7de specialisatiejaren BSO |
Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Voeding. Dit betekent echter niet dat in de praktijk alle overgangen vanzelfsprekend zijn. Als je een specialisatiejaar wilt volgen in een ander studiegebied moet je de toestemming hebben van de toelatingsklassenraad van de school. Sommige studierichtingen worden in geen enkele school ingericht. Dit kan jaarlijks wijzigen. Goed informeren is de boodschap!
Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs. Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals het Se-n-Se en het hoger onderwijs. Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen.
Er is één 7de jaar dat zich specifiek richt op doorstroming naar het hoger onderwijs. Meer info vind je hier. |
|
Dit zijn de mogelijkheden:
|
Banketaannemer-traiteur (BSO - Derde leerjaar) |
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO - Derde leerjaar) |
Dieetbakkerij (BSO - Derde leerjaar) |
Gemeenschapsrestauratie (BSO - Derde leerjaar) |
Hotelonthaal (BSO - Derde leerjaar) |
Hotelreceptionist duaal (BSO - Derde leerjaar) |
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO - Derde leerjaar) |
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO - Derde leerjaar) |
Specialiteitenrestaurant (BSO - Derde leerjaar) |
Wereldgastronomie (BSO - Derde leerjaar) |
|
Se-n-Se |
Je kan verder studeren in alle Se-n-Se opleidingen tso/kso (secundair na secundair) van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. De Se-n-Se opleidingen binnen het studiegebied Voeding worden hieronder opgesomd. Je kan er rechtstreeks in starten. Dit betekent niet dat alle overgangen evident zijn. Als je kiest voor een Se-n-Se uit een ander studiegebied, heb je de toestemming nodig van de toelatingsklassenraad van de school. |
Dit zijn de Se-n-Se-jaren van dit studiegebied:
|
Assistent voedingsindustrie (TSO - Se-n-Se) |
Bakkerijtechnieken (TSO - Se-n-Se) |
Butler-Intendant (TSO - Se-n-Se) |
Hotelbeheer (TSO - Se-n-Se) |
Vleeswarentechnieken (TSO - Se-n-Se) |
Voedselbehandeling (TSO - Se-n-Se) |
|
Voorbereidend jaar |
Met je diploma secundair kan je verder studeren in een voorbereidend jaar. Deze worden ingericht in het aso en het kso als voorbereiding op het hoger onderwijs. In het aso gaat het om een jaar dat tekorten in de vooropleiding wiskunde en wetenschappen wil bijwerken. In het kso bereiden deze jaren voor op de artistieke toelatingsproeven van het hoger onderwijs. Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht. Dit kan jaarlijks wijzigen. |
|
HBO5 |
Deze opleidingen positioneren zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur. Ze maken deel uit van het hoger onderwijs en situeren zich qua niveau net onder de professionele bachelor. De graduaatsopleidingen bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. Let wel op: de toelatingsvoorwaarden zijn verschillend, maar met een diploma secundair onderwijs kan je altijd starten in elke graduaatsopleiding.
Via deze link kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen, het aanbod, …. |
Er zijn inhoudelijk geen aansluitende opleidingen
|
|
Professionele Bachelors |
Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding. Na het tso is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting meestal haalbaar. Houd bij je keuze zeker rekening met je vooropleiding. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces. Na het bso is dit veel minder vanzelfsprekend owv de beperkte theoretische vooropleiding. |
Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
|
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie |
Hotelmanagement |
Educatieve opleiding: Secundair onderwijs : Gezondheidsopvoeding |
Voedings- en dieetkunde |
|
Academische Bachelors |
Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen. Voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden. Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na tso, en vooral na bso, zeker niet vanzelfsprekend is. Deze opleidingen worden meestal door een universiteit georganiseerd. Uitzonderingen hierop zijn de opleidingen 'Nautische wetenschappen', georganiseerd door de Hogere Zeevaartschool en de kunstrichtingen in de studiegebieden 'Muziek en Podiumkunsten' en 'Audiovisuele en Beeldende Kunst', die door een School of Arts worden georganiseerd. De academische opleidingen zijn voor de theorie een pak moeilijker dan de professionele bachelors. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces. Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,... |
Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
|
Biowetenschappen |
Bio-ingenieurswetenschappen : Chemie en voedingstechnologie |
|