Bakker (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een bakker?

Je bereidt brood, speciaal brood, luxebrood, broodjes, gebak of taarten.
Je gebruikt daarbij bloem of halfbereide producten en andere ingrediënten.
Meestal gebruik je mechanische hulpmiddelen of automaten, zoals een mechanische kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gecontroleerde gistingskamer.
Soms maak je banket- of traiteurbereidingen, zoals quiches en pizza's, of help je daarbij.
Je plant het werk en bereidt het voor.  Je verzamelt het nodige materiaal en materieel.
Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.

 

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakker te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO



Leertijd






BuSO - OV4

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs






VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

Erkenning van verworven competenties: Bakker

 

Bakker (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een Bakker?

Je bereidt brood, speciaal brood, luxebrood, broodjes, gebak of taarten.
Je gebruikt daarbij bloem of halfbereide producten en andere ingrediënten.
Meestal gebruik je mechanische hulpmiddelen of automaten, zoals een mechanische kneedmachine, een weeg- en verdeelmachine en een gecontroleerde gistingskamer.
Soms maak je banket- of traiteurbereidingen, zoals quiches en pizza's, of help je daarbij.
Je plant het werk en bereidt het voor.  Je verzamelt het nodige materiaal en materieel.
Je bewaart de afgewerkte producten en grondstoffen.


 

Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Bakker te worden?

Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.

3e Graad SO

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - TSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO

7e Specialisatiejaar BSO




Se-n-Se


DBSO



Leertijd






BuSO - OV4

Bakkerijtechnieken duaal - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Brood- en banketbakkerij duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

BuSO - OV3

Medewerker (banket)bakkerij duaal - Kwalificatiefase - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

Secundair volwassenenonderwijs






VDAB-opleidingen

Zoek of er een opleiding is op de website van VDAB.

 

Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?

Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.

           

Beroepssector


 

Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

 

Wil je meer weten?



Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 4: Bakker

VKS - Beroepskwalificatie niveau 2: Medewerker bakkerij

Erkenning van verworven competenties: Bakker