Slager- bereider verkoopklare gerechten - Syntra leertijd

Opleiding "Slager- bereider verkoopklare gerechten"

Als slager-bereider verkoopklare producten maak je, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar.
Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten.
Verder bereid je buffetten en bewerk je wild en gevogelte.
Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel.
Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten.
Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten.
Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe.
Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten.
Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is.
Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking.
Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag. 

De opleiding loopt over een periode van1 jaar<;

Opleiding "Slager- bereider verkoopklare gerechten"

In bezit zijn van certificaat Slager

Soms kan de opleiding\' slager-spekslager\' gelijktijdig gevolgd worden met de opleiding \'slager\'.
Dit is mogelijk wanneer je je opleiding volgt binnen een bedrijf dat beide opleidingen organiseert.

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.


Slachter ( knelpuntberoep)

Slager ( knelpuntberoep)

Slagershulp ( knelpuntberoep)


Uitsnijder uitbener ( knelpuntberoep)

Waar kan ik "Slager- bereider verkoopklare gerechten" volgen?

Syntra West - campus Kortrijk -
  Doorniksesteenweg 220a 8500 Kortrijk
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be
Syntra Midden-Vlaanderen - Campus Gent
  Autoweg-Zuid 3 9051 Afsnee
gent@syntra-mvl.be
http://www.syntra-mvl.be

Slager- bereider verkoopklare gerechten - Syntra leertijd

Opleiding "Slager- bereider verkoopklare gerechten"

Als slager-bereider verkoopklare producten maak je, op eigen verantwoordelijkheid, vleeskwartieren en slachtafval klaar.
Dit breng je in het consumptiecircuit onder de vorm van vlees, vleesbereidingen, vleesproducten en verkoopklare gerechten.
Verder bereid je buffetten en bewerk je wild en gevogelte.
Je presenteert je producten zo aantrekkelijk mogelijk in de winkel.
Daarnaast maak je de bestellingen klaar, je adviseert en bedient de klanten.
Rund- of varkensvlees, schapenvlees of gevogelte; je weet letterlijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Je garandeert de kwaliteit en de versheid van je producten.
Bovendien pas je de veiligheidsregels en de normen voor hygiëne (HACCP) strikt toe.
Als slager weet je van aanpakken, zowel je producten als de klanten.
Je bent dus klantgericht en weet dat de klant koning is.
Je bent voorzichtig met je dagelijks gereedschap zoals een gehaktmolen of een vleescutter.
Verder ken je alle relevante bewaartechnieken zoals koude, warme of luchtledige verwerking.
Zowel in ambachtelijke winkels, als in supermarkten kun je aan de slag. 

De opleiding loopt over een periode van1 jaar<;

Toelating

Om aan de leertijd te beginnen, moet je tussen 15 en 25 jaar zijn.

  • Als je 15 bent, moet je het 2e jaar secundair onderwijs hebben afgerond (geslaagd of niet geslaagd)
  • Als je 16 of ouder bent, speelt de vooropleiding geen rol.
Een 14-jarige, die de 1e graad van het voltijds secundair onderwijs heeft beëindigd en ten laatste op 31 december 15 jaar wordt, mag, na advies van het CLB,  vanaf één maand voor de 15e verjaardag wel al de theoretische lessen in de SYNTRA-lesplaats volgen. Enkel op voorwaarde dat er al een opleidingsplaats voor de praktijkopleiding is gevonden. De praktijkopleiding kan pas starten vanaf je 15e verjaardag.
 

Op het einde van het schooljaar waarin je 25 wordt, moet je opleiding afgewerkt zijn.

Gedurende het hele schooljaar kan je starten in de Leertijd (zolang je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden).

Als je je inschrijft vóór 15 april wordt je toegelaten tot de lessen algemene en beroepsgerichte vorming + tot de evaluatie van deze cursussen. Binnen de 14 dagen na instap, moet je aan je trajectbegeleider de bewijsstukken geven van wat je hebt behaald (leerdoelen algemene en beroepsgerichte vorming) in je vorige school van het lopend schooljaar.

Als dit gebeurt na 15 april moet je onmiddellijk bij je instap aan je trajectbegeleider kunnen aantonen welke opleiding je dat schooljaar tot dan toe hebt gevolgd met welke resultaten. Je doet dit aan de hand van schriftelijke bewijsstukken.

