Uitbater café - brasserie (M/V/X)

Wat is, wat doet een uitbater café - brasserie ?

Je baat een café, bar, taverne of tearoom uit. Dit doe je als eigenaar of als gerant.
Je hebt de leiding en bent verantwoordelijk voor de verkoop. Je bepaalt de manier waarop gewerkt wordt en waakt over de toepassing ervan (commerciële regelgeving, wetgeving van het werk, enz.).

De hele voorbereiding van de dienstverlening aan de klanten (onderhoud van de lokalen, ontvangst van de klanten, verloop van de dienstverlening) daar ben jij verantwoordelijk voor. Daarnaast zorg je voor de bevoorrading en de stocks van drank, voedingswaren en onderhoudsproducten. 

Je zorgt voor het personeelsbeheer, aanwerving en opleiding.  Mogelijk doe je ook de boekhouding.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Uitbater café - brasserie te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO


Hotel - TSO


DBSO

Grootkeukenkok (modulair)

Kelner (modulair)

Kok (modulair)


Leertijd





BuSO

Hulpkelner - BuSO Opleidingsvorm 3 type basisaanbod (modulair)

Syntra Ondernemerschapstraject


Secundair volwassenenonderwijs








VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een horeca-uitbater: 1.700 euro netto

Wij vroegen A.S. (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …

Wat doe je voor job?

Samen met m’n partner heb ik sinds twee jaar een horecazaak op de Dageraadplaats in Antwerpen.
We streven ernaar om in een aangenaam kader en in een ontspannen sfeer ontbijt en lunch te serveren.
Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor een koffie of een lekker glas wijn.
We hebben bewust gekozen om een dagzaak te zijn: we zijn ’s morgens al open om 8 uur en sluiten ’s avonds sowieso om 18 uur.
Zo hebben we ook nog een avond voor ons twee.

Hoeveel uur per week werk je?

Goh, dat varieert erg.
We zijn steevast vijf dagen per week aanwezig van 8 tot 18 uur.
Maar daarnaast is er ook nog veel werk met administratie, inkopen doen en allerlei voorbereidingen.
Ik tracht elke week een halve dag niet met het werk bezig te zijn.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een cafébaas: 1.200 euro netto

Wat vind je van je inkomen?

Voor het aantal uren dat ik klop, ligt mijn inkomen niet zo hoog.
Maar ik ben mijn eigen baas.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Neen, ik heb 18 jaar als arbeider in loondienst gewerkt en ben nu 4 jaar zelfstandige.
Ik zou nooit terug in loondienst willen gaan.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een zaakvoerder van een restaurant: 1.424 euro netto

We vroegen aan R. uit Boechout wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient.

Wat doe je als job?

Samen met mijn partner ben ik zaakvoerder van restaurant Jacqueline in Boechout. We doen alles zelf, dus de dag begint met het poetsen van het restaurant. In de voormiddag plaatsen we de nodige bestellingen, en wanneer de middagservice begint, ontvang en bedien ik de mensen. Na de middagshift doen we samen de afwas, en ’s avonds doen we alles nog eens over.

We zijn nu tweeënhalf jaar open en ik vind het nog altijd even leuk. Het wordt steeds drukker, al zijn er natuurlijk ook nog wel kalme periodes.

Doe je je job graag?

Ik doe mijn job heel graag. We hebben lang getwijfeld om zelfstandige te worden, maar we hebben dan toch de stap gewaagd. Het zijn zware dagen natuurlijk, maar dat weet je op voorhand als je met twee een zaak start. De vrijheid die daarbij komt kijken, is wel erg fijn: we zijn onze eigen baas, en als we een keer een dag willen sluiten, hoeven we aan niemand verantwoording af te leggen.

Ons restaurant is kleinschalig, maar dat vind ik net goed. Ik werk liever niet in een grote zaak waar je met een massa volk rondloopt. Mijn vriendin kan in de keuken ook gewoon haar gang gaan. Dat is erg fijn.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een horeca-ondernemer: 1.700 euro netto

We vroegen D.N. (29), uitbater van drie horecazaken in Leuven, hoeveel hij verdient ...

