Volwassenen

Bereider van Vleesproducten (Charcutier)
Beschrijving
In deze opleiding leert men vleesproducten bereiden die verkregen zijn door de (verdere) verwerking van vlees. De kenmerken van vers vlees zijn verdwenen en de vleesproducten hebben een verduurzamingsproces ondergaan teneinde de bereidingen een langere periode geschikt te maken voor consumptie.
Situering
Studiegebied | Slagerij | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Bereider van vleesproducten | ||||
Beroepskwalificatie definitie | Het bereiden van vleesproducten die verkregen zijn door de (verdere) verwerking van vlees waarbij de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn en die een verduurzamingsproces hebben ondergaan teneinde de bereidingen een langere periode geschikt te maken voor consumptie. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0060-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 3 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Nee | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bereider van Vleesproducten (Charcutier) | Standaard | Certificaat | Ja | 200 lestijden |
-- |
Bereider van Vleesproducten (Charcutier) | Verlengd | Certificaat | Ja | 240 lestijden |
-- |
Instellingen
Beroepen
Linken
Bereider van vleesproducten - VKS - Beroepskwalificatie niveau 3

Bereider van Vleesproducten (Charcutier) |
Beschrijving
In deze opleiding leert men vleesproducten bereiden die verkregen zijn door de (verdere) verwerking van vlees. De kenmerken van vers vlees zijn verdwenen en de vleesproducten hebben een verduurzamingsproces ondergaan teneinde de bereidingen een langere periode geschikt te maken voor consumptie.
Situering
Studiegebied | Slagerij | ||||
Diplomagericht | Nee | ||||
Beroepskwalificatie | Bereider van vleesproducten | ||||
Beroepskwalificatie definitie | Het bereiden van vleesproducten die verkregen zijn door de (verdere) verwerking van vlees waarbij de kenmerken van vers vlees verdwenen zijn en die een verduurzamingsproces hebben ondergaan teneinde de bereidingen een langere periode geschikt te maken voor consumptie. | ||||
Beroepskwalificatie ID | BK-0060-2 | ||||
Beroepskwalificatie VKS | Niveau 3 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur | ||||
Beroepskwalificatie informatie | Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden | ||||
Duaal | Ja | ||||
STEM | Nee |
Opleidingsvariant | Duur | Studiebewijs | Ingericht | Studieomvang | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bereider van Vleesproducten (Charcutier) | Standaard | Certificaat | Ja | 200 lestijden |
-- |
Bereider van Vleesproducten (Charcutier) | Verlengd | Certificaat | Ja | 240 lestijden |
-- |
Modules
Omschrijving | Type | Studiebewijs | Ingericht | Lestijden | Einddatum |
---|---|---|---|---|---|
Bereiding halffabricaten en specialiteiten vleesproducten (charcuterie) | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bereiding halffabricaten en specialiteiten vleesproducten (charcuterie) | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bereiding vleesproducten (charcuterie) | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Bereiding vleesproducten (charcuterie) | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Ontvangstcontrole en voorraadbeheer slagerij | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Ontvangstcontrole en voorraadbeheer slagerij | Standaard | Deelcertificaat | Ja | 80 lestijden |
-- |
Toelating
Medisch attest met het oog op het hanteren van levensmiddelen.
Toepassing van:
-het KB van 17 maart 1971 tot onderwerping aan medisch toezicht van al de personen die door hun werkzaamheid rechtstreeks met voedingswaren of – stoffen in aanraking komen en die deze waren kunnen verontreinigen,
- het KB van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne.
Voor een opleiding waarin men rechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komt en men die waren of stoffen kan verontreinigen of besmetten, moet men medisch geschikt zijn bevonden uit het oogpunt van de federale regelgeving op de consumentenbescherming (cf. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen).
Daartoe dient een arts een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
De geschiktheidsverklaring is eenmalig en geldt voor de ganse duur van de (ononderbroken) studies waarin rond voeding wordt gewerkt (ook bij eventuele verandering van instelling of opleiding), tenzij er een aanleiding is (bv. na ziekte) om de geschiktheid te herevalueren.
Een ongeschiktheidsverklaring in het kader van de toelating tot een opleiding impliceert dat men niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet; een ongeschiktheidsverklaring na herevaluatie tijdens een opleiding impliceert dat men uiterlijk op het einde van het lopende schooljaar zijn studies waarin rond voeding wordt gewerkt, moet stopzetten.
Sanctie
Elke module wordt bekrachtigd met een deelcertificaat.
Deze opleiding leidt tot het certificaat Bereider van Vleesproducten (Charcutier)
en een bewijs van beroepskwalificatie van niveau 3 van Bereider van Vleesproducten (Charcutier).
Instellingen
GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro
Keizersplein 19 9300 Aalst
053 46 19 00![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel
Materiaalstraat 67 1070 Anderlecht
02 528 09 50![]()
![]()
Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant
Desguinlei 244 2018 Antwerpen
03 242 26 19![]()
![]()
Synoniemen
- Ambachtelijk slager
- Beenhouwer
- Beenhouwer (m/v)
- Bewerker van gevogelte (m/v)
- Charcutier
- Chef-slager
- Hulp in de slagerij (m/v)
- Hulpslager
- Hulpslager (m/v)
- Keurslager
- Medewerker slagerij
- Poelier
- Slager (m/v)
- Slager traiteur (m/v)
- Slager-uitbener
- Slager-verkoper van vleeswaren
- Slagersgast
- Slagersgast (m/v)
- Slagershulp
- Spekslager
- Vleesbewerker
- Wild- en gevogelteslager
Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 18-06-2024