SO
- Startpagina SO
- Structuur SO
- 1e graad SO
- 2e graad SO
- 3e graad SO
- Se-n-Se SO
- 7e jaren BSO
- Voorbereidende jaren HO
- Scholenzoeker SO
- Scholen en infomomenten
- Duaal leren
- Leren & werken
- OKAN
- Zoek studierichting
- Zoeken via studiedomeinen
- Zoeken via finaliteiten
- Zoeken via studiegebied
- Zoeken via belangstelling
- Studierendement
- Examencommissie SO
- -18j + buiten Vlaanderen
- Internaten
- Rapport schoolverlaters VDAB
- Privé-scholen
- Info voor schoolverlaters
- Keuzerooster
- Filmpjes
- Downloads
- Doorlichtingsverslagen
BuSO
BUSO: Opleidingsvorm 3 (OV3)
Je hebt een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig.
Dit verslag krijg je van het CLB. Je wordt enkel toegelaten tot de opleidingsvorm en het type waarnaar je georiënteerd wordt.
Je wordt toegelaten op basis van een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs in principe tot de leeftijd van 21j. (zie: omzendbrief SO/2011/03/BuSO)
Ben je al geslaagd in een kwalificatie- of integratiefase? Je kan een bijkomende opleiding in de kwalificatie- of integratiefase volgen als de klassenraad dit toelaat.
Alle overstappen van kwalificatie- naar integratiefase zijn mogelijk.
Alle overstappen van integratiefase naar een andere integratiefase zijn ook mogelijk.
Uitzondering:
Als je in de kwalificatiefase van duaal leren wel een getuigschrift, beroepskwalificatie of deelkwalificatie behaalde, word je niet toegelaten tot de integratiefase van dezelfde duale opleiding. Je mag ook niet naar de integratiefase van een niet-duale opleiding, die met die duale opleiding overeenkomt. Andere overgangen zijn wel mogelijk.
Als je in je kwalificatiefase geen getuigschrift, geen beroepskwalificatie en geen deelkwalificatie hebt behaald, maar enkel een attest van verworven bekwaamheden kan je in de integratiefase starten als de klassenraad je toelaat
Veranderen tijdens schooljaar
Tot en met de 1e lesdag van november kan je starten in een duale opleiding.
Als je NA de start van een duale opleiding nog wil instappen, moet de klassenraad akkoord gaan met de late instap.
Overstappen naar een niet-duale opleiding?
Als je bij het begin of in de loop van het schooljaar wenst over te stappen gelden altijd de gebruikelijke toelatings- en overgangsvoorwaarden.
Er wordt voorzien dat je altijd ergens moet terechtkunnen. Er kan nooit een volzetverklaring of capaciteitsoverschrijding worden ingeroepen:
- bij vrijwillige overstap in dezelfde school of een andere school van dezelfde scholengemeenschap
- bij gedwongen overstap in dezelfde school of een andere school

Keukenmedewerker duaal - modulair (OV3)
Kwalificatiefase
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingJe krijgt je beroepsgerichte vorming vooral op je werkplek. Daar gebeurt een groot deel van je opleiding. In de opleiding keukenmedewerker duaal leert men helpen bij de ontvangst van voedingsmiddelen in de keuken, ingrediënten verwerken tot basisbereidingen door het toepassen van basis kooktechnieken, verwerkte producten opslaan en de keuken schoonmaken teneinde een kwaliteitsvolle maaltijd af te leveren aan de gast. Je vorming is gebaseerd op de
Voor elke duale opleiding bestaat er 1 standaardtraject. Hierin staat gedetailleerd wat jij moet leren. Elke BUSO- opleiding, opleidingsvorm 3 (OV3), wordt gespreid over verschillende fases : Na de kwalificatiefase is je opleiding eigenlijk afgerond. En nadien? Na je kwalificatiefase heb je voldaan aan de leerplicht en kan je gaan werken. Na het succesvol afronden van deze opleiding in de kwalificatiefase, kan de klassenraad je toelaten om
Opgelet: Je mag niet naar de integratiefase van dezelfde duale opleiding als je in je kwalificatiefase een getuigschrift of bewijs van beroeps(deel)kwalificatie hebt behaald. Bron: www.duaalleren.vlaanderen Welke lessen krijg je?Je opleiding bestaat uit algemene vorming + beroepsgerichte vorming.
Lessen kunnen verschillen van school tot school. Individuele begeleiding en individueel traject Scholen
ToelatingsvoorwaardenJe hebt een verslag voor toegang tot het buitengewoon onderwijs nodig. Dit verslag krijg je van het CLB. Je wordt enkel toegelaten tot de opleidingsvorm en het type waarnaar je georiënteerd wordt.
Veranderen tijdens schooljaarTot en met de 1e lesdag van november kan je starten in een duale opleiding.
AttestenJe kan volgende studiebewijzen behalen (zowel na de kwalificatiefase als na de integratiefase): • een getuigschrift van de opleiding als je slaagt voor de beroepsgerichte vorming én voor de algemene en sociale vorming. • een bewijs van beroepskwalificatie(s) als je slaagt voor de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de algemene vorming. Als je opleiding gebaseerd is op meer dan 1 beroepskwalificatie, kan je verschillende bewijzen van beroepskwalificatie behalen. • een bewijs van deelkwalificatie als je slaagt voor een kleiner afgerond geheel van een beroepskwalificatie. Let wel: Niet elke beroepskwalificatie is opgedeeld in deelkwalificaties. • Een attest van verworven bekwaamheden waarop staat welke afzonderlijke competenties je hebt behaald. Je kan het attest ook verkrijgen als je, bovenop een beroepskwalificatie of deelkwalificatie, nog andere bijkomende aparte competenties behaalde. • Een attest beroepsonderwijs als je geen recht hebt op 1 van de hierboven opgesomde studiebewijzen. Het attest vermeldt alleen de periode van lesbijwoning. Wat na deze opleiding?Na je kwalificatiefase heb je voldaan aan de leerplicht en kan je gaan werken. De klassenraad kan je ook toelaten om een bijkomende kwalificatie- of integratiefase te volgen. Je mag echter niet naar de integratiefase van dezelfde duale opleiding als je in je kwalificatiefase een getuigschrift of bewijs van beroeps(deel)kwalificatie behaalde. In dat geval mag je ook niet naar een overeenstemmende niet-duale opleiding. Na een succesvolle integratiefase kan de klassenraad je toelaten tot een bijkomende andere integratiefase . Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding Buitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Buitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Keukenmedewerker |