SO
- Startpagina SO
- Structuur SO
- 1e graad SO
- 2e graad SO
- 3e graad SO
- Se-n-Se SO
- 7e jaren BSO
- Voorbereidende jaren HO
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoek studierichting
- Zoeken via studiedomeinen
- Zoeken via finaliteiten
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Downloads
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
Sportwetenschappen - Derde graad
Studierichting "Sportwetenschappen" |
|
Logische vooropleidingen zijn de 2de graad ASO Sportwetenschappen, Wetenschappen of Wetenschappen-topsport. Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) hebben een uitgesproken doorstromingsfunctie. Ook in deze richting neemt de studie van de moderne talen een belangrijke plaats in. De component Sport bestaat uit een pakket van 4 lestijden extra. De component Wetenschappen omvat vakken als biologie, chemie, fysica en aardrijkskunde. Hier wordt tijd en aandacht besteed aan het verzamelen van empirisch feitenmateriaal en aan de inzichtelijke verwerking ervan. Het verzamelen van feitenmateriaal gebeurt onder diverse vormen: experimentele waarneming in het schoollabo, veldwerk, audiovisueel materiaal, gegevens opzoeken in tabellenboeken en andere naslagwerken. Je wordt geoefend in het kritisch analyseren en evalueren van dit feitenmateriaal. |

Sportwetenschappen
|
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingLogische vooropleidingen zijn de 2de graad ASO Sportwetenschappen, Wetenschappen of Wetenschappen-topsport. Alle studierichtingen van het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO) hebben een uitgesproken doorstromingsfunctie. Ook in deze richting neemt de studie van de moderne talen een belangrijke plaats in. De component Sport bestaat uit een pakket van 4 lestijden extra. De component Wetenschappen omvat vakken als biologie, chemie, fysica en aardrijkskunde. Hier wordt tijd en aandacht besteed aan het verzamelen van empirisch feitenmateriaal en aan de inzichtelijke verwerking ervan. Het verzamelen van feitenmateriaal gebeurt onder diverse vormen: experimentele waarneming in het schoollabo, veldwerk, audiovisueel materiaal, gegevens opzoeken in tabellenboeken en andere naslagwerken. Je wordt geoefend in het kritisch analyseren en evalueren van dit feitenmateriaal. Welke lessen krijg je?ToelatingsvoorwaardenToelating tot het 5de jaar: Je wordt toegelaten:
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden, de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.
Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen (hoogbegaafd): Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten(cognitief sterk functionerend, hoogbegaafd) kan je toch toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet geslaagd bent in een onderliggend jaar op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. Kan ik overzitten?
Tot het 6de jaar: Je wordt toegelaten:
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden, de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.
In afwijking van voorgaande voorwaarden kunnen leerlingen met tekorten voor bepaalde programmaonderdelen in het onderliggend leerjaar worden toegelaten.
Leerlingen met een attest van regelmatige lesbijwoning over het 1ste leerjaar van de 3de graad, binnen het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van desbetreffende graad, worden ook toegelaten. Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen (hoogbegaafd): Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten(cognitief sterk functionerend, hoogbegaafd) kan je toch toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet geslaagd bent in een onderliggend jaar op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. Kan ik overzitten?
AttestenEinde 5e jaar Je kan één van volgende Oriënteringsattesten behalen: A of C:
Einde 6e jaar Je behaalt:
Wat na deze opleiding uit het studiegebied: Sport?7e specialisatiejaar BSO Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Sport. Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals het Se-n-Se en het hoger onderwijs. Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen. Er is één 7de jaar dat zich specifiek richt op doorstroming naar het hoger onderwijs. Meer info vind je hier. SE-n-SE Je wordt toegelaten tot alle Se-n-Se-opleidingen van hetzelfde studiegebied waarin je het diploma secundair onderwijs behaalt. Voorbereidend jaar In het aso en kso worden 7de jaren ingericht als voorbereidend jaar op het hoger onderwijs. Graduaatsopleiding Deze opleidingen positioneren zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. Ze maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor. Via deze link kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen, het aanbod, …. Professionele bachelor Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding. Academische bachelor Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen, doch voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden. Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Sport: Sport Vlaanderen |