BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Na de opleidingsfase kan je starten in de kwalificatiefase als de klassenraad je toelaat.
Let op!
Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag.
In dat verslag staat
- welke maatregelen je school al heeft genomen om je te helpen
- waarom dit niet genoeg geholpen heeft bij wat alle leerlingen moeten kennen en kunnen op school (= leerdoel)
Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvorm
Als het CLB van je school je verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3 (OV3), dan kan je je inschrijven in OV3.

Medewerker ruwbouw
Kwalificatiefase
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingJe leert volgens instructies
om de ruwbouwwerkzaamheden vlot te laten verlopen. Het opleidingsprofiel is gebaseerd op de volgende deelkwalificatie(s) of beroepskwalificatie:
Welke lessen krijg je?In opleidingsvorm 3 krijg je algemene, sociale en beroepsgerichte vorming. Je leert over hoe je aan de samenleving kan deelnemen en dat je zal werken in het gewone arbeidsmilieu. Dat wil zeggen dat je betaalde arbeid zal verrichten in een gewone werkomgeving. Algemene en sociale vorming gaat over burgerzin, taalvaardigheid, rekenvaardigheden, gezondheidsopvoeding, leren leren, lichamelijke opvoeding, milieu- educatie, sociaal- emotionele educatie, vrijetijdsvaardigheden en ICT. Beroepsgerichte vorming krijg je vooral op je werkplek. Je leert er wat je moet kunnen om een bepaald beroep uit te oefenen en heeft te maken met de opleidingscompetenties (wat je precies leert in de opleiding), kennis en belangrijke vaardigheden. Dit geeft aan een beroepsopleiding een vaste en duidelijke inhoud die sterk met je beroepsveld verbonden is. In opleidingsvorm 3 zijn de scholen verplicht om een minimum aantal lessen te voorzien in algemene en sociale vorming en in beroepsgerichte vorming, afhankelijk van de fase van je opleiding. Dit betekent dat scholen daarnaast een invulling kunnen geven aan de overige vrije uren. Hieronder zie je de minimumlessentabel per fase:
Scholen
Voor zover bij ons bekend. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ToelatingsvoorwaardenNa de opleidingsfase kan je starten in de kwalificatiefase als de klassenraad je toelaat. Let op!Om je te kunnen inschrijven in het buitengewoon onderwijs opleidingsvorm 3, heb je een IAC-verslag nodig van een centrum voor leerlingenbegeleiding. Heb je een verslag voor secundair onderwijs OV1, OV2 en OV3 van voor 01-09-2023, dan word je beschouwd als een leerling met een IAC-verslag. In dat verslag staat
Ik zit al in het BuSO maar in een andere opleidingsvormAls het CLB van je school je verslag verandert in een IAC-verslag voor opleidingsvorm 3 (OV3), dan kan je je inschrijven in OV3. AttestenStudiebekrachtiging in de KWALIFICATIEFASE: Scholen kunnen een kwalificatieproef voor hun leerlingen organiseren. Dit is geen verplichting. De klassenraad kan je een van deze getuigschriften of attesten geven:
Wat na deze opleiding?Na de kwalificatiefase kan je gaan werken, want je bent niet meer leerplichtig. Als je een getuigschrift kreeg, kan je een bijkomende opleiding in de kwalificatiefase volgen als de klassenraad dit toelaat. Je kunt ook nog in de integratiefase een alternerende beroepsopleiding (ABO) volgen:
Tot een graduaatsopleiding of een HBO-5 opleiding verpleegkunde en in het Se-n-Se (7de jaar TSO/KSO) kan je eventueel worden toegelaten na een toelatingsproef of op basis van reeds gevolgde opleidingen. Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Buitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap |