Veelgestelde vragen - FAQ's

Waar gaat het over?

Dit instrument zal leerlingen inzicht geven in hun eigen studiekeuzeproces door het in kaart brengen van hun interesses, vaardigheden en capaciteiten. De studiekiezer krijgt door het invullen van dit zelfevaluatie-instrument belangrijke informatie die hem/haar toelaat een onderbouwde keuze te maken, ondersteund door verdere feedback en opvolging. Dit gebeurt complementair aan de andere stappen in het studiekeuzeproces en de reeds ontwikkelde onderwijsloopbaanbegeleiding op uw school.
Columbus bevraagt enkele belangrijke componenten die een rol spelen binnen het onderdeel zelfexploratie uit het studiekeuzeproces:

  • keuzetaken binnen het studiekeuzeproces

  • studievaardigheden

  • affectieve factoren (interesse, motivatie, zelfeffectiviteit)

  • cognitieve factoren (taal, wiskunde, redeneervermogen)


Waarom uw school?

Uw school werd at random geselecteerd uit een steekproef van alle Vlaamse scholen uit het gewoon voltijds secundair onderwijs om bij te dragen aan de ontwikkeling van Columbus. Het is de bedoeling dat ongeveer 8.000 laatstejaars de testfase doorlopen, zodat we de resultaten kunnen valideren. Voor de steekproef werd in functie van een goede spreiding rekening gehouden met onder meer het onderwijsaanbod, het net en de provincie. Uw deelname is met andere woorden van cruciaal belang.


Kan mijn school spontaan deelnemen?

Ja! Dat kan zeker. Het volstaat om in de registratie aan te geven dat u niet tot de steekproef behoort maar spontaan wil deelnemen aan dit onderzoek. Deze data worden apart van de steekproef verwerkt.


Wat mag uw school verwachten?

  • Omdat het instrument in deze testfase prioritair op zijn kwaliteit wordt getoetst, ontvangt de leerling nog geen individuele feedback. In de volgende maanden wordt op basis van de eerste terugkoppeling met enkele deelnemende scholen een feedbackmodule ontwikkeld die vervolgens in het instrument wordt ingebouwd. 

  • In de maand juni van 2017*, bij afronding van het onderzoek, worden alle deelnemende scholen uitgenodigd voor een studiedag waarop de onderzoeksresultaten en het ontwikkelde instrument worden voorgesteld. *Onder voorbehoud

  • Via loting selecteren we bovendien drie scholen die we een intensief coachingtraject kunnen aanbieden bij de implementatie van (vernieuwde) onderwijsloopbaanbegeleiding op school.


Wat verwachten wij van uw school?

Een kwalitatieve testafname vereist volgende randvoorwaarden:

  • De test duurt in totaal 180 minuten. Je voorziet dus best een tijdsblok van 4 lesuren (bij voorkeur 2 gespreide blokken van 2 lesuren).

  • Een klassikale afname van Columbus in een goed uitgerust PC-lokaal met performante internetverbinding.

  • Begeleiding van een leerkracht die Columbus inleidt, en een serene en individuele invulling ervan bewaakt. Ondersteunende informatie is te raadplegen op de website van Columbus, en zit in de testmodule zelf verwerkt.

  • Goedkeuring van de ouders m.b.t. deelname van minderjarige leerlingen aan Columbus. Dit gebeurt via een brief van uw school naar de ouders met uitleg over het doel en de opzet van Columbus en de mogelijkheid voor de ouders om deelname door de leerling te weigeren. Ondersteunende documenten kan je raadplegen via de website.

  • Bij de afname van Columbus zal sowieso ook de toestemming van uw leerling zelf gevraagd worden en moet uw leerling persoonsgegevens waaronder zijn/haar rijksregisternummer ingeven.


Kan ik als leerkracht de test ook doorlopen om mijn leerlingen beter te begeleiden?

Als leerkracht hebt u ook de mogelijkheid om de test de doorlopen vanaf maandag 2 mei.

Het is van groot belang dat u in het begin aangeeft dat u een leerkracht bent.  Op die manier worden de testresultaten van de leerlingen niet beïnvloed.


Aan de slag?

Bevestig de deelname van uw school d.m.v. registratie vóór 1 mei 2016 via www.onderwijskiezer.be/columbus. Het instrument zal online beschikbaar zijn van 2 mei 2016 tot 6 juni 2016. U kiest dus zelf wanneer u de leerlingen de vragenlijst laat invullen binnen deze periode.


Kunnen wij als school de test vrijblijvend aanbieden aan de leerlingen?

De klassikale afname van de test is verplicht. Het is noodzakelijk dat alle leerlingen deelnemen en dat ze ook alle vragen invullen. Als dit niet gebeurt dan kunnen de resultaten niet opgenomen worden in de analyse van deze eerste testfase.


Kan ik individueel deelnemen aan deze test?

Dit is in deze eerste testfase niet mogelijk.
Columbus wordt dit schooljaar getest bij 8000 laatstejaarsleerlingen via hun secundaire school.


Wij hebben leerlingen met de Nederlandse nationaliteit.
Met welk nummer kunnen zij deelnemen aan de test?

Voor de Nederlandse leerlingen vraagt de school een bisnummer aan. Dit nummer bestaat ook uit 11 cijfers en vervangt het rijksregisternummer. Met dit nummer kunnen de leerlingen deelnemen.


Waarvoor dank!

Dit onderzoek kunnen we niet doen zonder de hulp en medewerking van heel wat scholen in Vlaanderen. We kijken dan ook uit naar uw deelname aan dit project, en waarderen uw bijdrage. Op de website van het project vindt u alle nodige info. Je kan ons contacteren via columbus@onderwijskiezer.be.


aantal deelnemende scholen:

aantal deelnemende leerlingen:

 

Contact

 

Veelgestelde vragen

 

Documenten/Berichten

 

Downloads en info

 

Verplichte schoolregistratie



Start de proef