Kok - Syntra leertijd

Opleiding "Kok"

Niet elke kok heeft de ambitie om een eigen brasserie of restaurant te openen.
Hoe dan ook werk je haast nooit alleen, maar sta je aan het hoofd van een al dan niet uitgebreid keukenteam.
Dat betekent meteen dat je niet alleen uitstekend moet kunnen koken, maar ook behoorlijk leiding moet kunnen geven aan hulpkoks en andere, vaak erg jonge vaste medewerkers of stagiairs.
Uiteraard beheers je alle basistechnieken en ken je de klassiekers, maar als chef ben je ook in staat om nieuwe gerechten te creëren en je stempel te drukken op traditionele schotels.
Vaak ben je gespecialiseerd in een specifieke keuken.
Maar of je de klanten nu vooral Franse klassiekers, Aziatische lekkernijen, moleculaire gastronomie of fusion voorschotelt: je werkt altijd gedreven, hebt oog voor trends, houdt van uitdagingen en bent niet bang om te experimenteren met nieuwe producten of technieken.
Als kok streef je ernaar om perfect te beantwoorden aan de verwachtingen van de klanten.
Erg belangrijk zijn de prijs-kwaliteitsverhouding, de hygiëne, de voedselveiligheid en het voorraadbeheer. 

De opleiding loopt over een periode van 1 jaar.

Opleiding "Kok"

In bezit zijn van 

  • Certificaat Hulpkok
  • Getuigschrift:
    Restauranthouder (Leertijd )
    Traiteur-banketaannemer (Leertijd )

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.


Chef kok ( knelpuntberoep)

Chef kok grootkeuken ( knelpuntberoep)

Hulpkok ( knelpuntberoep)

Keukenmedewerker ( knelpuntberoep)

Maitre d'hotel ( knelpuntberoep)







Interessante links

Syntra-media: Kok

Waar kan ik "Kok" volgen?

Syntra Limburg - Campus Hasselt
  Gouverneur Verwilghensingel 40 (ingang via Trichterheideweg) 3500 Hasselt
infohasselt@syntra-limburg.be
http://www.syntra-limburg.be
Syntra West - campus Brugge -
  Spoorwegstraat 14 8200 Sint-Michiels
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be

Kok - Syntra leertijd

Opleiding "Kok"

Niet elke kok heeft de ambitie om een eigen brasserie of restaurant te openen.
Hoe dan ook werk je haast nooit alleen, maar sta je aan het hoofd van een al dan niet uitgebreid keukenteam.
Dat betekent meteen dat je niet alleen uitstekend moet kunnen koken, maar ook behoorlijk leiding moet kunnen geven aan hulpkoks en andere, vaak erg jonge vaste medewerkers of stagiairs.
Uiteraard beheers je alle basistechnieken en ken je de klassiekers, maar als chef ben je ook in staat om nieuwe gerechten te creëren en je stempel te drukken op traditionele schotels.
Vaak ben je gespecialiseerd in een specifieke keuken.
Maar of je de klanten nu vooral Franse klassiekers, Aziatische lekkernijen, moleculaire gastronomie of fusion voorschotelt: je werkt altijd gedreven, hebt oog voor trends, houdt van uitdagingen en bent niet bang om te experimenteren met nieuwe producten of technieken.
Als kok streef je ernaar om perfect te beantwoorden aan de verwachtingen van de klanten.
Erg belangrijk zijn de prijs-kwaliteitsverhouding, de hygiëne, de voedselveiligheid en het voorraadbeheer. 

De opleiding loopt over een periode van 1 jaar.

Toelating

Om aan de leertijd te beginnen, moet je tussen 15 en 25 jaar zijn.

  • Als je 15 bent, moet je het 2e jaar secundair onderwijs hebben afgerond (geslaagd of niet geslaagd)
  • Als je 16 of ouder bent, speelt de vooropleiding geen rol.
Een 14-jarige, die de 1e graad van het voltijds secundair onderwijs heeft beëindigd en ten laatste op 31 december 15 jaar wordt, mag, na advies van het CLB,  vanaf één maand voor de 15e verjaardag wel al de theoretische lessen in de SYNTRA-lesplaats volgen. Enkel op voorwaarde dat er al een opleidingsplaats voor de praktijkopleiding is gevonden. De praktijkopleiding kan pas starten vanaf je 15e verjaardag.
 

Op het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt, moet je opleiding afgewerkt zijn.

Gedurende het hele schooljaar kan je starten in de Leertijd (zolang je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden).

Als je je inschrijft vóór 15 april wordt je toegelaten tot de lessen algemene en beroepsgerichte vorming + tot de evaluatie van deze cursussen. Binnen de 14 dagen na instap, moet je aan je trajectbegeleider de bewijsstukken geven van wat je hebt behaald (leerdoelen algemene en beroepsgerichte vorming) in je vorige school van het lopend schooljaar.

Als dit gebeurt na 15 april moet je onmiddellijk bij je instap aan je trajectbegeleider kunnen aantonen welke opleiding je dat schooljaar tot dan toe hebt gevolgd met welke resultaten. Je doet dit aan de hand van schriftelijke bewijsstukken.

Op basis van deze bewijsstukken beslist de klassenraad of je nog wordt toegelaten tot de lessen algemene vorming en/of de cursus beroepsgerichte vorming (+de examens hierover). Als je niet tot de lessen wordt toegelaten, krijg je ook geen eindevaluatie voor dat schooljaar.

Opleiding "Kok"

In bezit zijn van 

  • Certificaat Hulpkok
  • Getuigschrift:
    Restauranthouder (Leertijd )
    Traiteur-banketaannemer (Leertijd )

Lessen

Lessen?

1 dag per week krijg je theorie in een SYNTRA-lesplaats. Een lesdag bestaat uit een halve dag algemene vorming rond actuele thema’s + een halve dag beroepsgerichte vorming (BGV) als aanvulling op wat je op de werkplek leert.

Werkplekleren?

4 dagen per week  krijg je op de werkvloer praktijkopleiding.

Attesten

Als je slaagt in je volledige leertijdopleiding (ook algemene vorming, AV) kan je het volgende behalen:

  • getuigschrift 2e graad secundair onderwijs
    indien je voldoet aan bijkomende voorwaarden : geslaagd op het einde van 4 AV + na de 1e graad min. 2 schooljaren onderwijs en/of LT gevolgd hebben én minstens 1 certificaat in de cursus BGV behaald.
  • studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad secundair onderwijs 
    indien voldoet aan aan bijkomende voorwaarden: geslaagd op het einde van 6 AV + na de 1e graad min. 4 schooljaren  onderwijs en/of LT gevolgd hebben én minstens 1 certificaat behaald.
  • diploma secundair onderwijs
    indien voldoet aan bijkomende voorwaarden: geslaagd op het einde van 7 AV + na de 1e graad S.O. min. 5 schooljaren secundair onderwijs en/of LT gevolgd hebben + minstens een getuigschrift 2e graad secundair onderwijs én minstens 1 certificaat van een opleiding hebben behaald.

Wat je precies behaalt, hangt af van het niveau van de cursus A.V. Slagen in de examens ‘algemene vorming’ betekent dat je de eindtermen hebt bereikt van het voltijds BSO volgens Syntra Vlaanderen. 

Als je slaagt de ‘beroepsgerichte vorming’ kan je het volgende behalen:

  • een getuigschrift leertijd als je slaagt voor een volledig opleidingstraject (van 1 of een combinatie van opleidingen),
  • certificaten na het slagen voor elke opleiding die deel uitmaakt van het volledig opleidingstraject.

Wat na

Na deze opleiding kan je gaan werken.
Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van enkele concrete mogelijkheden. 
Heb je een/enkele beroepskwalificatie(s)behaald? Vergeet niet deze voor te leggen aan je (toekomstige) werkgever. Ze zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt. 

Verder studeren kan eventueel ook. Dit kan binnen het secundair onderwijs (in al dan niet duale opleidingen).
Je kan kiezen voor een specialisatiejaar;
Je kan overstappen naar een studierichting in het 1e leerjaar van de 3e graad ASO, TSO of KSO. 
Voor deze laatste overstap heb je de toestemming van de toelatingsklassenraad nodig.

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.


Chef kok ( knelpuntberoep)

Chef kok grootkeuken ( knelpuntberoep)

Hulpkok ( knelpuntberoep)

Keukenmedewerker ( knelpuntberoep)

Maitre d'hotel ( knelpuntberoep)







Interessante links

Syntra-media: Kok

Waar kan ik "Kok" volgen?

Syntra Limburg - Campus Hasselt
  Gouverneur Verwilghensingel 40 (ingang via Trichterheideweg) 3500 Hasselt
infohasselt@syntra-limburg.be
http://www.syntra-limburg.be
Syntra West - campus Brugge -
  Spoorwegstraat 14 8200 Sint-Michiels
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be