Verpleegkundige (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

 

Wat is, wat doet een Verpleegkundige?

Je biedt lichamelijke hulp en psychische en sociale ondersteuning aan zieken, gewonden, bejaarden of personen met een handicap.
Al jouw handelingen hebben tot doel: de gezondheid van de patiënt verbeteren, behouden of herstellen.
Het kan gaan om algemene en gespecialiseerde geneeskundige zorgen zoals de ademhaling en de polsslag controleren, de lichaamstemperatuur opnemen, wonden verzorgen en verbanden aanbrengen, medicatie toedienen, inspuitingen geven, patiënten baden en voeden.
Je observeert de patiënt en herkent ziektebeelden en reacties op medische behandelingen.Je stelt de patiënt gerust, geeft informatie over zijn ziekte en behandeling.
Je bent ook het aanspreekpunt voor de familie en vrienden.
Je werkt samen met collega-verpleegkundigen, zorgkundigen, verzorgenden, logistiek assistenten, therapeuten en/of kinesisten, artsen(-specialisten), paramedici en sociaal assistenten.

Als verpleegkundige kan je in allerlei werkcontexten werken: ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, thuisverpleging, sociale dienst, ... Je kan overdag werken, in ploegen, 's nachts of in het weekend. Ook de leeftijd van de zorgvragers kan variëren van jong tot oud. Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

           

Beroepssector

Wil je meer weten?
Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Verpleegkunde


Interessante links
VDAB - Beroepenfilm: Verpleegkundige

Roadies

Verpleegkundige