Logies-, restaurant- & cateringmanagement : Restaurantmanagement - Graduaatsopleiding

 

Je bent commercieel, vindt gastvrijheid belangrijk, bent communicatief en spreekt een aardig mondje Engels of Frans naast het Nederlands.
De opleiding leidt mensen op om een operationele (management)functie in de horeca uit te oefenen. Al doende word je expert in het plannen en organiseren van het dagelijks onthaal, de service en eetgelegenheden. Centraal staan thema's zoals productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. De opleiding die je krijgt spitst zich toe op:



  • Operationele vaardigheden:
    je krijgt een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

  • Managementvaardigheden:
    vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden.

  • ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • Communicatie:
    algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, …


In de afstudeerrichting Restaurant ligt de nadruk op het degusteren en analyseren, evalueren van wijnen, dranken en gerechten en op het zoeken van de ideale combinatie dranken & gerechten.


De praktijk wordt voorzien via praktijkprojecten en vooral door werkplekleren. Dit werkplekleren gebeurt o.a. in hotels, vakantieparken, restaurant(ketens),... Reken in het totaal van de opleiding ongeveer op 30% (of meer) leren in de praktijk.


De organisatie van de opleiding verschilt van hogeschool tot hogeschool (vb. werken met semesterssyteem, theorie en werkplekleren al dan niet laten afwisselen, de graduaatsopleiding kan afgesloten worden met een graduaatsproef....). Informeer je daarover bij de instellingen.


Afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject (vb. avondonderwijs, deeltijds onderwijs, ...) of vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen.


Afgestudeerden kunnen terecht in hotels, restaurants- en cateringbedrijven, evenementenhallen, recreatieparken, sportcentra.


Studiepunten

120

Logies-, restaurant- & cateringmanagement : Restaurantmanagement - Graduaatsopleiding

Algemene info

Je bent commercieel, vindt gastvrijheid belangrijk, bent communicatief en spreekt een aardig mondje Engels of Frans naast het Nederlands.
De opleiding leidt mensen op om een operationele (management)functie in de horeca uit te oefenen. Al doende word je expert in het plannen en organiseren van het dagelijks onthaal, de service en eetgelegenheden. Centraal staan thema's zoals productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. De opleiding die je krijgt spitst zich toe op:



  • Operationele vaardigheden:
    je krijgt een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

  • Managementvaardigheden:
    vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden.

  • ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • Communicatie:
    algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, …


In de afstudeerrichting Restaurant ligt de nadruk op het degusteren en analyseren, evalueren van wijnen, dranken en gerechten en op het zoeken van de ideale combinatie dranken & gerechten.


De praktijk wordt voorzien via praktijkprojecten en vooral door werkplekleren. Dit werkplekleren gebeurt o.a. in hotels, vakantieparken, restaurant(ketens),... Reken in het totaal van de opleiding ongeveer op 30% (of meer) leren in de praktijk.


De organisatie van de opleiding verschilt van hogeschool tot hogeschool (vb. werken met semesterssyteem, theorie en werkplekleren al dan niet laten afwisselen, de graduaatsopleiding kan afgesloten worden met een graduaatsproef....). Informeer je daarover bij de instellingen.


Afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject (vb. avondonderwijs, deeltijds onderwijs, ...) of vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen.


Afgestudeerden kunnen terecht in hotels, restaurants- en cateringbedrijven, evenementenhallen, recreatieparken, sportcentra.


Studiepunten

120


Instellingen:

Erasmushogeschool Brussel - Campus Bloemenhof

Erasmushogeschool Brussel - Campus Kanal

AP Hogeschool Antwerpen - Campus Meistraat

Hogeschool VIVES - Campus Brugge Xaverianenstraat


Situering

Opleiding: Logies-, restaurant- & cateringmanagement 

Afstudeerrichting: Restaurantmanagement

Studieniveau: Graduaatsopleiding - HO

Studiegebied: Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Belangstellingsdomeinen: Handel-zaken,

Attest

Als je je opleiding succesvol beëindigt, behaal je je diploma van gegradueerde (associate degree)

Vervolgopleidingen

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof

Starten in februari

Erasmushogeschool Brussel, Campus Kanal

Starten in februari

AP Hogeschool Antwerpen, Campus Meistraat

Afstandsonderwijs
Werkplekleren
Werkstudententraject

Hogeschool VIVES, Campus Brugge Xaverianenstraat

Starten in februari

Zespenningenstraat 70  1000 Brussel

Slotstraat 28  1000 Brussel

Meistraat 5  2000 Antwerpen

Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels

Beroepsuitwegen

Mogelijke beroepen

Maitre d'hotel ( knelpuntberoep)
Manager hotel restaurant ( knelpuntberoep)


Gegevens bijgewerkt tot 05-02-2025

Logies-, restaurant- & cateringmanagement : Restaurantmanagement - Graduaatsopleiding

Algemene info

Je bent commercieel, vindt gastvrijheid belangrijk, bent communicatief en spreekt een aardig mondje Engels of Frans naast het Nederlands.
De opleiding leidt mensen op om een operationele (management)functie in de horeca uit te oefenen. Al doende word je expert in het plannen en organiseren van het dagelijks onthaal, de service en eetgelegenheden. Centraal staan thema's zoals productie en dienstverlening, communicatie, organisatie en commerciële vaardigheden. De opleiding die je krijgt spitst zich toe op:



  • Operationele vaardigheden:
    je krijgt een overzicht van de horecasector, een inzicht in de manier waarop hotels, restaurants en cateringbedrijven dagelijks functioneren en je leert per afstudeerrichting de specifieke vaardigheden die noodzakelijk zijn om een functie uit te voeren in de logies-, restaurant- of cateringindustrie.

  • Managementvaardigheden:
    vakken rond de manier waarop horecabedrijven of -afdelingen in de verschillende dienstverlenende sectoren beheerd worden.

  • ICT, administratie en bedrijfsmanagement

  • Communicatie:
    algemene vaardigheden zoals vergadertechnieken, inzicht in marketingprincipes, zakelijk e-mailen, presentaties geven, …


In de afstudeerrichting Restaurant ligt de nadruk op het degusteren en analyseren, evalueren van wijnen, dranken en gerechten en op het zoeken van de ideale combinatie dranken & gerechten.


De praktijk wordt voorzien via praktijkprojecten en vooral door werkplekleren. Dit werkplekleren gebeurt o.a. in hotels, vakantieparken, restaurant(ketens),... Reken in het totaal van de opleiding ongeveer op 30% (of meer) leren in de praktijk.


De organisatie van de opleiding verschilt van hogeschool tot hogeschool (vb. werken met semesterssyteem, theorie en werkplekleren al dan niet laten afwisselen, de graduaatsopleiding kan afgesloten worden met een graduaatsproef....). Informeer je daarover bij de instellingen.


Afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject (vb. avondonderwijs, deeltijds onderwijs, ...) of vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen.


Afgestudeerden kunnen terecht in hotels, restaurants- en cateringbedrijven, evenementenhallen, recreatieparken, sportcentra.


Studiepunten

120


Instellingen:

Erasmushogeschool Brussel - Campus Bloemenhof

Erasmushogeschool Brussel - Campus Kanal

AP Hogeschool Antwerpen - Campus Meistraat

Hogeschool VIVES - Campus Brugge Xaverianenstraat


Situering

Opleiding: Logies-, restaurant- & cateringmanagement 

Afstudeerrichting: Restaurantmanagement

Studieniveau: Graduaatsopleiding - HO

Studiegebied: Handelswetenschappen en Bedrijfskunde

Belangstellingsdomeinen: Handel-zaken,

Attest

Als je je opleiding succesvol beëindigt, behaal je je diploma van gegradueerde (associate degree)

Vervolgopleidingen

Flexibele leersystemen

Deze opleiding kan ook gevolgd worden in een flexibel leersysteem. Je ziet hier per onderwijsinstelling de mogelijkheden.

Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof

Starten in februari

Erasmushogeschool Brussel, Campus Kanal

Starten in februari

AP Hogeschool Antwerpen, Campus Meistraat

Afstandsonderwijs
Werkplekleren
Werkstudententraject

Hogeschool VIVES, Campus Brugge Xaverianenstraat

Starten in februari

Zespenningenstraat 70  1000 Brussel

Slotstraat 28  1000 Brussel

Meistraat 5  2000 Antwerpen

Xaverianenstraat 10  8200 Sint-Michiels

Beroepsuitwegen

Mogelijke beroepen

Maitre d'hotel ( knelpuntberoep)
Manager hotel restaurant ( knelpuntberoep)


Gegevens bijgewerkt tot 05-02-2025