Bemanning zeevaart (M/V/X)

 

Wat is, wat doet een Bemanning zeevaart?

Je surveilleert, manoeuvreert en onderhoudt de uitrusting van de boord- of machinekamer en de lading van schepen tijdens maritieme overtochten.
Je houdt je aan de zeevaartreglementering, de veiligheidsvoorschriften voor goederen en personen en de vereisten van de dienst. 

Bijkomende activiteiten kunnen zijn: schepen escorteren, verhuring of dienstverlening, passagiers vervoeren (charter en grote pleziervaart), optreden als loods en de activiteiten van een team coördineren.

Je werkt in bedrijven voor maritiem goederentransport, vervoer van passagiers, gespecialiseerde maritieme activiteiten, havenactiviteiten, bedrijven die bijstand verlenen op zee, het leger en loodsbedrijven.
Je komt in contact met een internationaal team en soms ook met passagiers.
Je werk varieert naargelang het type schip (containerschip, olietanker, sleepboot, cruiseschip, ...) en vaart (haven, professionele pleziervaart, lange omvaart, ...). Soms werk je in ploegen op de brug (4 uur gevolgd door 8 uur rust).
Of in het weekend of ’s nachts.
Het kan zijn dat je meerdere dagen of maanden van huis bent.
Je werkt soms op de brug of in de machinekamer van schepen, in een kleine en lawaaierige omgeving.        

Wil je meer weten?Vlaamse Kwalificatiestructuur

  • Kwalificaties beschrijven wat je moet kennen en kunnen om een beroep uit te oefenen, een opleiding te starten of deel te nemen aan de maatschappij. De Kwalificatiedatabank bevat alle beroepskwalificaties en onderwijskwalificaties uit de Vlaamse kwalificatiestructuur.

VKS - Onderwijskwalificatie Professionele Bachelor: Scheepswerktuigkunde

VKS - Onderwijskwalificatie Academische Bachelor: Bachelor of Science in de nautische wetenschappen

VKS - Onderwijskwalificatie Master: Master of Science in de nautische wetenschappen