Voor wie |
Voor leerlingen met een inschrijvingsverslag, gemotiveerd verslag of verslag type 2,4,6,7 (doelgroep auditief) blijven de huidige scholen voor buitengewoon onderwijs het aanspreekpunt. Aanmelden bij deze scholen gebeurt door de school gewoon onderwijs na overleg met alle betrokkenen (leerling, ouders en CLB). Leerlingen die niet over een van de hierboven vermelde documenten beschikken, kunnen niet aangemeld worden.
|
Voor leerlingen met een inschrijvingsverslag, gemotiveerd verslag of verslag type basisaanbod 3,7 (doelgroep taal en spraak)of 9
Voor type basisaanbod is de bijkomende voorwaarde (minstens 9 maanden schoollopen in BuO type basisaanbod in het voorafgaande schooljaar) opgeheven door een aanpassing in de omzendbrief. Binnen een regio zullen BuO-scholen die type 3, 9 en/of basisaanbod aanbieden samen een ondersteuningsnetwerk vormen. Dit ondersteuningsnetwerk kan netgebonden zijn, maar ook netoverstijgend. Elke school gewoon onderwijs kiest een ondersteuningsnetwerk waar ze bij aansluit.
|
Welke ondersteuning |
De overheid bepaalt niet meer hoeveel eenheden en hoeveel jaar een leerling ondersteuning kan krijgen. Dit wordt nu in overleg met alle betrokkenen bepaald en hangt af van de ernst van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Het is mogelijk dat een leerling niet meer wekelijks begeleid wordt, begeleiding kan ook tijdelijk van aard zijn. Aanmelden in de loop van een schooljaar wordt in het nieuwe model ook mogelijk.
|
Alle vragen naar ondersteuning voor leerlingen die tot de betrokken doelgroepen behoren, worden bij het netwerk aangemeld. De aard en intensiteit van de ondersteuning wordt in overleg met alle betrokkenen bepaald en hangt af van de ernst van de onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. Het is mogelijk dat een leerling niet meer wekelijks begeleid wordt, begeleiding kan ook tijdelijk van aard zijn. Aanmelden in de loop van een schooljaar wordt in het nieuwe model ook mogelijk
|