Wat doe je voor job?

Ik baat drie horecazaken uit in Leuven: biercafé De Fiere Margriet (met meer dan 350 verschillende bieren op de kaart), bistro De Brabander en The Capital (op de Leuvense Grote Markt), samen met een partner.
Dat laatste is momenteel trouwens het grootste biercafé ter wereld, met keuze uit 2.500 binnen- én buitenlandse bieren.

Ik probeer voor mijn zaken altijd een origineel concept te bedenken, en dat loont.
In 2012 werd De Fiere Margriet door The Guardian verkozen tot een van de beste biercafés ter wereld.
En van de stad Leuven kregen we een Fonske voor deze uitzonderlijke prestatie.
Met The Capital is het de bedoeling om in The Guinness Book of Records te komen.

Wat mijn dagelijkse bezigheden betreft: ik probeer steeds aanwezig te zijn bij de opening van de zaken.
Ik check dan de voorraad, vul mee de frigo’s aan en geef bestellingen door of doe inkopen.
Ik steek ook regelmatig een handje toe bij de bediening van klanten.
Ik vind het trouwens erg belangrijk om een hechte band met mijn klanten op te bouwen.
Ik ben dan ook zoveel mogelijk aanwezig in mijn café en bistro, al was het maar om een praatje te slaan met klanten.

Doe je je job graag?

Ja, ik hou heel erg van het sociaal contact in de horeca: mensen ontmoeten, praten, luisteren, advies krijgen en geven ...
Ik hou ook van nieuwe uitdagingen, dus ik ben van plan nog nieuwe horecazaken op te starten.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector


 

Wil je meer weten?



Interessante links


 

Uitbater café - brasserie (M/V/X)

Wat is, wat doet een Uitbater café - brasserie ?

Je baat een café, bar, taverne of tearoom uit. Dit doe je als eigenaar of als gerant.
Je hebt de leiding en bent verantwoordelijk voor de verkoop. Je bepaalt de manier waarop gewerkt wordt en waakt over de toepassing ervan (commerciële regelgeving, wetgeving van het werk, enz.).

De hele voorbereiding van de dienstverlening aan de klanten (onderhoud van de lokalen, ontvangst van de klanten, verloop van de dienstverlening) daar ben jij verantwoordelijk voor. Daarnaast zorg je voor de bevoorrading en de stocks van drank, voedingswaren en onderhoudsproducten. 

Je zorgt voor het personeelsbeheer, aanwerving en opleiding.  Mogelijk doe je ook de boekhouding.


 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Uitbater café - brasserie te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO


Hotel - TSO


DBSO

Grootkeukenkok (modulair)

Kelner (modulair)

Kok (modulair)


Leertijd





BuSO

Hulpkelner - BuSO Opleidingsvorm 3 type basisaanbod (modulair)

Syntra Ondernemerschapstraject


Secundair volwassenenonderwijs








VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

   

 

Wat je zal verdienen is afhankelijk van veel verschillende factoren zoals bv. je ervaring, je diploma, je competenties, de inhoud van je functie, of je voltijds of deeltijds werkt, je gezinssituatie, etc.... Bovendien kunnen bedrijven je extra voordelen geven zoals bv. een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen, een tankkaart, een smartphone ... Onderstaande info is dus zeker niet te veralgemenen; het geeft een aanduiding van het loon rekening houdend met de situatie van deze persoon.

Het loon van een horeca-uitbater: 1.700 euro netto

Wij vroegen A.S. (48) uit Edegem hoeveel hij verdient …

Wat doe je voor job?

Samen met m’n partner heb ik sinds twee jaar een horecazaak op de Dageraadplaats in Antwerpen.
We streven ernaar om in een aangenaam kader en in een ontspannen sfeer ontbijt en lunch te serveren.
Uiteraard kan je bij ons ook terecht voor een koffie of een lekker glas wijn.
We hebben bewust gekozen om een dagzaak te zijn: we zijn ’s morgens al open om 8 uur en sluiten ’s avonds sowieso om 18 uur.
Zo hebben we ook nog een avond voor ons twee.

