Opleiding: Autotechnologie
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Techniek,
Schoolvakken SO: Autotechniek, Elektronica, Mechanica,
 
 
Klemtonen
 

Dit is een praktisch-technische opleiding met een wetenschappelijke onderbouw.
Je leert voertuigen onderhouden en herstellen op mechanisch, elektrisch en elektronisch vlak. 


Je leert diagnostische fouten opsporen in het elektronisch schema van het voertuig en de technieken om de problemen praktisch op te lossen.
Je bestudeert en analyseert de snel evoluerende autotechnologieën, zoekt mee naar nieuwe technologieën en naar de wijze van implementatie ervan.
Je leert op een klantgerichte manier, onderbouwd advies geven. Je leert op een gepaste manier, aangepast aan het doelpubliek te communiceren. Je leert constructief en participatief samen te werken en sturing en richting aan te geven in een project.


Voor wie?
Specifieke voorkennis is niet nodig. Mits de nodige motivatie en juiste inzet is het mogelijk deze opleiding te volgen zonder voorafgaande technische bagage.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Voor de bachelor in de Autotechnologie staan functies open in de research-, productie-, assemblage-, onderhouds- en marketingafdeling van de automobielindustrie en aanverwante sectoren.
Afgestudeerden werken er als werkplaatsleider, productiechef, probleemdiagnosticus, instructeur, technisch-commercieel of technisch-administratief medewerker.
Naast de algemeen gekende tewerkstellingsmogelijkheden in de traditionele assemblagebedrijven (personen- en transportvervoer, motorfietsen), dealersnetten en zelfstandige garages omvat het werkveld o.a. productiebedrijven voor voertuigonderdelen en garageapparatuur, testcentra en expertisebureaus, transportmaatschappijen, revisiebedrijven voor motoren, brandstof- en smeermiddelenindustrie, automobielinspectie, leasing- en verzekeringsmaatschappijen.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Karel de Grote Hogeschool, Campus Hoboken (9I)
    Salesianenlaan 90
2660 Hoboken
Thomas More, Campus De Nayer ()
    Jan De Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver
Katholieke Hogeschool VIVES, Campus Kortrijk (27A)
    Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk
 
Gegevens bijgewerkt tot 10-03-2021

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.