Beroepen
Ma�tre d'h�tel (M/V/X)
Knelpuntberoep Vlaanderen en Brussel

Wat is, wat doet een ma�tre d'h�tel?
Je organiseert het werk in de zaal van het restaurant of in een deel ervan.
Je waakt over de zaalschikking en de dienstverlening. Je verwelkomt de klanten, geeft hen een plaats, informeert en adviseert hen. Je neemt de bestellingen op.
Je houdt toezicht over de activiteiten en verdeelt ze onder het zaalpersoneel. Je hebt de leiding over de (hulp)kelners en verzekert de samenwerking met de keuken. Verder sta je in voor de afwerking, het snijden en de presentatie van bepaalde gerechten.
Soms help je mee aan de uitwerking van menu's en kaarten.
Soms bied je de rekening aan en ontvangt het geld.
Soms verzorg je speciale diensten zoals een banket, buffet en traiteur.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Ma�tre d'h�tel te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
Se-n-Se
DBSO
Leertijd
BuSO
HO - Graduaat
HO - Bachelor
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Beroepssector
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Wil je meer weten?
Interessante links

Ma�tre d'h�tel (M/V/X)
![]() |
Wat is, wat doet een Ma�tre d'h�tel?
Je organiseert het werk in de zaal van het restaurant of in een deel ervan.
Je waakt over de zaalschikking en de dienstverlening. Je verwelkomt de klanten, geeft hen een plaats, informeert en adviseert hen. Je neemt de bestellingen op.
Je houdt toezicht over de activiteiten en verdeelt ze onder het zaalpersoneel. Je hebt de leiding over de (hulp)kelners en verzekert de samenwerking met de keuken. Verder sta je in voor de afwerking, het snijden en de presentatie van bepaalde gerechten.
Soms help je mee aan de uitwerking van menu's en kaarten.
Soms bied je de rekening aan en ontvangt het geld.
Soms verzorg je speciale diensten zoals een banket, buffet en traiteur.
Welke beroepen zijn aan deze beroepsfiche gekoppeld?
Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.
Welke studierichting/opleiding moet of kan je volgen om Ma�tre d'h�tel te worden?
Verschillende wegen kunnen leiden naar een bepaald beroep. Onderwijskiezer geeft hier per studieniveau een overzicht van de basisopleiding(en) die wij logisch vinden voor dit beroep. Weet echter dat er vaak ook nog andere mogelijkheden zijn. Voor een aantal beroepen kan een specifieke opleiding wettelijk vereist zijn.
3e Graad SO
7e Specialisatiejaar BSO
Se-n-Se
DBSO
Leertijd
BuSO
HO - Graduaat
HO - Bachelor
Secundair volwassenenonderwijs
VDAB-opleidingen
Hoe zit het met dit beroep op de arbeidsmarkt?
Voor een actuele lijst van vacatures klik op het logo.
Vlaamse Kwalificatiestructuur
Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.
Wil je meer weten?
Interessante links