Bakker (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

 

Wat is, wat doet een Bakker?

Je bereidt brood, speciaal brood, luxebrood, broodjes, gebak of taarten.
Je gebruikt daarbij bloem of halfbereide producten en andere ingrediënten.
Meestal gebruik je mechanische hulpmiddelen of automaten, zoals een mechanische kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gecontroleerde gistingskamer.
Soms maak je banket- of traiteurbereidingen, zoals quiches en pizza's, of help je daarbij.
Je plant het werk en bereidt het voor.  Je verzamelt het nodige materiaal en materieel.
Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.



Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

OPLEIDINGEN SO 3e graad

Brood- en banketbakkerij - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - L2

OPLEIDINGEN SO - 3e graad - 7e jaar

Bakkerijtechnieken - TSO - Sense
Banketbakkerij-chocoladebewerking - BSO - L3
Dieetbakkerij - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO - L12
Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - 7ejaar lesplaats SO

Chocolatier duaal - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats CDO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats CDO

Chocolatier duaal - DBSO - L3

OPLEIDINGEN Leertijd

Banketbakker
Banketbakker-chocoladebewerker
Banketbakker-ijsbereider
Brood- en banketbakker
Broodbakker
Chocoladebewerker

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SYNTRA

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad

Brood- en banketbakkerij - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - 7e jaren

Banketbakkerij-chocoladebewerking - BSO

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - DUAAL

Bakkerijtechnieken duaal - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca
Brood- en banketbakkerij duaal - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad 7e jaar - DUAAL

Chocolatier duaal - BSO

OPLEIDINGEN BUSO - OV3 - Duaal

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase

OPLEIDINGEN SEC VOLW O

Bakker
Bakker
Bakker
Banketbakker
Chocoladebewerker
Medewerker bakkerij

           

Beroepssector

Wil je meer weten?



Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij


Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

Erkenning van verworven competenties: Bakker