Maitre d'hotel (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

 

Wat is, wat doet een Maitre d'hotel?

Je organiseert het werk in de zaal van het restaurant of in een deel ervan.
Je waakt over de zaalschikking en de dienstverlening. Je verwelkomt de klanten, geeft hen een plaats, informeert en adviseert hen. Je neemt de bestellingen op.

Je houdt toezicht over de activiteiten en verdeelt ze onder het zaalpersoneel. Je hebt de leiding over de (hulp)kelners en verzekert de samenwerking met de keuken. Verder sta je in voor de afwerking, het snijden en de presentatie van bepaalde gerechten.
Soms help je mee aan de uitwerking van menu's en kaarten.
Soms bied je de rekening aan en ontvangt het geld.
Soms verzorg je speciale diensten zoals een banket, buffet en traiteur.


Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?

Zaalchef


Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

OPLEIDINGEN SO 3e graad

Horeca - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca - L2
Restaurant en keuken - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - L2

OPLEIDINGEN SO - 3e graad - 7e jaar

Butler-Intendant - TSO - Sense
Gemeenschapsrestauratie - BSO - L3
Hotelbeheer - TSO - Sense
Hotelonthaal - BSO - L3
Restaurantbedrijf en drankenkennis - BSO - L3
Specialiteitenrestaurant - BSO - L3
Wereldgastronomie - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SO

Restaurant en keuken duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - BSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - 7ejaar lesplaats SO

Hotelreceptionist duaal - BSO - L3
Kok duaal - BSO - L3

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats CDO

Restaurant en keuken duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca - DBSO - L12

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL 7e jaar - lesplaats CDO

Hotelreceptionist duaal - DBSO - L3
Kok duaal - DBSO - L3

OPLEIDINGEN Leertijd

Grootkeukenkok
Kelner
Kok

OPLEIDINGEN 3e graad DUAAL - lesplaats SYNTRA

Restaurant en keuken duaal - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad

Horeca - TSO - Arbeidsmarkt en doorstroom (Dubbel) - Voeding en horeca
Restaurant en keuken - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - 7e jaren

Gemeenschapsrestauratie - BSO
Specialiteitenrestaurant - BSO
Wereldgastronomie - BSO

OPLEIDINGEN BUSO - OV4 - 3e graad - DUAAL

Restaurant en keuken duaal - BSO - Arbeidsmarkt - Voeding en horeca

OPLEIDINGEN SEC VOLW O

Hotel
Hotelonthaal
Kelner
Zaalverantwoordelijke

OPLEIDINGEN Graduaten

Logies-, restaurant- & cateringmanagement: Catering (Graduaatsopleiding - HO )
Logies-, restaurant- & cateringmanagement: Logies (Graduaatsopleiding - HO )
Logies-, restaurant- & cateringmanagement: Restaurant (Graduaatsopleiding - HO )

OPLEIDINGEN HO - Prof. Bachelors


           

Beroepssector

Wil je meer weten?



Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Maître d'hôtel

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken


Interessante links

VDAB - Beroepenfilm: Maître d'hôtel

VKS - Beroepskwalificatie niveau 5: Maître d'hôtel

VKS - Onderwijskwalificatie Graduaat: Zaalmanagement en sommeliertechnieken