Wetenschappen-wiskunde - Derde graad
Studierichting "Wetenschappen-wiskunde" |
|
Deze studierichting bestaat uit twee gebonden componenten: Wetenschappen en Wiskunde. Het ASO bereidt je niet voor om direct te gaan werken na het beëindigen van je secundaire studies. In de 3de graad kan de 6u-cursus Wiskunde – via het complementair gedeelte – nog uitgebreid worden tot 8u. In deze studierichting klimt het onderwijs in de wiskunde naar een vrij hoog niveau van algemeenheid en abstractie. Ook in deze richting neemt de studie van de Moderne talen een belangrijke plaats in. |
Wetenschappen-wiskunde |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingDeze studierichting bestaat uit twee gebonden componenten: Wetenschappen en Wiskunde. Het ASO bereidt je niet voor om direct te gaan werken na het beëindigen van je secundaire studies. In de 3de graad kan de 6u-cursus Wiskunde – via het complementair gedeelte – nog uitgebreid worden tot 8u. In deze studierichting klimt het onderwijs in de wiskunde naar een vrij hoog niveau van algemeenheid en abstractie. Ook in deze richting neemt de studie van de Moderne talen een belangrijke plaats in. Welke lessen krijg je?ToelatingsvoorwaardenToelating tot het 5de jaar: Je wordt toegelaten:
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden, de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.
Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar. Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen?Veranderen van school mag altijd. Je mag in het 5e jaar van onderwijsvorm en/of studierichting veranderen tot en met 15 januari van het lopende schooljaar. De toelatingsklassenraad beslist of ze na 15 januari een overgang naar een andere studierichting en/of onderwijsvorm toestaat. Zie regelgeving: SO 64 9.2.9. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Kan ik overzitten?
Toelating tot het 6de jaar: Je wordt toegelaten:
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden, de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.
In afwijking van voorgaande voorwaarden kunnen leerlingen met tekorten voor bepaalde programmaonderdelen in het onderliggend leerjaar worden toegelaten.
Leerlingen met een attest van regelmatige lesbijwoning over het 1ste leerjaar van de 3de graad, binnen het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van desbetreffende graad, worden ook toegelaten. Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar. Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen?Veranderen van school mag altijd. Veranderen van richting is in het 6de jaar niet toegelaten. * Wanneer een overgang van studierichting en/of onderwijsvorm echt aangewezen is voor een individuele leerling, kan de toelatingsklassenraad een overgang toestaan. Zie SO 64.9.2.15.2 Het is onmogelijk een limitatieve lijst van ‘uitzonderlijke gevallen’ voor op te stellen. Na kennisname van het advies van de begeleidende klassenraad van de studierichting die de leerling tot dan toe volgt, beslist de toelatingsklassenraad of er ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen zijn. ExtraToelating voor cognitief sterk functionerende leerlingen: Als je verstandelijk vooruit bent op je leeftijdsgenoten (= cognitief sterk functionerend) kan je ook toegelaten worden tot dit leerjaar als je niet beschikt over een studiebewijs (A-, B- of C-attest) van het onderliggende leerjaar en op voorwaarde dat de klassenraad jou toelaat. De klassenraad is ook bevoegd om te bepalen of een leerling cognitief sterk functionerend is. Kan ik overzitten?
Meer info: zie regelgeving SO AttestenEinde 5e jaar Je kan één van volgende Oriënteringsattesten behalen: A of C:
Einde 6e jaar Je behaalt:
Wat na deze studierichting?7e specialisatiejaar BSO De overstap van het aso naar een 7de jaar bso dat voorbereidt op de arbeidsmarkt is niet logisch en kan enkel als de toelatingsklassenraad van de school dit toestaat. SE-n-SE De overstap van het aso naar een 7e leerjaar tso of kso is onlogisch en kan alleen als de toelatingsklassenraad van de school dit toestaat. Voorbereidend jaar In het aso, kso en bso zijn er 7e leerjaren die voorbereiden op het hoger onderwijs.
Graduaatsopleiding Graduaten maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor (niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur.) Lees hier meer over de graduaatsopleidingen. Professionele bachelor Na het aso zijn in principe alle professionele bachelors haalbaar maar extra inspanning voor sommige vakken kan, afhankelijk van je vooropleiding en gemaakte keuze, nodig zijn. Het zal dan meestal gaan over technische vakken of praktijk. Academische bachelor Bij de keuze voor academisch hoger onderwijs moet je rekening houden met de gemaakte keuzes tijdens het aso. Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Brailleliga |