Muziekinstrumentenbouwer-hersteller (M/V/X)

 

Wat is, wat doet een Muziekinstrumentenbouwer-hersteller?

Je voert het onderhoud, het herstel, het nazicht, het afstellen en het stemmen van muziekinstrumenten of accessoires (strijkstok, ...) uit. Je vervaardigt onderdelen van een instrument. 
Bijkomende activiteiten kunnen zijn: een instrument als uniek stuk of in kleine serie vervaardigen en esthetische of akoestische verbeteringen aanbrengen (hout, koper, ...), antieke instrumenten restaureren, beroepskennis en vaardigheden doorgeven, instrumenten en accessoires verkopen of verhuren, een dienst of een organisatie leiden.  
Je combineert je materiaalkennis (bijv. hout, metaal of vernis), met de technieken van de instrumentenbouw en de akoestiek .
Je werkt in ambachtelijke bedrijven, werkplaatsen, winkels voor muziekinstrumenten of musea. Je werkt samen met klanten (musici, muziekscholen, …) en verschillende betrokkenen (schrijnwerker, koperslagers, ...). De werkzaamheden vinden plaats in een atelier, een winkel (dienst na verkoop, ...), soms bij de klanten of op de voorstellingsplaatsen. Soms werk je in een luidruchtige omgeving (werken met koper, ...) of gebruik je irriterende producten.  Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

           

Wil je meer weten?Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bouwer-hersteller van strijk- en tokkelinstrumenten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bouwer-hersteller van historische klavierinstrumenten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bouwer-hersteller van klavierinstrumenten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bouwer van historische strijk- en tokkelinstrumenten

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Restaurateur van historische klavierinstrumentenInteressante links

Ketnet: Later als ik groot ben - Beroepenfilm: Muziekinstrumentenbouwer