Opleiding: Audiovisuele technieken: Fotografie
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Plastische kunsten, Techniek,
Schoolvakken SO: Beeld- en mediacultuur, Communicatieve vaardigheden, Fotografie, Podiumtechnieken,
 
 
Bijzondere toelating
 

Voor deze opleiding is er geen artistieke toelatingsproef.

 
Klemtonen
 

De opleiding leidt je op tot een professionele fotograaf. Mode, persfotografie, reclame, studiofotografie, food-fotografie, architectuur of een van de vele andere toepassingen: het kan allemaal met deze brede basis.

In het eerste jaar verken je alle aspecten van de (digitale) fotografie, onder begeleiding van experts in het vak. Zo vind je op je lessenrooster onder andere grafisch ontwerp, de geschiedenis van de fotografie en belichtingstechnieken.
Tijdens je tweede jaar verdiep je je in de verschillende fotografische genres. In duo met een van je medestudenten verken je zo – in modules van telkens acht weken – portret- en architectuurfotografie, concept en docu, pub en food, en mode en reportage. Je leert meer over 3D en wordt een ervaren beeldbewerker dankzij de lessen Photoshop. En na dit tweede jaar weet jij ook alles over ondernemen!
Tijdens stages en praktijktrajecten – die zeker in het derde jaar een groot deel van je studiepunten betekenen - houd jij je vinger aan de knop. Je sluit je opleiding in stijl af met een prestigieuze fototentoonstelling.

Is deze opleiding iets voor jou?
Je hoeft nog nooit een donkere kamer van binnen gezien te hebben om te kunnen slagen voor deze opleiding. Alle cursussen beginnen met basisbegrippen waardoor iedereen gelijk van start gaat.


Je hebt oog voor detail. Mensen, landschappen, dieren en dingen, sferen en kleuren trekken je aandacht. Je hebt een krachtig verbeeldings- en inlevingsvermogen.
Weet dat je zal moeten investeren in een digitale reflexcamera (die ongeveer 700 euro kost) en een laptop met de nodige software.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Het hedendaagse werkveld van de fotograaf is zeer ruim.
Hij kan opteren voor redactioneel-fotografisch werk (documentaire fotografie, fotojournalistiek) of wervend-fotografisch werk (reclame-, modefotografie). Hij maakt statische fotoreportages, werkt in multimediaproductieteams, redactionele en publicitaire campagneteams of in de grafische nijverheid.
Hij werkt als zelfstandige of als medewerker-beroepsfotograaf in opdracht van uitgeverijen, persbureaus, openbare diensten, politie- en gerechtelijke diensten, reclame- en modeproductiehuizen, natuurverenigingen, de vastgoedsector, de audiovisuele sector, de sector van de beeldende kunst.

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
LUCA School of Arts, Campus NARAFI (16B)
    V. Rousseaulaan 75
1190 Vorst
Karel de Grote Hogeschool, Campus Sint Lucas Antwerpen (9E)
    Van Schoonbekestraat 143
2018 Antwerpen
 
Gegevens bijgewerkt tot 22-03-2023

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.