Restaurantbedrijf en drankenkennis - Derde graad BSO

Situering binnen studiegebied "Voeding"
 
 
Tweede graad Derde graad Se-n-Se / 7e jr. / Voorbereidend jr.
Brood en banket (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij en vleeswarenbereiding (BSO)
Bakkerijtechnieken duaal * (TSO)
Brood en banket (TSO)
Hospitality (TSO)
Hotel (TSO)
Slagerij en vleeswaren (TSO)
Voedingstechnieken (TSO)
Brood- en banketbakkerij duaal (BSO)
Brood- en banketbakkerij en confiserie (BSO)
Grootkeuken (BSO)
Grootkeuken en catering duaal (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Slagerij duaal (BSO)
Slagerij en verkoopsklare gerechten (BSO)
Assistent voedingsindustrie (TSO)
Bakkerijtechnieken * (TSO)
Butler-Intendant (TSO)
Hotelbeheer (TSO)
Vleeswarentechnieken (TSO)
Banketaannemer-traiteur (BSO)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO)
Chocolatier duaal (BSO)
Dieetbakkerij (BSO)
Gemeenschapsrestauratie (BSO)
Gespecialiseerd verkoper slagerij duaal * (BSO)
Grootkeukenkok duaal (BSO)
Hotelonthaal (BSO)
Hotelreceptionist duaal (BSO)
Kok duaal * (BSO)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO)
Specialiteitenrestaurant (BSO)
Wereldgastronomie (BSO)
Naamloos leerjaar (BSO)
  (* = Niet ingericht)
 
Beschrijving van de studierichting "Restaurantbedrijf en drankenkennis"
 

De horecasector is de laatste jaren sterk geëvolueerd.
Klantvriendelijkheid, gastvrijheid en dienstverlening worden alsmaar belangrijker in de restaurants en hotels.

Tijdens deze opleiding leer je de kneepjes van gastvrij en klantgericht onthaal, een verzorgde bediening, een vlotte communicatie in verschillende talen.
Je vergroot je kennis over bieren, wijnen en andere dranken uit verschillende werelddelen via theorie- en praktijklessen.
Afkomst, productie, samenstelling, degustatie en presentatie hebben geen geheimen meer voor jou.
Daarnaast leer je ook hoe je een drankvoorraad moet aanleggen en beheren, hoe je klanten kan adviseren bij hun drankkeuze, vlot contacten legt en complexe onthaal- en bedieningsactiviteiten tot een goed einde brengt.
Al doende vergroot je je kennis en doe je werkervaring op die later van zal komen bij het organiseren en beheren van het reilen en zeilen van een restaurant.

Let op: Voor de studierichtingen waarin je rechtstreeks in contact komt met voeding moet je bijkomend een medisch attest hebben waaruit blijkt dat je medisch geschikt bent om met voedingswaren te werken!

Je hoeft dit attest maar 1 keer aan te vragen tijdens je secundaire studies.
De geschiktheidsverklaring is immers geldig voor de rest van je (ononderbroken) secundaire studies waarin je werkt rond voeding.
Een arts, aangesteld door de school, dient dit attest uit te reiken vóór 1 oktober van het betrokken schooljaar. Schrijf je je later in dan dient dit attest onmiddellijk uitgereikt te worden.

Meer info nodig? Contacteer je school of je CLB.

 
Welke lessen krijg ik in "Restaurantbedrijf en drankenkennis" ?
  Lessentabel GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

  Lessentabel Gesubsidieerd Vrij Onderwijs
 

Een lessentabel omvat minimaal 28 lestijden voor de basisvorming en het specifiek gedeelte samen. Scholen kunnen het complementair gedeelte vrij invullen; de daar vermelde vakken gelden enkel als aanbeveling.

Als er voor een vak twee getallen vermeld worden met een koppelteken, betekent dit: links staat het minimum aantal lesuren, rechts staat het aantal lesuren waar de voorkeur van het VVKSO naar uitgaat. De school kiest vrij hoeveel lesuren ze organiseert.

 
Basisgedeelte  
Engels 2 of 0
Frans 0 of 2
Godsdienst 2
Hotel 11-16
Hotel, Toegepaste economie, Toegepaste informatica 5-8
Keuzevakken basisvorming 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 0 of 2
Nederlands 0 of 2
Project algemene vakken (PAV) 4 of 0
Complementair gedeelte  
Hotel, Toegepaste economie 2
 

Keuzevakken basisvorming: De school kan voor de organisatie kiezen tussen volgende vakken: Duits - Engels - Frans - Nederlands - Plastische opvoeding - Wiskunde. 

In de basisvorming is het aangewezen te opteren voor Frans 2 uur, Engels 1 uur en Duits 1 uur.

In het vak Hotel: minimum-maximum aantal uren stage: 2 - 8

  Lessentabel Gesubsidieerd Officieel Provinciaal Onderwijs
 

Voor het vak Godsdienst / NC Zedenleer heb je de keuze tussen Anglikaanse, Islamitische, Israëlitische, Katholieke, Orthodoxe, Protestantse Godsdienst of NC Zedenleer.

