Banketbakkerij-chocoladebewerking - Derde graad
Studierichting "Banketbakkerij-chocoladebewerking" |
|
Wanneer je je zowel (banket)bakker als kunstenaar voelt, is dit bijkomend specialisatiejaar misschien iets voor jou. Je wordt tijdens je opleiding ingewijd in de geheimen van de fijne patisserie, leert de nieuwe trends in de banketbakkerij kennen en chocoladeproducten (pralines, bouchés, mousses…) maken… Je krijgt ook de kans je artistieke talenten te ontplooien. Je gaat aan de slag met chocolade, suiker, ijs, marsepijn, koekjes en confiserie en verrast je klanten met zelfgemaakte ambachtelijke, eetbare en smaakvolle creaties. Tijdens praktijklessen en stage leer je al doende handige tips en trucs van specialisten. Je leert je producten kunstzinnig verpakken, presenteren en vlot aan de man brengen. Vandaar dat er naast veel praktijk, ook aandacht is voor verkooptechnieken en bedrijfsorganisatie. |
Banketbakkerij-chocoladebewerking |
- Beschrijving
- Lessen
- Scholen
- Toelating
- Attesten
- Wat na
- Links
Beschrijving van de opleidingWanneer je je zowel (banket)bakker als kunstenaar voelt, is dit bijkomend specialisatiejaar misschien iets voor jou. Je wordt tijdens je opleiding ingewijd in de geheimen van de fijne patisserie, leert de nieuwe trends in de banketbakkerij kennen en chocoladeproducten (pralines, bouchés, mousses…) maken… Je krijgt ook de kans je artistieke talenten te ontplooien. Je gaat aan de slag met chocolade, suiker, ijs, marsepijn, koekjes en confiserie en verrast je klanten met zelfgemaakte ambachtelijke, eetbare en smaakvolle creaties. Tijdens praktijklessen en stage leer je al doende handige tips en trucs van specialisten. Je leert je producten kunstzinnig verpakken, presenteren en vlot aan de man brengen. Vandaar dat er naast veel praktijk, ook aandacht is voor verkooptechnieken en bedrijfsorganisatie. Welke lessen krijg je?De lesinhouden (lessenroosters) verschillen van school tot school. Scholen hebben een grote vrijheid om het lessenpakket te organiseren. Daarom vermelden we geen lessenroosters meer. Info over de lessen vind je rechtstreeks bij de scholen. ToelatingsvoorwaardenJe kunt starten in het 3de leerjaar van de 3de graad, ingericht als een specialisatiejaar (7 BSO) als je ofwel:
Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar.
Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?Veranderen van school mag altijd. Tot en met 30 september mag je binnen hetzelfde leerjaar veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting. Meer info: zie regelgeving SO AttestenJe behaalt ofwel:
Wat na deze studierichting?7e specialisatiejaar BSO Je wordt toegelaten tot alle 7e leerjaren bso gericht op de arbeidsmarkt van het studiegebied Voeding. Als je slaagt in dit 7e leerjaar bso gericht op de arbeidsmarkt behaal je het diploma secundair onderwijs. SE-n-SE Je kan verder studeren in alle 7e leerjaren tso/kso van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. Voorbereidend jaar In het aso, kso en bso zijn er 7e leerjaren die voorbereiden op het hoger onderwijs.
Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht. Dit kan jaarlijks wijzigen. Graduaatsopleiding Graduaatsopleidingen maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor (niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. ) Hier kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen. Professionele bachelor Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding. Academische bachelor Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen. Interessante linksBuitengewoon onderwijs: Opzoeken dichtstbijzijnde school Buitengewoon onderwijs: Vlaams agentschap voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Brailleliga Buitengewoon onderwijs: FOD Sociale zekerheid voor personen met een handicap Buitengewoon onderwijs: Gespecialiseerde trajectbepaling en -begeleiding |