Brood- en banketbakker - Syntra leertijd

Opleiding "Brood- en banketbakker"

Een brood- en banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikergoed om daarmee brood- en banketproducten te bereiden.
Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten brood enerzijds. En van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs anderzijds.
Als bakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers.
Sommige bakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden.
Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen.
Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema.
Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken.
Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt.
Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade.
Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend.
In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem.
Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe.
De HACCP-regels zijn heilig voor jou. 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Bakker ( knelpuntberoep)

Bakkershulp ( knelpuntberoep)



Interessante links

Beroepsprofiel Competent: Brood-en banketbakkerij (m/v/x)


Waar kan ik "Brood- en banketbakker" volgen?

Syntra Antwerpen & Vlaams Brabant - Campus Antwerpen -
  Borsbeeksebrug 32 2600 Berchem
antwerpen@syntra-ab.be
http://www.syntra-ab.be/campussen/campus-antwerpen
Syntra Limburg - Campus Hasselt
  Gouverneur Verwilghensingel 40 (ingang via Trichterheideweg) 3500 Hasselt
infohasselt@syntra-limburg.be
http://www.syntra-limburg.be
Syntra West - campus Brugge -
  Spoorwegstraat 14 8200 Sint-Michiels
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be
Syntra Midden-Vlaanderen - Campus Aalst
  Wijngaardveld 9 9300 Aalst
aalst@syntra-mvl.be
http://www.syntra-mvl.be

Brood- en banketbakker - Syntra leertijd

Opleiding "Brood- en banketbakker"

Een brood- en banketbakker bewerkt, verwerkt en bakt degen, beslagen en suikergoed om daarmee brood- en banketproducten te bereiden.
Dat gaat van wit, bruin en volkorenbrood, tot meer speciale en buitenlandse soorten brood enerzijds. En van cake en gebak, koekjes en taart tot chocolade en ijs anderzijds.
Als bakker verwerk je de grondstoffen en halfbereide producten tot een gevarieerd gamma aan lekkers.
Sommige bakkers zijn gespecialiseerd in een bepaald soort banket, anderen trachten het gamma zo breed mogelijk te houden.
Het gebruik van streekproducten is de laatste jaren enorm toegenomen.
Om tot een goed resultaat te komen en efficiënt te werken, houd je je aan een strikt werkschema.
Creatieve geesten experimenteren ook wel met nieuwe recepten en technieken.
Je zorgt ervoor dat je altijd voldoende grondstoffen in voorraad hebt.
Meestal gebruik je mechanisch materiaal zoals een kneed- en deegmachine voor brood, een turbineermachine voor ijs en een wiel- en tempereermachine voor chocolade.
Als je in een ambachtelijke bakkerij werkt, begin je gewoonlijk heel vroeg in de ochtend.
In industriële bakkerijen werk je wellicht in een ploegensysteem.
Je bent voorzichtig en past de veiligheidsvoorschriften nauwgezet toe.
De HACCP-regels zijn heilig voor jou. 

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

Bakker ( knelpuntberoep)

Bakkershulp ( knelpuntberoep)



Interessante links

Beroepsprofiel Competent: Brood-en banketbakkerij (m/v/x)


Waar kan ik "Brood- en banketbakker" volgen?

Syntra Antwerpen & Vlaams Brabant - Campus Antwerpen -
  Borsbeeksebrug 32 2600 Berchem
antwerpen@syntra-ab.be
http://www.syntra-ab.be/campussen/campus-antwerpen
Syntra Limburg - Campus Hasselt
  Gouverneur Verwilghensingel 40 (ingang via Trichterheideweg) 3500 Hasselt
infohasselt@syntra-limburg.be
http://www.syntra-limburg.be
Syntra West - campus Brugge -
  Spoorwegstraat 14 8200 Sint-Michiels
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be
Syntra Midden-Vlaanderen - Campus Aalst
  Wijngaardveld 9 9300 Aalst
aalst@syntra-mvl.be
http://www.syntra-mvl.be