Sommelier

Beschrijving

In de opleiding Sommelier leer je je verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen. Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding. 

 

Situering

Studiegebied Drankenkennis
Diplomagericht Nee
Beroepskwalificatie Sommelier
Beroepskwalificatie definitie De sommelier verdiept zich in het productieproces, het degusteren en serveren van wijnen en/of bieren, geeft de gast advies bij de keuze, neemt bestellingen op en voert ze uit, is betrokken bij de opmaak van de wijn- en/of bierkaart, de aankoop van de wijnen en bieren en de promotie van de verkoop, het beheer van de voorraadkelder teneinde de gast optimaal te bedienen.
Beroepskwalificatie ID BK-0353-2
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Nee
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Sommelier Standaard Certificaat Ja 720 lestijden
--
Sommelier Verkort Certificaat Ja 360 lestijden
--
Sommelier Verlengd Certificaat Ja 1080 lestijden
--

 

Instellingen

 

Sommelier

Beschrijving

In de opleiding Sommelier leer je je verdiepen in de verschillende productieprocessen, wijnen en/of bieren te degusteren en te serveren, de gast advies te geven bij de keuze, bestellingen op te nemen en uit te voeren, in samenspraak de wijn- en/of bierkaart op te maken, wijnen en bieren aan te kopen en de verkoop ervan te promoten en de voorraadkelder te beheren teneinde de gast optimaal te bedienen. Klantvriendelijk, hygiënisch, voedselveilig, kostenbewust en efficiënt werken zijn een rode draad in deze opleiding. 

 

Situering

Studiegebied Drankenkennis
Diplomagericht Ja
Beroepskwalificatie Sommelier
Beroepskwalificatie definitie De sommelier verdiept zich in het productieproces, het degusteren en serveren van wijnen en/of bieren, geeft de gast advies bij de keuze, neemt bestellingen op en voert ze uit, is betrokken bij de opmaak van de wijn- en/of bierkaart, de aankoop van de wijnen en bieren en de promotie van de verkoop, het beheer van de voorraadkelder teneinde de gast optimaal te bedienen.
Beroepskwalificatie ID BK-0353-2
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Nee
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Sommelier Standaard Certificaat Ja 720 lestijden
--
Sommelier Verkort Certificaat Ja 360 lestijden
--
Sommelier Verlengd Certificaat Ja 1080 lestijden
--

 

Modules

Omschrijving Type Studiebewijs Ingericht Lestijden Einddatum
Bier en gastronomie, bierkaart en –kelder Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Bier en gastronomie, bierkaart en –kelder Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Initiatie Bierkennis en –degustatie Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Initiatie Bierkennis en –degustatie Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Initiatie Wijnkennis en -degustatie Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Initiatie Wijnkennis en -degustatie Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Bier Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Bier Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Europese wijnen Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Kennis en degustatie Europese wijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Europese wijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Franse wijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie Franse wijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie wereldwijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Kennis en degustatie wereldwijnen Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Serveren van dranken en gerechten Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Serveren van dranken en gerechten Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Wijn en gastronomie, wijnkaart en –kelder Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Wijn en gastronomie, wijnkaart en –kelder Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--

 

Sanctie

Certificaat Sommelier en een bewijs van beroepskwalificatie van niveau 4 van Sommelier.

 

Instellingen

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro

Keizersplein 19  9300 Aalst
053 46 19 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel

Materiaalstraat 67  1070 Anderlecht
02 528 09 50     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Leren Beleven Creëren

Sudermanstraat 5  2000 Antwerpen
03 375 68 58     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant

Desguinlei 244  2018 Antwerpen
03 242 26 19     

Centrum voor Volwassenenonderwijs HIK

Kleinhoefstraat 4  2440 Geel
01 4 71 69 53     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Cursa

Halmstraat 12  3600 Genk
08 984 99 03     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios

Halmstraat 6A  3600 Genk
089 69 40 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Qrios

Halmstraat 6A  3600 Genk
089 69 40 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp

Holstraat 95  9000 Gent
09 216 84 93     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Kisp

Holstraat 95  9000 Gent
09 216 84 93     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Gent

Martelaarslaan 13  9000 Gent
09 225 04 36     

Centrum voor Volwassenenonderwijs MIRAS

Nelson Mandelaplein 1  8500 Kortrijk
056 32 19 19     

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs Focus

Groendreef 31  9160 Lokeren
09 348 38 45     

Provinciaal centrum voor volwassenenonderwijs Limburg

Europaplein 36  3630 Maasmechelen
089 77 09 55     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Creo

Arme-Klarenstraat 75  8800 Roeselare
05 126 11 94     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Creo

Arme-Klarenstraat 75  8800 Roeselare
05 126 11 94     

GO! Centrum voor volwassenenonderwijs Scala

Hugo Verrieststraat 68  8800 Roeselare
056 25 47 13     

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs EduKempen

Boomgaardstraat 56  2300 Turnhout
01 449 07 10     

 