 
Basisgedeelte  
Engels 2
Frans 2
Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming (MAVO) 2
Nederlands 2
Wiskunde 2
Keuzegedeelte  
Bedrijfsmanagement 3
Dranken- en wijnkennis 3
Praktijk restaurantbedrijf en drankenkennis 6
Stage restaurantbedrijf en drankenkennis 8
 
  Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de Steden en Gemeenten
 

Voor het vak Godsdienst / NC Zedenleer heb je keuze tussen Anglicaanse, Islamitische, Israëlitische, Katholieke, Orthodoxe, Protestantse Godsdienst of NC Zedenleer.

Bij basisgedeelte kan men kiezen tussen project algemene vakken (4u) OF het lespaket Aardrijkskunde, Geschiedenis en Nederlands (4u) OF Maatschappelijke vorming en Nederlands (4u)

Bij basisgedeelte is er nog een keuzegedeelte die 4 lestijden omvat. Het bevat het lessenpakket: Duits, Engels, Frans, Natuurwetenschappen, Project algemene vakken en Wiskunde.

 
Basisgedeelte  
Aardrijkskunde 1
Duits 0/1/2
Engels 0/1/2
Frans 0/1/2
Geschiedenis 1
Godsdienst/Niet-confessionele zedenleer 2
Lichamelijke opvoeding 2
Maatschappelijke vorming 2
Natuurwetenschappen 0/1/2
Nederlands 2
Project algemene vakken (PAV) 4
Project algemene vakken (PAV) 0/1/2
Wiskunde 0/1/2
Keuzegedeelte  
Hotel 6
Praktijk Hotel 8
Stage Hotel 6
Complementair gedeelte  
Keuzevak(ken) 4
 
 
Wie wordt toegelaten tot "Restaurantbedrijf en drankenkennis" ?
 

Je kunt starten in het 3de leerjaar van de 3de graad, ingericht als een specialisatiejaar (7 BSO) als je ofwel:

  • een diploma secundair onderwijs hebt behaald in een studierichting van hetzelfde studiegebied.
    De toelatingsklassenraad kan een advies formuleren in verband met de haalbaarheid of de geschiktheid van je keuze. Dit advies is niet bindend.
  • een diploma secundair onderwijs hebt behaald in een studierichting van een ander studiegebied.
    In dit geval moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan. Sommige overstappen worden ‘meestal aanvaard’, soms wegen elders verworven competenties in positieve zin door.
    Voor de studierichting thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige geldt dit niet; hier is de toelating enkel mogelijk binnen hetzelfde studiegebied.
  • een studiegetuigschrift van het 2de leerjaar van de 3de graad van het S.O. hebt behaald in een studierichting van hetzelfde studiegebied.
    De toelatingsklassenraad kan een advies formuleren in verband met de haalbaarheid of de geschiktheid van je keuze. Dit advies is niet bindend.
  • een studiegetuigschrift van het 2de leerjaar van de 3de graad van het S.O. hebt behaald in een studierichting van een ander studiegebied.
    In dit geval moet de toelatingsklassenraad akkoord gaan.
    Sommige overstappen worden ‘meestal aanvaard’, soms wegen elders verworven competenties in positieve zin door.
    Voor de studierichting thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige geldt dit niet; hier is de toelating enkel mogelijk binnen hetzelfde studiegebied.

Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar.
Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

 
Wat kan je behalen na "Restaurantbedrijf en drankenkennis" ?
 

Je behaalt ofwel:

  • het diploma van secundair onderwijs, als je al een getuigschrift van de 2e graad van het secundair onderwijs hebt én geslaagd bent in het 1e leerjaar van de 3e graad + in het 2e leerjaar van de 3e graad BSO + in het 3e leerjaar van de 3e graad BSO, ingericht als een specialisatiejaar;
  • het studiegetuigschrift van het 3e leerjaar van de 3e graad van het secundair onderwijs, ingericht als specialisatiejaar, als je slaagt in dat leerjaar maar niet in aanmerking komt voor het diploma van secundair onderwijs;
  • een C-attest als je NIET GESLAAGD bent maar het specialisatiejaar wel beëindigd heb ofwel het leerjaar, de onderwijsvorm en de studierichting slechts gedurende een gedeelte van het schooljaar in de betrokken school hebt gevolgd.
  • een getuigschrift over de basiskennis van het bedrijfsbeheer wanneer de delibererende klassenraad beslist dat je voldaan hebt voor het programma bedrijfsbeheer.
    Let wel: de mogelijkheid wordt voorzien om dit getuigschrift uit te reiken.
    Dit is geen verplichting!
 
Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?
 

Veranderen van school mag altijd.
Tot en met 30 september mag je binnen hetzelfde leerjaar veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting.
Voor uitzonderlijke gevallen kan de toelatingsklassenraad afwijken van deze datum onder volgende voorwaarden:
a) na kennisname van advies van de begeleidende klassenraad van de studierichting die de leerling tot dan volgt
b) omwille van ernstige medische, psychische, sociale of onderwijskundige redenen.

