
Yeshiva
De basisoptie Yeshiva wil leerlingen laten kennismaken met de Klassiek Hebreeuwse en Aramese taal en cultuur, en met de Joodse en/of Jiddische cultuur. Hierbij leren leerlingen over verschillende aspecten, zoals taal, dagelijks leven en geschiedenis.
- Leerlingen ontdekken verschillende aspecten van de Klassiek Hebreeuwse cultuur, zoals religie, dagelijks leven, politiek, kunst en de verschillen tussen burgers en slaven. Bijvoorbeeld, ze leren over hoe men vroeger in Israël leefde en welke religieuze gebruiken ze hadden.
- Leerlingen leren meer over de waarden en leefregels van de Klassiek Hebreeuwse cultuur, zoals de regels voor kosjer eten. Bijvoorbeeld, ze ontdekken waarom sommige Joodse mensen alleen bepaalde soorten voedsel eten.
- Leerlingen vergelijken aspecten van de Klassiek Hebreeuwse cultuur met hun eigen Joodse en/of Jiddische cultuur. Bijvoorbeeld, ze kunnen kijken naar de verschillen en overeenkomsten tussen de feestdagen zoals Chanoeka en Pesach.
- Leerlingen plaatsen de inhoud van een tekst binnen de cultuurhistorische context van de Klassiek Hebreeuwse cultuur. Bijvoorbeeld, ze lezen verhalen uit de Torah en begrijpen wat die betekenen in de tijd waarin ze geschreven zijn.
- Leerlingen leiden de betekenis van woorden af uit de opbouw en verwantschap van woorden. Bijvoorbeeld, ze zien hoe woorden zoals 'shalom' (vrede) in andere woorden terugkomen.
- Leerlingen leren de betekenis en aanvullende gegevens van een basiswoordenschat van veel gebruikte woorden. Bijvoorbeeld, ze leren veelgebruikte woorden zoals 'bet' (huis) en 'lechem' (brood).
- Leerlingen gebruiken hun kennis van de belangrijkste regels en kenmerken van het Klassiek Hebreeuws en het Aramees bij het lezen van teksten. Bijvoorbeeld, ze leren hoe de werkwoorden in deze talen worden vervoegd.
- Leerlingen gebruiken strategieën en hulpmiddelen om Klassiek Hebreeuwse en Aramese teksten te lezen. Bijvoorbeeld, ze gebruiken woordenboeken en vertalingen om moeilijke teksten te begrijpen.
- Leerlingen laten zien dat ze een Klassiek Hebreeuwse tekst begrijpen. Bijvoorbeeld, ze kunnen een eenvoudig verhaal in het Hebreeuws lezen en navertellen wat het betekent.
- Leerlingen laten zien dat ze de waarden en leefregels van de Klassiek Hebreeuwse cultuur kunnen combineren met hun eigen leven. Bijvoorbeeld, ze kunnen uitleggen hoe ze de lessen uit deze cultuur toepassen in hun dagelijks leven, zoals respect voor anderen en eerlijkheid.
Dit programma helpt leerlingen om meer te leren over de Klassiek Hebreeuwse en Joodse cultuur en om hun taalvaardigheden te verbeteren.

Welke lessen krijg je?
Basisvorming
Iedereen krijgt zedenleer, godsdienst, cultuurbeschouwing of eigen cultuur en religie.
In de basisvorming gaat veel aandacht gaat naar talen en wiskunde.
Daarnaast krijg je ook techniek, geschiedenis, wetenschappen, lichamelijke opvoeding, artistieke vorming …
Keuzegedeelte
In het keuzegedeelte kies je uit het aanbod van de school:
- 1 basisoptie (5 u) of een pakket (= een onderdeel van een basisoptie)
- de differentiatie.
Basisoptie:
Een leerling in 2A kan 1 basisoptie of een pakket kiezen uit het aanbod van de school.
Differentiatie:
Differentiëren kan op verschillende manieren:
- Verkennen = proeven van nieuwe zaken (b.v. Projecten,…)
- Versterken = bijwerken waar je het moeilijk mee hebt ((b.v. herhaling Frans, herhaling wiskunde,…)
- Verdiepen = extra leerstof; extra uitdaging (b.v. extra wiskunde, extra Frans,…)
Opgelet:
Een lessenrooster verschilt van school tot school:
- Scholen kunnen kiezen voor een lessenrooster met alle vakken apart.
- Scholen kunnen ook vakken samenvoegen, bijvoorbeeld ‘techniek’ en ‘wiskunde’, of ‘beeld’ en ‘muziek’… Dat noemt men soms ook ‘vakkenclusters’.
- Sommige scholen kiezen ervoor om lessen aan te bieden in de vorm van ‘projecten’.
Je krijgt minimaal 32 lesuren per week. Sommige scholen breiden het aantal lesuren basisvorming en/of differentiatie uit.
Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Meer informatie vind je op de websites van de scholen.
Waar kan ik "Yeshiva" volgen ?
Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan.
Wat na deze opleiding?
