Chiropractor (M/V/X)

 

Wat is, wat doet een Chiropractor?

Chiropraxie is een discipline binnen de gezondheidszorg die zich voornamelijk toelegt op de diagnose, behandeling en preventie van aandoeningen aan het bewegingsapparaat, met in het bijzonder nek- en rugklachten.
De chiropractor is gespecialiseerd in de behandeling van gewrichts-, spier- en aanverwante zenuwaandoeningen, vooral aan de wervelkolom en de omliggende gewrichten.

Chiropraxie maakt geen gebruik van medicijnen, inspuitingen, infiltraties of operatieve ingrepen. De belangrijkste behandelingsmethode heeft speciale aandacht voor de wervelkolom en bestaat uit snelle, korte, precieze impulsen op een gewricht of spier die gewoonlijk pijnloos verlopen.
Daarnaast omvat de behandeling bij de chiropractor spierversterkende en mobiliserende oefeningen alsook advies over algemene nek- en rughygiëne.

Opleiding:
Chiropraxie wordt niet aan Belgische universiteiten onderwezen. Studenten die voor dit beroep kiezen, kunnen de opleiding bijgevolg enkel in het buitenland volgen. De meest bekende van de 41 opleidingen die in het buitenland beschikbaar zijn, worden gedoceerd in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland, Spanje, Denemarken, de Verenigde Staten, Canada en Australië.
De opleiding tot chiropractor is een voltijdse universitaire opleiding van vijf à zes academiejaren gevolgd door een jaar beroepsopleiding in het land waar het beroep zal uitgeoefend worden. De kwaliteit van de opleiding tot chiropractor staat wereldwijd onder de controle van de Councils on Chiropractic Education International (CCEI). De CCEI verzekert de uniformiteit van de diploma’s. 
Meer informatie:  www.chiropraxie.org

N.B.
Chiropraxie is een in België gelegitimeerd beroep, maar is niet officieel erkend of beschermd. De mutualiteiten voorzien wel terugbetaling. Zie onder het tabje 'Links' voor meer info over het beroepsprofiel.

        

Beroepssector

Wil je meer weten?
Interessante links


Beroepeninfo: Chiropraxie Frankrijk

Beroepeninfo: Chiropraxie BelgiŽ