Wild- en Gevogelteslager

Beschrijving

In deze opleiding leert men het vlees van wild, gevogelte, konijn en/of exotische vleessoorten beoordelen, aankopen, versnijden, verwerken en verkopen .
Je maakt de producten klaar om deze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van bereidingen, vleesproducten of bereide gerechten.

 

Situering

Studiegebied Slagerij
Diplomagericht Nee
Beroepskwalificatie Wild- en gevogelteslager
Beroepskwalificatie definitie ‘Keurt, koopt aan, versnijdt, verwerkt en verkoopt het vlees van wild, gevogelte, konijn en/of exotische vleessoorten teneinde producten klaar te maken om deze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van bereidingen, vleesproducten of bereide gerechten.’
Beroepskwalificatie ID BK-0144-3
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Nee
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Wild- en Gevogelteslager Standaard Certificaat Ja 600 lestijden
--
Wild- en Gevogelteslager Verlengd Certificaat Nee 720 lestijden
--
Wild- en gevogelteslager Verkort Certificaat Nee 480 lestijden
--

 

Instellingen

 

Beroepen

Traiteur

 

Linken

Poelier - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4

Wild- en gevogelteslager - Opleidingsprofiel SecVO

 

Wild- en Gevogelteslager

Beschrijving

In deze opleiding leert men het vlees van wild, gevogelte, konijn en/of exotische vleessoorten beoordelen, aankopen, versnijden, verwerken en verkopen .
Je maakt de producten klaar om deze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van bereidingen, vleesproducten of bereide gerechten.

 

Situering

Studiegebied Slagerij
Diplomagericht Ja
Beroepskwalificatie Wild- en gevogelteslager
Beroepskwalificatie definitie ‘Keurt, koopt aan, versnijdt, verwerkt en verkoopt het vlees van wild, gevogelte, konijn en/of exotische vleessoorten teneinde producten klaar te maken om deze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van bereidingen, vleesproducten of bereide gerechten.’
Beroepskwalificatie ID BK-0144-3
Beroepskwalificatie VKS Niveau 4 van de Vlaamse Kwalificatiestructuur
Beroepskwalificatie informatie Klik hier meer informatie over nodige kennis, competenties en vaardigheden
Duaal Ja
STEM Nee
Opleidingsvariant Duur Studiebewijs Ingericht Studieomvang Einddatum
Wild- en Gevogelteslager Standaard Certificaat Ja 600 lestijden
--
Wild- en Gevogelteslager Verlengd Certificaat Nee 720 lestijden
--
Wild- en gevogelteslager Verkort Certificaat Nee 480 lestijden
--

 

Modules

Omschrijving Type Studiebewijs Ingericht Lestijden Einddatum
Aankoop-, verkoop- en voorraadbeheer slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Aankoop-, verkoop- en voorraadbeheer slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 40 lestijden
--
Eenvoudige verkoopklare gerechten Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Eenvoudige verkoopklare gerechten Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Ontvangstcontrole en panklaar maken wild en gevogelte Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Toonbankpresentatie slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--
Toonbankpresentatie slagerij Standaard Deelcertificaat Ja 80 lestijden
--

 

Toelating

De cursist beschikt over deelcertificaten van een aantal modules uit het studiegebied VOEDING, cluster slagerijopleidingen, met een gezamenlijke duur van minstens 160 Lt of voldoet aan één van de overige toelatingsvoorwaarden voor sequentieel geordende modules van het decreet van 15 juni 2007 betreffende het volwassenenonderwijs.

 

Sanctie

Medisch attest met het oog op het hanteren van levensmiddelen. 
Toepassing van: 
- het KB van 17 maart 1971 tot onderwerping aan medisch toezicht van al de personen die door hun werkzaamheid rechtstreeks met voedingswaren of – stoffen in aanraking komen en die deze waren kunnen verontreinigen,
- het KB van 22 december 2005 betreffende levensmiddelenhygiëne. 
Voor een opleiding waarin men rechtstreeks met voedingswaren of -stoffen in aanraking komt en men die waren of stoffen kan verontreinigen of besmetten, moet men medisch geschikt zijn bevonden uit het oogpunt van de federale regelgeving op de consumentenbescherming (cf. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen). 
Daartoe dient een arts een verklaring van lichamelijke geschiktheid uit te reiken.
De geschiktheidsverklaring is eenmalig en geldt voor de ganse duur van de (ononderbroken) studies waarin rond voeding wordt gewerkt (ook bij eventuele verandering van instelling of opleiding), tenzij er een aanleiding is (bv. na ziekte) om de geschiktheid te herevalueren. 
Een ongeschiktheidsverklaring in het kader van de toelating tot een opleiding impliceert dat men niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet; een ongeschiktheidsverklaring na herevaluatie tijdens een opleiding impliceert dat men uiterlijk op het einde van het lopende schooljaar zijn studies waarin rond veiligheid gewerkt wordt, moet stopzetten.

Het certificaat “Wild- en Gevogelteslager” en/of het bewijs van beroepskwalificatie van niveau 4 van “Wild- en Gevogelteslager” en/of een diploma secundair onderijs van de opleiding “Wild- en Gevogelteslager” gelden als bewijs van beroepsbekwaamheid voor de uitvoering van zelfstandige activiteiten met betrekking tot “Wild- en Gevogelteslager”.
Het certificaat Wild- en gevogelteslager leidt in combinatie met het certificaat Aanvullende algemene vorming tot het diploma secundair onderwijs.  

 

 

Instellingen

GO! Centrum voor Volwassenenonderwijs hét CVO Pro

Keizersplein 19  9300 Aalst
053 46 19 00     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Brussel

Materiaalstraat 67  1070 Anderlecht
02 528 09 50     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Vitant

Desguinlei 244  2018 Antwerpen
03 242 26 19     

Centrum voor Volwassenenonderwijs Cervo-GO!

St.-Elisabethlaan 6  8660 De Panne
05 841 51 61     

 

Beroepen

Traiteur

 

Linken

Poelier - VKS - Beroepskwalificatie niveau 4

Wild- en gevogelteslager - Opleidingsprofiel SecVO

 

Synoniemen

  • Ambachtelijk slager
  • Beenhouwer
  • Bereider fijne vleeswaren
  • Bereider fijnkost
  • Bereider van vleesproducten
  • Charcutier
  • Charcutier traiteur
  • Chef-slager
  • Culinair slager
  • Hoofd afdeling charcuterie
  • Hulp in de charcuterie
  • Hulpslager
  • Keurslager
  • Medewerker charcuterie
  • Medewerker slagerij
  • Poelier
  • Poelier (m/v)
  • Slager charcutier
  • Slager-uitbener
  • Slager-verkoper van vleeswaren
  • Slagersgast
  • Slagershulp
  • Spekslager
  • Verkoper in een charcuterie
  • Vleesbewerker
  • Vleesbrader
  • Wild- en gevogelteslager

 


Pagina laatst bijgewerkt op basis van gegevens van: 18-06-2024