Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een patissier chocoladewerker ijsbereider?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Patissier chocoladewerker ijsbereider te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO






7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO

Banketbakker (modulair)



Chocoladebewerker (modulair)


Ijsbereider (modulair)

Leertijd







BuSO

Bakkerijtechnieken duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4


Banketbakkerij-chocoladebewerking - BuSO Opleidingsvorm 4

Brood- en banketbakkerij duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4


Chocolatier duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Chocolatier duaal - modulair (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4



Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Patissier chocoladewerker ijsbereider (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen

Wat is, wat doet een Patissier chocoladewerker ijsbereider?

Je bereidt (of helpt bij de bereiding van) een gevarieerd gamma van producten zoals banket, chocolade en consumptie-ijs.
Je verwerkt basisproducten of halfbereide producten.
Je gebruikt vaak mechanische hulpmiddelen :
- een turbineermachine voor consumptie-ijs,
- een wielmachine en een tempereermachine voor chocoladeproducten,
- een deegmachine voor brood- en banketproducten.
Je bent soms gespecialiseerd in de bereiding van één van deze producten of van een lokale specialiteit.
Je werkt soms nieuwe recepten uit.
Je plant en bereidt het werk voor.
Je verzamelt materiaal en materieel, je treft hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Als banketbakker bereid je allerlei soorten deeg, beslag en suikerwerk.
Als chocoladebewerker verwerk je getempereerde chocolade tot pralines.
Als ijsbereider verwerk je grondstoffen, zoals suiker, melk, enz. via een warme bereiding tot consumptie-ijs. Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

chocolatier - ijsbereider

 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Patissier chocoladewerker ijsbereider te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO






7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO

Banketbakker (modulair)



Chocoladebewerker (modulair)


Ijsbereider (modulair)

Leertijd







BuSO

Bakkerijtechnieken duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4


Banketbakkerij-chocoladebewerking - BuSO Opleidingsvorm 4

Brood- en banketbakkerij duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4


Chocolatier duaal (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4

Chocolatier duaal - modulair (OV4) - BuSO Opleidingsvorm 4



Syntra Ondernemerschapstraject



Secundair volwassenenonderwijs




VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Chocoladebewerker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Ijsbereider

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Suiker- en marsepeinbewerker