Let op! Deze opleiding wordt nergens ingericht!

Slagerij duaal - Derde graad DBSO

 
Beschrijving van de studierichting "Slagerij duaal"
 

Je gaat een overeenkomst alternerende opleiding aan en leert:

  • de slager helpen en ondersteunen in zijn activiteiten bij de verwerking van vleeskwartieren en slachtafval
  • producten klaarmaken om ze in een consumptiecircuit te brengen onder de vorm van vlees, vleesbereidingen of vleesproducten rekening houdend met de regelgeving op vlak van hygiëne en voedselveiligheid

Deze duale opleiding is gebaseerd op deDeze duale opleiding is gebaseerd op de

  • Beroepskwalificatie medewerker slagerij, niveau 2
  • Beroepskwalificatie slager distributie, niveau 4

Meer dan de helft van je graadsopleiding breng je door op je reële werkplek: gemiddeld minstens 20u/week (op jaarbasis).

Bron: https://www.duaalleren.vlaanderen/

Let op: Deze duale opleiding kan je vroeger aanvangen dan de gemiddelde duale opleiding. Nl. vanaf het moment dat je de 1e graad van het secundair onderwijs hebt afgewerkt.

 
Welke lessen krijg ik in "Slagerij duaal" ?
  Lessentabel GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

  Lessentabel Gesubsidieerd Vrij Onderwijs
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Vrij Onderwijs.

  Lessentabel Gesubsidieerd Officieel Provinciaal Onderwijs
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Officieel Provinciaal Onderwijs.

  Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de Steden en Gemeenten
 
 

Geen lessentabel beschikbaar voor Gesubsidieerd Officieel Onderwijs van de Steden en Gemeenten.

 
Wie wordt toegelaten tot "Slagerij duaal" ?
 
Eerste leerjaar derde graad
Tweede leerjaar derde graad
 
Wat kan je behalen na "Slagerij duaal" ?
 
Eerste leerjaar derde graad
Tweede leerjaar derde graad
 
Mag ik tijdens het schooljaar nog veranderen ?
 
Eerste leerjaar derde graad
Tweede leerjaar derde graad
 
Wat na "Slagerij duaal" ?
 

Na deze opleiding kan je gaan werken.
Open het tabblad 'Beroepen' om een beeld te krijgen van enkele concrete mogelijkheden.
Heb je een/enkele beroepskwalificaties behaald? Ze zijn belangrijk voor de arbeidsmarkt. Vergeet niet deze voor te leggen aan je (toekomstige) werkgever.

Verder studeren kan eventueel ook. Afhankelijk van je capaciteiten, interesse en inzet is verdere doorstroming mogelijk.
Hieronder kan je per onderwijsniveau een oplijsting vinden van een aantal inhoudelijk verwante vervolgopleidingen.
Let wel: 'inhoudelijk verwant' wil niet altijd zeggen 'vlot haalbaar'.

Je kan ook overstappen naar een studierichting in het 1e leerjaar van de 3e graad ASO,TSO of KSO.
Deze overstap is niet altijd gemakkelijk en wordt vooraf best grondig besproken. Voor deze overstap heb je trouwens de toestemming van de toelatingsklassenraad nodig.

7de specialisatiejaren BSO

Je wordt toegelaten tot alle 7de specialisatiejaren bso van het studiegebied Voeding.
Dit betekent echter niet dat in de praktijk alle overgangen vanzelfsprekend zijn.
Als je een specialisatiejaar wilt volgen in een ander studiegebied moet je de toestemming hebben van de toelatingsklassenraad van de school.
Sommige studierichtingen worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen.
Goed informeren is de boodschap!

Als je slaagt in dit specialisatiejaar behaal je het diploma secundair onderwijs.
Dit geeft toegang tot verdere opleidingsmogelijkheden zoals het Se-n-Se en het hoger onderwijs.
Voor een aantal richtingen in het hoger onderwijs kan je een voorbereidend jaar volgen.

Er is één 7de jaar dat zich specifiek richt op doorstroming naar het hoger onderwijs.
Meer info vind je hier

 
Dit zijn de mogelijkheden:
Banketaannemer-traiteur (BSO - Derde leerjaar)
Banketbakkerij-chocoladebewerking (BSO - Derde leerjaar)
Dieetbakkerij (BSO - Derde leerjaar)
Gemeenschapsrestauratie (BSO - Derde leerjaar)
Hotelonthaal (BSO - Derde leerjaar)
Hotelreceptionist duaal (BSO - Derde leerjaar)
Restaurantbedrijf en drankenkennis (BSO - Derde leerjaar)
Slagerij - Fijnkosttraiteur (BSO - Derde leerjaar)
Specialiteitenrestaurant (BSO - Derde leerjaar)
Wereldgastronomie (BSO - Derde leerjaar)
 
Se-n-Se

Je kan verder studeren in alle Se-n-Se opleidingen tso/kso (secundair na secundair) van hetzelfde studiegebied waarin je je diploma secundair onderwijs hebt behaald. 
De Se-n-Se opleidingen binnen het studiegebied Voeding worden hieronder opgesomd.
Je kan er rechtstreeks in starten.
Dit betekent niet dat alle overgangen evident zijn.  
Als je kiest voor een Se-n-Se uit een ander studiegebied, heb je de toestemming nodig van de toelatingsklassenraad van de school.

Dit zijn de Se-n-Se-jaren van dit studiegebied:
Assistent voedingsindustrie (TSO - Se-n-Se)
Bakkerijtechnieken (TSO - Se-n-Se)
Butler-Intendant (TSO - Se-n-Se)
Hotelbeheer (TSO - Se-n-Se)
Vleeswarentechnieken (TSO - Se-n-Se)
Voedselbehandeling (TSO - Se-n-Se)
 
Voorbereidend jaar

Met je diploma secundair kan je verder studeren in een voorbereidend jaar.
Deze worden ingericht in het aso en het kso als voorbereiding op het hoger onderwijs. 
In het aso gaat het om een jaar dat tekorten in de vooropleiding wiskunde en wetenschappen wil bijwerken.
In het kso bereiden deze jaren voor op de artistieke toelatingsproeven van het hoger onderwijs.
Sommige voorbereidende jaren worden in geen enkele school ingericht.
Dit kan jaarlijks wijzigen. 

 
HBO5

Het hoger beroepsonderwijs positioneert zich op niveau 5 van de Vlaamse kwalificatiestructuur; vandaar de roepnaam HBO5. Het maakt deel uit van het hoger onderwijs en situeert zich qua niveau net onder de professionele bachelor. 
De opleidingen uit het HBO bereiden voor op het uitoefenen van een beroep. 
Er zijn twee soorten:
- de graduaatsopleidingen 
- de opleiding hoger beroepsonderwijss Verpleegkunde. 
Let wel dat de toelatingsvoorwaarden voor beide soorten verschillen, maar met een diploma secundair kan je altijd starten in elke opleiding van het HBO5. Controleer daarom goed de toelatingsvoorwaarden.

Via deze link kan je meer lezen over de graduaatsopleidingen, het aanbod, ….

Er zijn inhoudelijk geen aansluitende opleidingen
 
Professionele Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in een professionele bacheloropleiding.
Na het tso is de overstap naar een inhoudelijk verwante richting meestal haalbaar.
Houd bij je keuze zeker rekening met je vooropleiding. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Na het bso is dit veel minder vanzelfsprekend owv de beperkte theoretische vooropleiding. 

Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
Agro- en Biotechnologie : Voedingstechnologie
Hotelmanagement
Educatieve opleiding: Secundair onderwijs : Gezondheidsopvoeding
Voedings- en dieetkunde
 
Academische Bachelors

Met een diploma secundair mag je starten in de meeste academische bacheloropleidingen.
Voor enkele opleidingen gelden extra toelatingsvoorwaarden.
Let wel dat deze opleidingen sterk theoretisch zijn en dat een instap na tso, en vooral na bso, zeker niet vanzelfsprekend is.
Deze opleidingen worden meestal door een universiteit georganiseerd.  
Uitzonderingen hierop zijn de opleidingen \'Nautische wetenschappen\', georganiseerd door de Hogere Zeevaartschool en de kunstrichtingen in de studiegebieden \'Muziek en Podiumkunsten\' en \'Audiovisuele en Beeldende Kunst\', die door een School of Arts worden georganiseerd.
De academische opleidingen zijn voor de theorie een pak moeilijker dan de professionele bachelors. De studierendementscijfers die bij elke richting vermeld worden onder het gelijknamige tabblaadje, informeren je over gemaakte keuzes en gemiddeld studiesucces.
Je doet er goed aan je keuze en je kansen op studiesucces vooraf grondig te bespreken met je ouders, leerkrachten, het CLB,...

Dit zijn de inhoudelijk aansluitende opleidingen:
Biowetenschappen
Bio-ingenieurswetenschappen : Chemie en voedingstechnologie
 

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.