Synoniemen

  • Ambachtelijk slager
  • Aromaspecialist
  • Aromaspecialist (m/v)
  • Banketkelner
  • Banketkelner (m/v)
  • Barista
  • Barkeeper
  • Barkeeper (m/v)
  • Barman (m/v)
  • Bartender
  • Bartender (m/v)
  • Baruibater (m/v)
  • Baruitbater
  • Barverantwoordelijke (m/v)
  • Beheerder van een café met een verkooppunt van rookwaren (m/v)
  • Beheerder van een café, café-restaurant (m/v)
  • Beheerder van een café-brasserie (m/v)
  • Bereider fijne vleeswaren
  • Bereider fijnkost
  • Bereider van vleesproducten
  • Buffetbediende (m/v)
  • Buffethouder (m:v)
  • Buffetmedewerker (m/v)
  • Caféhouder
  • Caféhouder (m/v)
  • Caféuitbater (m/v)
  • Charcutier (m/v)
  • Charcutier traiteur
  • Charcutier traiteur (m/v)
  • Chef charcuterie traiteur (m/v)
  • Chef de rang
  • Chef de rang (m/v)
  • Chef de rang roomservice (m/v)
  • Chef keldermeester
  • Chef keldermeester (m/v)
  • Chef sommelier (m/v)
  • Commis barman (m/v)
  • Culinair slager
  • Demi-chef de rang
  • Demi-chef de rang (m/v)
  • Expert aroma's en geuren (m/v)
  • Expert op het gebied van olfactometrie
  • Expert op het gebied van olfactometrie (m/v)
  • Garçon in een restaurant
  • Garçon in een restaurant (m/v)
  • Gastheer in een zaal (m/v)
  • Hoofd afdeling charcuterie
  • Hoofd afdeling charcuterie m/v)
  • Hoofd productieafdeling charcuterie (m/v)
  • Hoofdbarman
  • Hoofdbarman (m/v)
  • Hulp barman (m/v)
  • Hulp in de charcuterie
  • Hulp in de charcuterie (m/v)
  • Hulp roomservice (m/v)
  • Hulp sommelier (m/v)
  • Hulp van de keldermeester
  • Hulp van de keldermeester (m/v)
  • Hulpbarman
  • Hulpkelner (m/v)
  • Keldermeester
  • Keldermeester-kelderbeheerder
  • Keldermeester-kelderbeheerder (m/v)
  • Kelner achter de toog (m/v)
  • Kelner in de horeca (m/v)
  • Kelner in een bar
  • Kelner in een bar (m/v)
  • Kelner in een brasserie
  • Kelner in een brasserie (m/v)
  • Kelner in een café
  • Kelner in een café (m/v)
  • Kelner in een café-restaurant (m/v)
  • Kelner in een restaurant (m/v)
  • Kelner in een tearoom
  • Kelner in een tearoom (m/v)
  • Kelner-caféhouder (m/v)
  • Keurder
  • Keurder (m/v)
  • Koffiebrander
  • Koffiebrander (m/v)
  • Koffieproever-expert
  • Koffieproever-expert (m/v)
  • Leidinggevende van een bar
  • Maître sommelier (m/v)
  • Medewerker charcuterie
  • Medewerker charcuterie (m/v)
  • Medewerker in een café, café-restaurant (m/v)
  • Ontbijtmedewerker (m/v)
  • Ontwerper van parfum
  • Ontwerper van parfum (m/v)
  • Opsteller van recepten voor aroma’s
  • Opsteller van recepten voor aroma’s (m/v)
  • Opsteller van recepten voor parfumerie
  • Opsteller van recepten voor parfumerie (m/v)
  • Parfumeur
  • Parfumeur (m/v)
  • Productiemedewerker voeding (m/v)
  • Proever
  • Proever (m/v)
  • Proever in de voedingsindustrie
  • Proever in de voedingsindustrie (m/v)
  • Rangkelner (m/v)
  • Restauranthulp (m/v)
  • Restaurantkelner
  • Rijleider (m/v)
  • Roomservicekelner (m/v)
  • Slager charcutier
  • Sommelier (m/v)
  • Tapkastbediener (m/v)
  • Uitbater van een brasserie (m/v)
  • Uitbater van een café, café-restaurant (m/v)
  • Uitbater van een café-brasserie
  • Uitbater van een café-brasserie (m/v)
  • Uitbater van een café-restaurant (m/v)
  • Uitbater van een tearoom (m/v)
  • Verantwoordelijke van een brasserie (m/v)
  • Verantwoordelijke van een café-bar
  • Verantwoordelijke van een café-bar (m/v)
  • Verantwoordelijke van een café-restaurant (m/v)
  • Verkoper in een charcuterie
  • Vleesbrader
  • Vleesbrader (m/v)
  • Vleeskeurder
  • Vleeskeurder (m/v)
  • Wijnkelner
  • Wijnkelner (m/v)
  • Wijnproever
  • Wijnproever (m/v)
  • Zaalhulp (m/v)
  • Zintuiglijk analist
  • Zintuiglijk analist (m/v)
  • Zintuiglijk tester-beoordelaar
  • Zintuiglijk tester-beoordelaar (m/v)

 


Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 17-06-2025