Restaurant en keuken - Tweede graad BSO

Situering binnen studiegebied ""
 
 
Tweede graad Derde graad Se-n-Se / 7e jr. / Voorbereidend jr.
Economische wetenschappen (ASO)
Freinetpedagogie (ASO)
Grieks-Latijn (ASO)
Humane wetenschappen (ASO)
Latijn (ASO)
Moderne talen (ASO)
Natuurwetenschappen (ASO)
Rudolf Steinerpedagogie (ASO)
Sportwetenschappen (ASO)
Topsport-economie (ASO)
Topsport-natuurwetenschappen (ASO)
Yeshiva (ASO)
Bakkerijtechnieken (TSO)
Bedrijf en organisatie (TSO)
Bedrijfswetenschappen (TSO)
Binnenvaarttechnieken (TSO)
Biotechnieken (TSO)
Biotechnologische STEM-wetenschappen (TSO)
Biotechnologische wetenschappen (TSO)
Biotechnologische wetenschappen (TSO)
Bouwtechnieken (TSO)
Bouwwetenschappen (TSO)
Creatie en mode (TSO)
Elektromechanische technieken (TSO)
Elektrotechnieken (TSO)
Grafische technieken (TSO)
Horeca (TSO)
Houttechnieken (TSO)
Maatschappij en welzijn (TSO)
Maatschappij- en welzijnswetenschappen (TSO)
Maritieme technieken dek (TSO)
Maritieme technieken motoren (TSO)
Mechanische technieken (TSO)
Plant-, dier- en milieutechnieken (TSO)
Slagerijtechnieken (TSO)
Sport (TSO)
Taal en communicatie (TSO)
Technologische wetenschappen (TSO)
Textielontwerp en prototyping (TSO)
Textielproductietechnieken (TSO)
Toerisme (TSO)
Toerisme (TSO)
Toerisme (TSO)
Topsport (dubbele finaliteit) (TSO)
Voertuigtechnieken (TSO)
Wellness en lifestyle (TSO)
Architecturale en beeldende vorming (KSO)
Architecturale kunsten (KSO)
Ballet (KSO)
Beeldende en audiovisuele kunsten (KSO)
Beeldende en audiovisuele vorming (KSO)
Creatie en mode (KSO)
Dans (KSO)
Fotografie (KSO)
Grafische technieken (KSO)
Muziek (KSO)
Woordkunst-drama (KSO)
Artistiek-creatieve bewerkingen (BSO)
Bakkerij (BSO)
Beweging en sport (BSO)
Binnenvaart * (BSO)
Bouw (BSO)
Decor en etalage (BSO)
Diamantbewerking * (BSO)
Elektriciteit (BSO)
Haar- en schoonheidsverzorging (BSO)
Hout (BSO)
Mechanica (BSO)
Moderealisatie en textielverzorging (BSO)
Onthaal en recreatie (BSO)
Organisatie en logistiek (BSO)
Paardenhouderij (BSO)
Plant-, dier- en milieu (BSO)
Printmedia (BSO)
Restaurant en keuken (BSO)
Schilderen en decoratie (BSO)
Slagerij (BSO)
Textiel (BSO)
Topsport (finaliteit arbeidsmarktgericht) (BSO)
Zeevaart (BSO)
Zorg en welzijn (BSO)
Haarverzorging duaal (DBSO)
Lassen- constructie duaal (DBSO)
Logistiek duaal (DBSO)
Preventief onderhoud machines en installaties duaal * (DBSO)
Kinderbegeleider duaal (DBSO)
Tuinaanlegger/groenbeheerder duaal (DBSO)
Verzorgende/Zorgkundige duaal (DBSO)
Naamloos leerjaar (BSO)
  (* = Niet ingericht)
 
Beschrijving van de studierichting "Restaurant en keuken"
 

Roer je graag in kookpotten, proef je graag van culinaire gerechten en wil je weten welke gezonde bereidingen je kan maken?  Dan is deze praktische richting met finaliteit arbeidsmarkt misschien iets voor jou.