Op basis van deze bewijsstukken beslist de klassenraad of je nog wordt toegelaten tot de lessen algemene vorming en/of de cursus beroepsgerichte vorming (+de examens hierover). Als je niet tot de lessen wordt toegelaten, krijg je ook geen eindevaluatie voor dat schooljaar.

Opleiding "Slager- bereider verkoopklare gerechten"

In bezit zijn van certificaat Slager

Soms kan de opleiding\' slager-spekslager\' gelijktijdig gevolgd worden met de opleiding \'slager\'.
Dit is mogelijk wanneer je je opleiding volgt binnen een bedrijf dat beide opleidingen organiseert.

Lessen

Lessen?

1 dag per week krijg je theorie in een SYNTRA-lesplaats. Een lesdag bestaat uit een halve dag algemene vorming rond actuele thema’s + een halve dag beroepsgerichte vorming (BGV) als aanvulling op wat je op de werkplek leert.

Werkplekleren?

4 dagen per week  krijg je op de werkvloer praktijkopleiding.

Attesten

Als je slaagt in je volledige leertijdopleiding (ook algemene vorming, AV) kan je het volgende behalen:

  • getuigschrift 2e graad secundair onderwijs
    indien je voldoet aan bijkomende voorwaarden : geslaagd op het einde van 4 AV + na de 1e graad min. 2 schooljaren onderwijs en/of LT gevolgd hebben én minstens 1 certificaat in de cursus BGV behaald.
  • studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad secundair onderwijs 
    indien voldoet aan aan bijkomende voorwaarden: geslaagd op het einde van 6 AV + na de 1e graad min. 4 schooljaren  onderwijs en/of LT gevolgd hebben én minstens 1 certificaat behaald.
  • diploma secundair onderwijs
    indien voldoet aan bijkomende voorwaarden: geslaagd op het einde van 7 AV + na de 1e graad S.O. min. 5 schooljaren secundair onderwijs en/of LT gevolgd hebben + minstens een getuigschrift 2e graad secundair onderwijs én minstens 1 certificaat van een opleiding hebben behaald.

Wat je precies behaalt, hangt af van het niveau van de cursus A.V. Slagen in de examens ‘algemene vorming’ betekent dat je de eindtermen hebt bereikt van het voltijds BSO volgens Syntra Vlaanderen. 

Als je slaagt de ‘beroepsgerichte vorming’ kan je het volgende behalen:

  • een getuigschrift leertijd als je slaagt voor een volledig opleidingstraject (van 1 of een combinatie van opleidingen),
  • certificaten na het slagen voor elke opleiding die deel uitmaakt van het volledig opleidingstraject.

Wat na

Na deze opleiding kan je gaan werken.
Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van enkele concrete mogelijkheden. 
Heb je een/enkele beroepskwalificatie(s)behaald? Vergeet niet deze voor te leggen aan je (toekomstige) werkgever. Ze zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt. 

Verder studeren kan eventueel ook. Dit kan binnen het secundair onderwijs (in al dan niet duale opleidingen).
Je kan kiezen voor een specialisatiejaar;
Je kan overstappen naar een studierichting in het 1e leerjaar van de 3e graad ASO, TSO of KSO. 
Voor deze laatste overstap heb je de toestemming van de toelatingsklassenraad nodig.

Mogelijke beroepen

Hier een overzicht van beroepen die mogelijk zijn na deze opleiding. Enkel beroepen uit de beroependatabase van Onderwijskiezer zijn vermeld. Er kunnen dus steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.


Slachter ( knelpuntberoep)

Slager ( knelpuntberoep)

Slagershulp ( knelpuntberoep)


Uitsnijder uitbener ( knelpuntberoep)

Waar kan ik "Slager- bereider verkoopklare gerechten" volgen?

Syntra West - campus Kortrijk -
  Doorniksesteenweg 220a 8500 Kortrijk
info@syntrawest.be
http://www.syntrawest.be
Syntra Midden-Vlaanderen - Campus Gent
  Autoweg-Zuid 3 9051 Afsnee
gent@syntra-mvl.be
http://www.syntra-mvl.be