BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Instapmoment:
Je kan tot en met 15 januari instappen in zowel 3 als 4 SO duaal.Starten na deze dag kan enkel als de klassenraad akkoord gaat.
De algemene toelatingsvoorwaarden zijn dezelfde als voor niet-duale studierichtingen met finaliteit arbeidsmarkt (BSO) in 3 en 4 SO:
- 16 jaar zijn of
al 15 jaar zijn én de 1e 2 leerjaren van het SO volledig gevolgd hebben. Je hoeft niet geslaagd te zijn in het voorafgaandelijke leerjaar; - starten zonder studiebewijs van het onderliggend leerjaar maar toegelaten worden door de klassenraad omdat je een cognitief sterk functionerende leerling bent. Het is de klassenraad die hierover een uitspraak doet.
- als je rechtstreeks overkomt uit een school van een andere Gemeenschap*, of uit een OnhaalKlas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN), kan de klassenraad van de school je toelaten tot deze opleiding. Dit moet beslist worden binnen de 35 kalenderdagen vanaf je start in dat leerjaar;
- als je overkomt uit BuSO**, kan de klassenraad van de school je toelaten. In afwachting word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven;
- als je een zij-instromer*** bent, kan de klassenraad akkoord gaan met je instap in deze duale opleiding.
Voor bepaalde opleidingen gelden er nog bijkomende toelatingsvoorwaarden. Deze staan ook beschreven in het standaardtraject van de opleiding. Zie tabblad ‘Lessen’.
Kan ik starten in 4 SO van een duale opleiding?
- geslaagd zijn in 3 SO (alle finaliteiten);
- starten zonder studiebewijs van 3 SO maar mét toestemming van de klassenraad die bepaalt dat je een sterk functionerende leerling bent;
- starten met tekorten in vakken van het onderliggend jaar maar mét toestemming van de klassenraad;
- in het bezit zijn van een ‘attest van regelmatige lesbijwoning’ van 3 SO als je school het systeem gebruikt van ‘uitstel van delibererende klassenraad tot het einde van de graad’ (zie SO 64 10.1.2);
- als je overstapt vanuit DBSO of Leertijd beslist de klassenraad in welk leerjaar je wordt toegelaten. Je kan dus rechtstreeks worden toegelaten tot 4 SO duaal;
- als je overkomt uit een niet-Vlaamse school* of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot deze opleiding.
Dit moet beslist worden binnen de 35 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar;
Veranderen tijdens schooljaar
Veranderen van school mag altijd.
Veranderen van studie:
Tot en met 15 januari is veranderen van finaliteit en/of overstappen naar een andere studierichting binnen hetzelfde leerjaar toegestaan.
Stap je later over, dan moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.
Natuurlijk moet je steeds voldoen aan de toelatingsvoorwaarden van de ‘nieuwe’ studierichting.
Installateur elektrotechnische basiscomponenten duaal
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
Beschrijving van de opleidingIn de opleiding Installateur elektrotechnische basiscomponenten duaal leer je:
Deze duale opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven:
Meer dan de helft van je graadsopleiding breng je door op je reële werkplek: gemiddeld 20u/week (op jaarbasis).
Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren. Open het tabblad Lessen, om het te raadplegen.
Deze duale opleiding is een graadsopleiding en loopt over 2 jaren. Je stroomt automatisch door van 3 BSO duaal naar 4 BSO duaal. Voor deze duale opleiding kan de school een aanloopfase organiseren. Tijdens de aanloopfase word je voorbereid op de instap in duaal leren. De aanloopfase kan je maar volgen als je van de klassenraad, na screening, het bindend advies: ‘Aanloopfase’ hebt gekregen. Meer info op school. Bron: www.duaalleren.vlaanderen en omzendbrief duaal leren en de aanloopfase Voor deze duale opleiding kan een aanloopfase of aanlooptraject georganiseerd worden. Lees er hier meer over. Welke lessen krijg je?Je opleiding is gebaseerd op het standaardtraject van deze duale opleiding. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren op het vlak van algemene vorming en beroepsgerichte vorming.
Het CDO beslist zelf hoe ze het standaardtraject vertaalt naar lessen en hoeveel uren ze zal besteden aan het schoolgedeelte. De lessen kunnen verschillen van CDO tot CDO en zelfs van leerling tot leerling. Heb je specifieke noden en wens je aanpassingen op school en/of op de werkplek? Bespreek dit met je trajectbegeleider. Het CDO kan je opleiding lineair of modulair organiseren. Voor elke duale opleiding bestaat 1 standaardtraject. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren. Scholen
ToelatingsvoorwaardenInstapmoment: Je kan tot en met 15 januari instappen in zowel 3 als 4 SO duaal.Starten na deze dag kan enkel als de klassenraad akkoord gaat. De algemene toelatingsvoorwaarden zijn dezelfde als voor niet-duale studierichtingen met finaliteit arbeidsmarkt (BSO) in 3 en 4 SO:
Ook aan de Specifieke toelatingsvoorwaarden van een duale opleiding 2e graad moet je voldoen (zie tabblad ‘Lessen’, standaardtraject).
Voor bepaalde opleidingen gelden er nog bijkomende toelatingsvoorwaarden. Deze staan ook beschreven in het standaardtraject van de opleiding. Zie tabblad ‘Lessen’. Een duale opleiding in het SO kan je volgen tot in het schooljaar waarin je 25 jaar wordt. (Enkel voor Se-n-Se en specialisatiejaren is geen maximumleeftijd).
|