Hoeveel uur per week werk je?

Goh, dat varieert erg.
We zijn steevast vijf dagen per week aanwezig van 8 tot 18 uur.
Maar daarnaast is er ook nog veel werk met administratie, inkopen doen en allerlei voorbereidingen.
Ik tracht elke week een halve dag niet met het werk bezig te zijn.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een cafébaas: 1.200 euro netto

Wat vind je van je inkomen?

Voor het aantal uren dat ik klop, ligt mijn inkomen niet zo hoog.
Maar ik ben mijn eigen baas.

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Neen, ik heb 18 jaar als arbeider in loondienst gewerkt en ben nu 4 jaar zelfstandige.
Ik zou nooit terug in loondienst willen gaan.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een zaakvoerder van een restaurant: 1.424 euro netto

We vroegen aan R. uit Boechout wat zijn job inhoudt en hoeveel hij verdient.

Wat doe je als job?

Samen met mijn partner ben ik zaakvoerder van restaurant Jacqueline in Boechout. We doen alles zelf, dus de dag begint met het poetsen van het restaurant. In de voormiddag plaatsen we de nodige bestellingen, en wanneer de middagservice begint, ontvang en bedien ik de mensen. Na de middagshift doen we samen de afwas, en ’s avonds doen we alles nog eens over.

We zijn nu tweeënhalf jaar open en ik vind het nog altijd even leuk. Het wordt steeds drukker, al zijn er natuurlijk ook nog wel kalme periodes.

Doe je je job graag?

Ik doe mijn job heel graag. We hebben lang getwijfeld om zelfstandige te worden, maar we hebben dan toch de stap gewaagd. Het zijn zware dagen natuurlijk, maar dat weet je op voorhand als je met twee een zaak start. De vrijheid die daarbij komt kijken, is wel erg fijn: we zijn onze eigen baas, en als we een keer een dag willen sluiten, hoeven we aan niemand verantwoording af te leggen.

Ons restaurant is kleinschalig, maar dat vind ik net goed. Ik werk liever niet in een grote zaak waar je met een massa volk rondloopt. Mijn vriendin kan in de keuken ook gewoon haar gang gaan. Dat is erg fijn.

Lees verder op de website van Jobat


Het loon van een horeca-ondernemer: 1.700 euro netto

We vroegen D.N. (29), uitbater van drie horecazaken in Leuven, hoeveel hij verdient ...

Wat doe je voor job?

Ik baat drie horecazaken uit in Leuven: biercafé De Fiere Margriet (met meer dan 350 verschillende bieren op de kaart), bistro De Brabander en The Capital (op de Leuvense Grote Markt), samen met een partner.
Dat laatste is momenteel trouwens het grootste biercafé ter wereld, met keuze uit 2.500 binnen- én buitenlandse bieren.

Ik probeer voor mijn zaken altijd een origineel concept te bedenken, en dat loont.
In 2012 werd De Fiere Margriet door The Guardian verkozen tot een van de beste biercafés ter wereld.
En van de stad Leuven kregen we een Fonske voor deze uitzonderlijke prestatie.
Met The Capital is het de bedoeling om in The Guinness Book of Records te komen.

Wat mijn dagelijkse bezigheden betreft: ik probeer steeds aanwezig te zijn bij de opening van de zaken.
Ik check dan de voorraad, vul mee de frigo’s aan en geef bestellingen door of doe inkopen.
Ik steek ook regelmatig een handje toe bij de bediening van klanten.
Ik vind het trouwens erg belangrijk om een hechte band met mijn klanten op te bouwen.
Ik ben dan ook zoveel mogelijk aanwezig in mijn café en bistro, al was het maar om een praatje te slaan met klanten.

Doe je je job graag?

Ja, ik hou heel erg van het sociaal contact in de horeca: mensen ontmoeten, praten, luisteren, advies krijgen en geven ...
Ik hou ook van nieuwe uitdagingen, dus ik ben van plan nog nieuwe horecazaken op te starten.

Lees verder op de website van Jobat


 

Beroepssector