parfumeur
- Parfumeur (m/v)
- Productiemedewerker voeding (m/v)
- Proever
- Proever (m/v)
- Proever in de voedingsindustrie
- Proever in de voedingsindustrie (m/v)
- Rangkelner (m/v)
- Restauranthulp (m/v)
- Restaurantkelner
- Rijleider (m/v)
- Roomservicekelner (m/v)
- Slager charcutier
- Sommelier (m/v)
- Tapkastbediener (m/v)
- Uitbater van een brasserie (m/v)
- Uitbater van een café, café-restaurant (m/v)
- Uitbater van een café-brasserie
- Uitbater van een café-brasserie (m/v)
- Uitbater van een café-restaurant (m/v)
- Uitbater van een tearoom (m/v)
- Verantwoordelijke van een brasserie (m/v)
- Verantwoordelijke van een café-bar
- Verantwoordelijke van een café-bar (m/v)
- Verantwoordelijke van een café-restaurant (m/v)
- Verkoper in een charcuterie
- Vleesbrader
- Vleesbrader (m/v)
- Vleeskeurder
- Vleeskeurder (m/v)
- Wijnkelner
- Wijnkelner (m/v)
- Wijnproever
- Wijnproever (m/v)
- Zaalhulp (m/v)
- Zintuiglijk analist
- Zintuiglijk analist (m/v)
- Zintuiglijk tester-beoordelaar
- Zintuiglijk tester-beoordelaar (m/v)
Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 17-06-2025