Beroepen

Chef kok grootkeuken (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een chef kok grootkeuken?
Je beheert de keuken van een bedrijfsrestaurant of een cateringbedrijf, waar gerechten in grote hoeveelheden bereid worden.
Je leidt, organiseert en coördineert de productie en soms ook de bediening.
Je doet de bestellingen en je beheert het budget.
Soms sta je in voor de aanwerving en opleiding van personeel.
Soms hou je toezicht over meerdere eenheden van de grootkeuken.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Chef kok grootkeuken te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
DBSO
Leertijd
BuSO
Syntra Ondernemerschapstraject
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Het loon van een kok bij Volvo: 1.589 euro netto
We vroegen O.D.S. (37) uit Erpe-Mere hoeveel hij verdient …
Wat doe je voor job?
Ik werk als kok in de keuken van het autobedrijf Volvo, en dat is meer dan alleen een grootkeuken.
Wanneer een grote baas van Volvo komt, serveren we ook zaken van een iets hoger niveau, zoals kreeft en oesters.
Daarom zijn we met twee koks.
De ene doet de grootkeuken, de andere wat we ‘the dining room’ noemen en zo wisselen we elke week. Daarnaast heb ik samen met de andere kok ook de leiding over de acht hulpkoks.
Hun taak is het maken van de broodjes, de groenten snijden ...
Doe je je job graag?
Op mijn elfde ben ik naar de hotelschool gegaan en ik kook nog steeds graag.
Ik ben nog nooit met tegenzin gaan werken.
Zelfs na mijn verlof sta ik graag terug in de keuken.
Voor ik bij Volvo werkte, was ik kok in een restaurant.
Dat waren natuurlijk altijd lange dagen en veel weekendwerk.
Bij Volvo heb ik meer een nine-to-fivejob en dat is toch beter.
Lees verder op de website van Jobat
Beroepssector
Wil je meer weten?
Interessante links

Chef kok grootkeuken (M/V/X)
![]() |
Wat is, wat doet een Chef kok grootkeuken?
Je beheert de keuken van een bedrijfsrestaurant of een cateringbedrijf, waar gerechten in grote hoeveelheden bereid worden.
Je leidt, organiseert en coördineert de productie en soms ook de bediening.
Je doet de bestellingen en je beheert het budget.
Soms sta je in voor de aanwerving en opleiding van personeel.
Soms hou je toezicht over meerdere eenheden van de grootkeuken.
Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?
Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Chef kok grootkeuken te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
DBSO
Leertijd
BuSO
Syntra Ondernemerschapstraject
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Het loon van een kok bij Volvo: 1.589 euro netto
We vroegen O.D.S. (37) uit Erpe-Mere hoeveel hij verdient …
Wat doe je voor job?
Ik werk als kok in de keuken van het autobedrijf Volvo, en dat is meer dan alleen een grootkeuken.
Wanneer een grote baas van Volvo komt, serveren we ook zaken van een iets hoger niveau, zoals kreeft en oesters.
Daarom zijn we met twee koks.
De ene doet de grootkeuken, de andere wat we ‘the dining room’ noemen en zo wisselen we elke week. Daarnaast heb ik samen met de andere kok ook de leiding over de acht hulpkoks.
Hun taak is het maken van de broodjes, de groenten snijden ...
Doe je je job graag?
Op mijn elfde ben ik naar de hotelschool gegaan en ik kook nog steeds graag.
Ik ben nog nooit met tegenzin gaan werken.
Zelfs na mijn verlof sta ik graag terug in de keuken.
Voor ik bij Volvo werkte, was ik kok in een restaurant.
Dat waren natuurlijk altijd lange dagen en veel weekendwerk.
Bij Volvo heb ik meer een nine-to-fivejob en dat is toch beter.
Lees verder op de website van Jobat