BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)

Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag.

In dat verslag staat

  • welke maatregelen je school al heeft genomen om je te helpen
  • waarom dit niet genoeg geholpen heeft bij wat alle leerlingen moeten kennen en kunnen op school (= leerdoel)

Meer info

Let op!

  • De volgorde waarin modules moeten gevolgd worden is belangrijk¹
  • Soms gelden ook specifieke toelatingsvoorwaarden tot een module. Dit wordt door de klassenraad bepaald.
  • De klassenraad kan ook een vrijstelling toekennen voor een module.
  • Een leerling kan maar één module tegelijk volgen.
  • De overstap van een modulair naar een niet-modulair systeem gebeurt op basis van een beslissing van de klassenraad.

¹ Zie de opleidingenstructuur.

Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvorm 

Als het CLB van je school je IAC-verslag of OV4-verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3, dan kan je je inschrijven in OV3.

Traiteurmedewerker     Kwalificatiefase   




Beschrijving van de opleiding

De opleiding omvat verschillende modules:

- Basis keuken: Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op:
• schoonmaaktechnieken voor groenten en fruit
• voorbereiden van groenten en fruit
• afwegen en klaarzetten van ingrediënten
• een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.

- Keukenbereidingen: De module 1 omvat het inoefenen van de basishandelingen en het voorbereiden van gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op:
• voorbereiden van vlees en gevogelte
• reinigen van vis
• de verschillende verkleiningstechnieken
• volgende kooktechnieken: voorkoken, koken, stoven, braden.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.
De module 2 omvat het aanleren van de basiskooktechnieken. De nadruk ligt op:
• het aanleren van de volgende kooktechnieken: pocheren, stomen, frituren, sauteren, roosteren, gratineren, bakken in de oven, smoren, doen glanzen, poeleren
• voorbereiden van vis
• bereidingen maken volgens recepten
• na de bereiding versnijden en portioneren.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.

- Traiteurkeuken
: Deze module omvat het bereiden van een breed gamma van traiteurgerechten. De nadruk ligt op:
• toepassen van de kooktechnieken op gerechten in een traiteurkeuken
• aanleren van specifieke kooktechnieken voor een traiteurkeuken
• de gerechten op de juiste manier voorbereiden voor een banket of voor de verkoop in een traiteurwinkel.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.

- Winkelbediening traiteur: Aan de hand van de geëigende technieken verkrijgt men de vaardigheden die nodig zijn voor de bediening van de klanten in een traiteurwinkel. De nadruk ligt op:
• schikken van een toonbank in een traiteurwinkel
• aanvullen van een toonbank in een traiteurwinkel
• de klanten op de gepaste wijze onthalen en bedienen.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en beroepshoudingen.


Welke lessen krijg je?

Modulair onderwijs wordt georganiseerd zonder opdeling in fasen.

Je krijgt algemene, sociale en beroepsgerichte vorming.

Je leert over hoe je aan de samenleving kan deelnemen en dat je zal werken in het gewone arbeidsmilieu. Dat wil zeggen dat je betaalde arbeid zal verrichten in een gewone werkomgeving.

Algemene en sociale vorming gaat over burgerzin, taalvaardigheid, rekenvaardigheden, gezondheidsopvoeding, leren leren, lichamelijke opvoeding, milieu- educatie, sociaal- emotionele educatie, vrijetijdsvaardigheden en ICT.

Beroepsgerichte vorming krijg je vooral op je werkplek. Je leert er wat je moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen en heeft te maken met de opleidingscompetenties (wat je precies leert in de opleiding), kennis en belangrijke vaardigheden. Dit geeft aan een beroepsopleiding een vaste en duidelijke inhoud die sterk met je beroepsveld verbonden is.

 

De algemene en sociale vorming wordt ofwel niet-modulair ofwel gedeeltelijk modulair georganiseerd.

De beroepsgerichte vorming wordt modulair georganiseerd. In modules komen geen afzonderlijke vakken voor.

Scholen


   BuSO GIBBO Galbergen, Don Boscostraat 39, 2400 Mol    014 31 87 42         t 9   t ba  

Voor zover bij ons bekend.

Toelatingsvoorwaarden

Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag.

In dat verslag staat

  • welke maatregelen je school al heeft genomen om je te helpen
  • waarom dit niet genoeg geholpen heeft bij wat alle leerlingen moeten kennen en kunnen op school (= leerdoel)

Meer info

Let op!

  • De volgorde waarin modules moeten gevolgd worden is belangrijk¹
  • Soms gelden ook specifieke toelatingsvoorwaarden tot een module. Dit wordt door de klassenraad bepaald.
  • De klassenraad kan ook een vrijstelling toekennen voor een module.
  • Een leerling kan maar één module tegelijk volgen.
  • De overstap van een modulair naar een niet-modulair systeem gebeurt op basis van een beslissing van de klassenraad.

¹ Zie de opleidingenstructuur.

Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvorm 

Als het CLB van je school je IAC-verslag of OV4-verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3, dan kan je je inschrijven in OV3.

Attesten

Als je een modulaire opleiding  (= leerstof wordt opgedeeld in kleinere delen of modules) volgt, kan je deze studiebekrachtiging krijgen:

  • een getuigschrift van verworven competenties, wanneer je een afgerond geheel binnen je opleiding met vrucht hebt beëindigd.
  • een getuigschrift van je opleiding, wanneer je een opleiding van assistentniveau met vrucht hebt gevolgd.
  • een getuigschrift van je alternerende beroepsopleiding, wanneer je de integratiefase met vrucht hebt gevolgd.

Daarnaast kan je behalen:

  • Een deelcertificaat, als je geslaagd bent in een module.
  • Door verschillende deelcertificaten te combineren, kan je een certificaat behalen.
  • Een attest van verworven competenties als je niet geslaagd bent in een module. Daarmee kan je de competenties aantonen die je wel verworven hebt .

Een module waarvoor je een vrijstelling hebt, wordt gezien als een module die je met vrucht hebt gevolgd.

Wat na deze opleiding?

Na deze opleiding heb je voldaan aan de leerplicht en kan je gaan werken.
Je kunt ook nog een jaar de Alternerende beroepsopleiding (ABO) volgen. Dit is een soort van stagejaar waarbij je 2 dagen school loopt en de rest van de tijd een beroepsstage uitoefent.
Zo’n aanvullend stagejaar maakt het je meestal makkelijker om nadien werk te vinden.
Voor de stage zelf word je niet betaald.
Op het einde van de stage krijgt wel een motivatiepremie.
Je kunt eventueel ook nog een opleiding volgen bij VDAB, Syntra of in het Volwassenenonderwijs.

Er zijn ook mogelijkheden in het privé-onderwijs; let wel op de kostprijs van een opleiding vooraleer je een contract tekent!
Tot een graduaatsopleiding en in het Se-n-Se (7de jaar TSO/KSO) kan je eventueel worden toegelaten na een toelatingsproef of op basis van reeds gevolgde opleidingen.

Informeer je ook bij het CLB.

Interessante links

Buitengewoon onderwijs: Brailleliga

Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap

Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding

Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school

Buitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap