Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)

Wat is, wat doet een patissier chocoladewerker ijsbereider ?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Patissier chocoladewerker ijsbereider te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO




7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO

Banketbakker (modulair)


Chocoladebewerker (modulair)

Ijsbereider (modulair)

Leertijd







Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een bakkersgast: 1.500 euro netto

Wat vind je van je loon?

Ik investeer mijn loon volledig in mijn zaak en vooral in de afbetaling van mijn bakkerijmachines.
Ik woon nog thuis; geen loon hebben vormt dus geen probleem.
Je kan een bakkerszaak best opstarten op jonge leeftijd, als je nog niet te veel kosten hebt of een gezin moet onderhouden, want de investeringen liggen hoog.

Ik werk met drie bakkersgasten en zij verdienen elk ongeveer 1.500 euro netto, afhankelijk van hun kennis en ervaring.
Hun werkdag start tussen 4 en 6 uur ’s morgens en eindigt rond 11u in de voormiddag.
In het weekend werken zij langer.
Onze bakkersgasten hebben heel wat voordelen: wij springen bijvoorbeeld flexibel om met hun werkuren.
Een uur later beginnen is geen probleem.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Neen, ik ben voor het bakkersberoep gemaakt.
Je moet het echt graag doen, anders moet je er als zelfstandige niet aan beginnen.
Velen studeren af als bakker, maar komen uiteindelijk in een ander beroep terecht.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een bakkervrouw: 4.000 euro netto

We vroegen C.V.H. (41) uit Brecht hoeveel zij verdient …

Wat vind je van je werk en loon?

In onze zaak leefden we van de kas.
We hadden gemiddeld een nettowinst van 50.000 euro per jaar, wat een mooi loon geeft, maar ik werkte er wel 70 à 80 uur per week voor, en mijn man meer dan 100 uur.
Op dit moment maken we een moeilijke periode door.
Mijn man en ik zijn aan het scheiden en ik ga binnenkort op zoek naar ander werk.
Wellicht zal ik het dan met heel wat minder moeten doen.
Toch zou ik anderen nu afraden zelfstandig te worden, net vanwege de druk die het legt op jezelf en je gezin.

Heb je grote kosten?

De grootste kost is de afbetaling van ons huis, zo’n 2.300 euro per maand, en de personeelskosten.
Sparen doe ik op dit moment niet.
Ik wil eerst even afwachten hoe alles loopt voor ik verdere plannen maak.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto

We vroegen S.V.R. (39) uit Eeklo hoeveel hij verdient ...

Wat doe je voor job?

Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo.
In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden.
Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur.
Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur.
In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends.
Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).

Doe je je job graag?

De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat.
Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo.
Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie.
De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ...
Er komt zóveel meer bij kijken.
Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)

Wat is, wat doet een Patissier chocoladewerker ijsbereider ?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.


 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Patissier chocoladewerker ijsbereider te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO




7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO

Banketbakker (modulair)


Chocoladebewerker (modulair)

Ijsbereider (modulair)

Leertijd







Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een bakkersgast: 1.500 euro netto

Wat vind je van je loon?

Ik investeer mijn loon volledig in mijn zaak en vooral in de afbetaling van mijn bakkerijmachines.
Ik woon nog thuis; geen loon hebben vormt dus geen probleem.
Je kan een bakkerszaak best opstarten op jonge leeftijd, als je nog niet te veel kosten hebt of een gezin moet onderhouden, want de investeringen liggen hoog.

Ik werk met drie bakkersgasten en zij verdienen elk ongeveer 1.500 euro netto, afhankelijk van hun kennis en ervaring.
Hun werkdag start tussen 4 en 6 uur ’s morgens en eindigt rond 11u in de voormiddag.
In het weekend werken zij langer.
Onze bakkersgasten hebben heel wat voordelen: wij springen bijvoorbeeld flexibel om met hun werkuren.
Een uur later beginnen is geen probleem.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Neen, ik ben voor het bakkersberoep gemaakt.
Je moet het echt graag doen, anders moet je er als zelfstandige niet aan beginnen.
Velen studeren af als bakker, maar komen uiteindelijk in een ander beroep terecht.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een bakkervrouw: 4.000 euro netto

We vroegen C.V.H. (41) uit Brecht hoeveel zij verdient …

Wat vind je van je werk en loon?

In onze zaak leefden we van de kas.
We hadden gemiddeld een nettowinst van 50.000 euro per jaar, wat een mooi loon geeft, maar ik werkte er wel 70 à 80 uur per week voor, en mijn man meer dan 100 uur.
Op dit moment maken we een moeilijke periode door.
Mijn man en ik zijn aan het scheiden en ik ga binnenkort op zoek naar ander werk.
Wellicht zal ik het dan met heel wat minder moeten doen.
Toch zou ik anderen nu afraden zelfstandig te worden, net vanwege de druk die het legt op jezelf en je gezin.

Heb je grote kosten?

De grootste kost is de afbetaling van ons huis, zo’n 2.300 euro per maand, en de personeelskosten.
Sparen doe ik op dit moment niet.
Ik wil eerst even afwachten hoe alles loopt voor ik verdere plannen maak.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een zelfstandige bakker: 2.300 euro netto

We vroegen S.V.R. (39) uit Eeklo hoeveel hij verdient ...

Wat doe je voor job?

Ik ben zelfstandig brood- en banketbakker en zaakvoerder van bakkerij De Sutter in Eeklo.
In 2006 heb ik de zaak overgenomen, maar de naam heb ik behouden.
Zelfstandig bakker zijn, betekent elke dag om 3 uur opstaan en doorwerken tot 15 uur.
Dan even pauze, en weer werken van 17 tot 19 uur.
In het weekend moet ik nog een tandje bijsteken: dan werk ik vrijdag- en zaterdagavond van 20 uur tot 10 uur ’s ochtends.
Een hels ritme, maar wie geld wil verdienen, moet willen werken hé (lacht).

Doe je je job graag?

De job zelf - het bakken en bereiden van patisserie en brood - is voor mij nog altijd de leukste baan die er bestaat.
Als zelfstandig bakker moet je ook alle facetten van de bakkerij onder de knie hebben om te kunnen inspringen als er iemand afvalt door ziekte of zo.
Maar door de hele papierwinkel die er is bijgekomen, kom je als zaakvoerder nog amper in de productie.
De boekhouding, de administratie, het federaal voedselagentschap ...
Er komt zóveel meer bij kijken.
Ook het vinden van jong gemotiveerd personeel is zeer moeilijk.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker