SO
- Startpagina SO
- Gewoon SO
- 1e graad SO
- 2e graad SO
- 3e graad SO
- Se-n-Se SO
- 7e jaren BSO
- Voorbereidende jaren HO
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoeken via alfabet
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Zoeken via trefwoorden
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Downloads
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs, heb je een verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Het CLB moet in dat verslag nagaan welke maatregelen je huidige school al nam om je te ondersteunen en moet aangeven waarom deze maatregelen onvoldoende zijn om de gewone leerdoelen te behalen in een school voor gewoon basisonderwijs of secundair onderwijs.

Traiteurmedewerker OV 3 t ba t 3 t 4 t 6 t 7 t 9
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingDe opleiding omvat verschillende modules: Download de modulaire opleidingsstructuur van het studiegebied Voeding hier. Welke lessen krijg je?In opleidingsvorm 3 krijg je algemene, sociale en beroepsgerichte vorming. Je leert over hoe je aan de samenleving kan deelnemen en dat je zal werken in het gewone arbeidsmilieu. Dat wil zeggen dat je betaalde arbeid zal verrichten in een gewone werkomgeving. Algemene en sociale vorming gaat over burgerzin, taalvaardigheid, rekenvaardigheden, gezondheidsopvoeding, leren leren, lichamelijke opvoeding, milieu- educatie, sociaal- emotionele educatie, vrijetijdsvaardigheden en ICT. Beroepsgerichte vorming krijg je vooral op je werkplek. Je leert er wat je moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen en heeft te maken met de opleidingscompetenties (wat je precies leert in de opleiding), kennis en belangrijke vaardigheden. Dit geeft aan een beroepsopleiding een vaste en duidelijke inhoud die sterk met je beroepsveld verbonden is. In opleidingsvorm 3 zijn de scholen verplicht om een minimum aantal lessen te voorzien in algemene en sociale vorming en in beroepsgerichte vorming, afhankelijk van de fase van je opleiding. Dit betekent dat scholen daarnaast een invulling kunnen geven aan de overige vrije uren. Hieronder zie je de minimumlessentabel per fase:
ToelatingsvoorwaardenOm je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs, heb je een verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Het CLB moet in dat verslag nagaan welke maatregelen je huidige school al nam om je te ondersteunen en moet aangeven waarom deze maatregelen onvoldoende zijn om de gewone leerdoelen te behalen in een school voor gewoon basisonderwijs of secundair onderwijs.
Wat na deze opleiding?Na deze opleiding heb je voldaan aan de leerplicht en kan je gaan werken. Er zijn ook mogelijkheden in het privé-onderwijs; let wel op de kostprijs van een opleiding vooraleer je een contract tekent! Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding |