SO
- Startpagina SO
- Gewoon SO
- 1e graad SO
- 2e graad SO
- 3e graad SO
- Se-n-Se SO
- 7e jaren BSO
- Voorbereidende jaren HO
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoeken via alfabet
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Zoeken via trefwoorden
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Downloads
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
Economie en organisatie - Opstroomoptie - Voeding en horeca - Eerste graad
Studierichting "Economie en organisatie - Opstroomoptie - Voeding en horeca" |
|
Economie en organisatie - Opstroomoptie - Voeding en horeca - Eerste graad |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
OpstroomoptieDe opstroomoptie bereidt je voor op de overstap naar:
Voeding en horecaJe kan deze basisoptie maar in enkele scholen in Vlaanderen volgen.
Een school kan er ook voor kiezen om 1 of een combinatie van pakketten van een basisoptie aan te bieden, in plaats van de basisoptie in zijn geheel. We geven de pakketten wel weer op de schoolfiche, maar voor de concrete invulling in een bepaalde school ga je best naar de website van de school in kwestie. In Voeding en horeca zijn dit de mogelijke pakketten:
Welke lessen krijg je?
Basisvorming Iedereen krijgt zedenleer, godsdienst, cultuurbeschouwing of eigen cultuur en religie. Daarnaast krijg je ook techniek, geschiedenis, wetenschappen, lichamelijke opvoeding, artistieke vorming … Keuzegedeelte In het keuzegedeelte kies je uit het aanbod van de school:
Basisopties: Een leerling in 2B kan maximaal 3 basisopties of pakketten (= een onderdeel of onderdelen van een basisoptie) kiezen uit het aanbod van de school. Differentiatie: Differentiëren kan op verschillende manieren:
Opgelet:Een lessenrooster verschilt van school tot school:
Je krijgt minimaal 32 lesuren per week. Sommige scholen breiden het aantal lesuren basisvorming en/of differentiatie uit.
Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Meer informatie vind je op de websites van de scholen. Waar kan ik "Economie en organisatie - Opstroomoptie - Voeding en horeca" volgen ?Geen school gevonden? Pas de filter(s) aan. ToelatingsvoorwaardenJe wordt toegelaten 2B:
Als je uit het buitengewoon secundair onderwijs komt (Opleidingsvorm 1, 2, 3) kan je worden toegelaten op voorwaarde dat de toelatingsklassenraad akkoord gaat. In afwachting van hun beslissing word je onder ontbindende voorwaarde ingeschreven. Als je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit 2e leerjaar B. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar. Zie regelgeving, omzendbrief SO 64, 9.1 en 9.2.4 Veranderen tijdens schooljaar
AttestJe behaalt op het einde van het 2e leerjaar B met opstroomoptie 1 van de volgende oriënteringsattesten:
(Je mag wel starten in het 3e leerjaar van het beroepssecundair onderwijs (3 bso) als: - je ten laatste op 31 december van het nieuwe schooljaar 15 jaar wordt;
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald en een getuigschrift van het basisonderwijswanneer je dit om een of andere reden nog niet hebt.
Wat na deze opleiding?![]() Na het 2e leerjaar B met opstroomoptie kan je kiezen voor elke studierichting.
Om te starten in het 3e jaar hou je rekening met de toelatingsvoorwaarden en met het attest dat je op het einde van het 2e leerjaar behaalde. Je met een A- of B-attest ook starten in het 2e leerjaar A. Overschakelen naar een deeltijds leersysteem is mogelijk vanaf de leeftijd van 15 jaar op voorwaarde dat je tenminste al 2 jaren voltijds secundair onderwijs gevolgd hebt. De deeltijdse leersystemen zijn:
Je krijgt ook een getuigschrift van de 1e graad van het secundair onderwijs als je een A– of een B-attest hebt behaald. |