Het is een brede studierichting met zowel aandacht voor de keuken als voor het restaurant. Op deze manier achterhaal je wat jou het beste ligt.
Je doet basiskennis op en leert basisvaardigheden. Je leert niet alleen eenvoudige culinaire gerechten bereiden, je leert ook gasten gastvrij ontvangen en  bedienen. De vaat doen, reservaties leren opnemen en bijhouden, rekeningen opmaken… horen er ook bij.  
 
Je maakt kennis met grondstoffen waarmee wordt gekookt.  Je leert ze wegen, reinigen en verwerken in lekkere en gezonde gerechten.
Je leert hoe je koude en warme culinaire bereidingen en dranken aan tafel bedient. Ook oefen je in het klaarmaken van eenvoudige bereidingen in de zaal.

Je krijgt les over etiquetteregels en leert hoe je de gasten uitleg geeft over gerechten en dranken. In het Nederlands, het Frans en het Engels.
Je leert  over het belang van persoonlijke hygiëne en een stralend voorkomen. Tenslotte leer je in team samenwerken want de horeca is meestal een groepsgebeuren.

Daarnaast komen ook aandacht voor gezonde voeding, economisch en duurzaam handelen, openheid naar culturele invloeden en kostprijsberekeningen aan bod.

 
Welke lessen krijg ik in "Restaurant en keuken" ?
  Lessentabel GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

  Lessentabel Gesubsidieerd Vrij Onderwijs
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Vrij Onderwijs.

  Lessentabel Gesubsidieerd Officieel Provinciaal Onderwijs
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Officieel Provinciaal Onderwijs.

  Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de Steden en Gemeenten
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de Steden en Gemeenten.

 
Wie wordt toegelaten tot "Restaurant en keuken" ?
 

Je kunt starten in het 1ste leerjaar van de 2de graad (3 BSO) als je ofwel:

  • geslaagd (A- of B-attest) bent in het 2de leerjaar van de 1ste graad (2A).
    Ingeval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen.
  • geslaagd (A- of B-attest) bent in het beroepsvoorbereidend leerjaar.
    Ingeval van een B-attest word je niet toegelaten tot bepaalde studierichtingen.
  • reeds 15 jaar bent op 31 december van het betrokken schooljaar én de toelatingsklassenraad akkoord gaat.
  • uit het BUSO komt (Onderwijsvorm 1, 2, 3) én mits gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad. In afwachting van deze beslissing wordt de leerling onder ontbindende voorwaarde ingeschreven.
De toelatingsklassenraad kan, onder bepaalde voorwaarden,  de gevolgen van een behaald B- of C-attest ongedaan maken.

Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling (buitenlandse -, Frans- of Duitstalige school in België) of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers (OKAN), dan kan de toelatingsklassenraad van de school je toelaten tot dit leerjaar.
Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

 Zie regelgeving SO 64, 9.2.6.1 en 9.2.6.2

 
Wat kan je behalen na "Restaurant en keuken" ?
 

Je kan één van volgende (Oriënterings)attesten behalen:

  • een Oriënteringsattest A als je GESLAAGD bent;
  • een Oriënteringsattest B als je GESLAAGD bent MAAR in het volgend leerjaar bepaalde onderwijsvormen en/of studierichtingen NIET mag volgen.
    Dit komt doordat je voor één of meerdere vakken minder goede resultaten hebt behaald.
    De school beslist welke beperkingen (= clausulering) ze jou oplegt en moet meedelen waarom;
  • een Oriënteringsattest C als je NIET GESLAAGD bent;
  • een Attest van regelmatige lesbijwoning.
    Indien een school werkt volgens ‘het systeem van uitstel van de delibererende klassenraad tot het einde van een graad’, krijg je hiermee toelating tot het 2de leerjaar van de 2de graad.
 
Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?
 

Veranderen van school mag altijd.
 Tot en met 15 januari mag je binnen hetzelfde leerjaar veranderen van onderwijsvorm en/of studierichting.

In uitzonderlijke gevallen* kan de toelatingsklassenraad een overgang toestaan na 15 januari.

 
Wat na "Restaurant en keuken" ?
 

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.