 
Wat na "Restaurantbedrijf en drankenkennis" ?
 

Na deze richting kan je gaan werken.
Raadpleeg hieronder de rubriek \'mogelijke beroepen\' om een beeld te krijgen van concrete mogelijkheden. 
Verder studeren kan eventueel ook.
Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is verdere doorstroming mogelijk.
Hier per onderwijsniveau een oplijsting van een aantal inhoudelijk verwante vervolgopleidingen.
Let wel ‘inhoudelijk verwant’ wil zeker niet zeggen ‘vlot haalbaar’.

7de specialisatiejaren BSO

Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Voeding.
Dit betekent echter niet dat in de praktijk alle overgangen vanzelfsprekend zijn.
Als je een specialisatiejaar wilt volgen in een ander studiegebied moet je de toestemming hebben van de toelatingsklassenraad van de school.
Sommige studierichtingen worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen.
Goed informeren is de boodschap!

Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs.
Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals het Se-n-Se en het hoger onderwijs.
Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen.

Er is één 7de jaar dat zich specifiek richt op doorstroming naar het hoger onderwijs.
Meer info vind je hier

 
Dit zijn de mogelijkheden:
Banketaannemer-traiteur (BSO - Derde leerjaar)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO - Derde leerjaar)
Dieetbakkerij (BSO - Derde leerjaar)
Gemeenschapsrestauratie (BSO - Derde leerjaar)
Hotelonthaal (BSO - Derde leerjaar)
Hotelreceptionist duaal (BSO - Derde leerjaar)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO - Derde leerjaar)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO - Derde leerjaar)
Specialiteitenrestaurant (BSO - Derde leerjaar)
Wereldgastronomie (BSO - Derde leerjaar)
 
Se-n-Se

Je kan verder studeren in alle Se-n-Se opleidingen tso/kso (secundair na secundair) van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. 
De Se-n-Se opleidingen binnen het studiegebied Voeding worden hieronder opgesomd.
Je kan er rechtstreeks in starten.
Dit betekent niet dat alle overgangen evident zijn.  
Als je kiest voor een Se-n-Se uit een ander studiegebied, heb je de toestemming nodig van de toelatingsklassenraad van de school.

Dit zijn de Se-n-Se-jaren van dit studiegebied:
Assistent voedingsindustrie (TSO - Se-n-Se)
Bakkerijtechnieken (TSO - Se-n-Se)
Butler-Intendant (TSO - Se-n-Se)
Hotelbeheer (TSO - Se-n-Se)
Vleeswarentechnieken (TSO - Se-n-Se)
Voedselbehandeling (TSO - Se-n-Se)
 
Voorbereidend jaar

Met je diploma secundair kan je verder studeren in een voorbereidend jaar.
Deze worden ingericht in het aso en het kso als voorbereiding op het hoger onderwijs. 
In het aso gaat het om een jaar dat tekorten in de vooropleiding wiskunde en wetenschappen wil bijwerken.
In het kso bereiden deze jaren voor op de artistieke toelatingsproeven van het hoger onderwijs.
Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen. 

 
HBO5

Het hoger beroepsonderwijs positioneert zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur; vandaar de roepnaam HBO5. Het maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich qua niveau net onder de professionele bachelor. 
De opleidingen uit het HBO bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. 
Er zijn twee soorten:
- de graduaatsopleidingen 
- de opleiding hoger beroepsonderwijss Verpleegkunde. 
Let wel dat de toelatingsvoorwaarden voor beide soorten verschillen, maar met een diploma secundair kan je altijd starten in elke opleiding van het HBO5. Controleer daarom goed de toelatingsvoorwaarden.

Via deze link kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen, het aanbod, ….

Er zijn inhoudelijk geen aansluitende opleidingen
 
Professionele Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding.
Na het tso is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting meestal haalbaar.
Houd bij je keuze zeker rekening met je vooropleiding. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Na het bso is dit veel minder vanzelfsprekend owv de beperkte theoretische vooropleiding. 

Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie
Hotelmanagement
Educatieve opleiding: Secundair onderwijs : Gezondheidsopvoeding
Voedings- en dieetkunde
 
Academische Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen.
Voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden.
Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na tso, en vooral na bso, zeker niet vanzelfsprekend is.
Deze opleidingen worden meestal door een universiteit georganiseerd.  
Uitzonderingen hierop zijn de opleidingen \'Nautische wetenschappen\', georganiseerd door de Hogere Zeevaartschool en de kunstrichtingen in de studiegebieden \'Muziek en Podiumkunsten\' en \'Audiovisuele en Beeldende Kunst\', die door een School of Arts worden georganiseerd.
De academische opleidingen zijn voor de theorie een pak moeilijker dan de professionele bachelors. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,...

Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
Biowetenschappen
Bio-ingenieurswetenschappen : Chemie en voedingstechnologie
 

Er zijn ook nog opleidingsmogelijkheden in het Volwassenenonderwijs, bij Syntra, de VDAB, bij Defensie, Politie, ...
Vergeet ook de bedrijfs (vervolg-)opleidingen niet.

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.