Opleiding: Industriƫle wetenschappen Elektronica - ICT
Afstudeerrichting: Elektronica
Studieniveau: Master - HO
 
Studiegebied: Industriƫle wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Elektriciteit, Elektromechanica, Elektronica, Informatica, Natuurwetenschappen, Wiskunde,
 
 
Klemtonen
 

KU Leuven Technologiecampus Geel:
In de afstudeerrichting elektronica ligt de klemtoon meer op hardware: de elektronische technologie, schakelingen en systemen voor analoge en digitale signaalverwerking en elektronische ontwerpmethodieken. 
Het keuzepakket Biomedische technologie is er ook in de masterfase.
Biomedische technologie lost technologische problemen op in toepassingen voor het menselijk lichaam.
Enkele voorbeelden: beeldvormings- en beeldverwerkingstechnieken om aandoeningen op te sporen en te lokaliseren; kunstorganen en implantaten, zoals hartkleppen, knieprothesen en heupprothesen; computer- en robotondersteuning voor chirurgen tijdens de ingreep ...

UGent Campus Gent:
In de afstudeerrichting leer je geavanceerde elektronische schakelingen en systemen ontwerpen, zowel analoog als digitaal: microprocessoren, signaalprocessoren voor audio-, video- en telecommunicatie, hoogfrequentieschakelingen en meetapparaten.
Het masterjaar bestaat uit drie delen:
- een aantal verplichte vakken (in totaal voor 18 studiepunten), de masterproef (18 studiepunten)
- en de keuzepakketten die opgedeeld zijn volgens majors (voor de resterende 24 studiepunten).
Elke major bestaat uit 12 studiepunten.
Je moet minstens één majorpakket kiezen dat eigen is aan de gekozen afstudeerrichting.
Voor de afstudeerrichting elektronica is er een major in analoog ontwerp en een major in digitaal ontwerp. Naast de keuze van een major uit je afstudeerrichting kan je ofwel een tweede major kiezen, uit je eigen of de andere afstudeerrichting, ofwel kan je een aantal vakken vrij kiezen uit de aangeboden majors en een lijst met bijkomende keuzevakken.
Wie vooral geïnteresseerd is in het ontwerp van elektronica, kan zich verder specialiseren in elektronische metingen, biomedische elektronica of duurzame elektronica en ICT.
De masterproef vormt de brug tussen je opleiding en je job als ingenieur. 


KU Leuven Technologiecampus Gent:
In de specialisatie elektronica staat de ‘informatiedrager\', de elektronische schakelingen die bij informatieverwerking en -overdracht gebruikt worden, centraal.
Je leert er inzicht krijgen in het ontwerpen van elektronische schakelingen voor de behandeling van signalen in de context van audio-, video- en telecommunicatietechnieken.
Specifieke vakken in de afstudeerrichting elektronica zijn: analoog ontwerp, opto-elektronica, digitale-signaalprocessoren, telecommunicatienetwerken, hoogfrequenttechnie-ken. Met de keuzevakken (bv. digitale beeldverwerking, digitale audiotechnieken, digitale telecommunicatie, videotechniek,... ) én met de masterproef kan je eigen accenten leggen in jouw opleiding. De masterproef is een belangrijk deel van de opleiding.

KU Leuven Technologiecampus Brugge:
De focust ligt op digitale signaalverwerking, computersystemen, Elektromagnetische compatibiliteit, opto-elektronica, vermogenelektronica.

KU Leuven Campus De Nayer:
Elektronica-ICT is een ingenieursdiscipline met een breed gamma aan domeinen, zoals visie-, ingebedde, telecommunicatie-, computer- en informatiesystemen.
Je leert elektronische en softwaresystemen ontwerpen, opvolgen en verbeteren en je zet op zelfstandige wijze toegepaste onderzoeks- en ontwerpactiviteiten op.
Het praktijkgerichte karakter van de opleiding blijkt onder meer uit de vele praktijkuren en het projectwerk.
Je masterproef realiseer je in een bedrijf of onderzoeksinstelling en is meestal gekoppeld aan enkele weken stage in die onderneming.
Een aantal opleidingsonderdelen in het gemeenschappelijke gedeelte zijn gerelateerd aan het onderzoek dat binnen de EAVISE-cel uitgevoerd wordt: digitale systemen (Fast-ProMoCo), smart embedded electronics (Robo-Cup) en beeldinterpretatie (FallCam).
Computersystemen en gedistribueerde systemen zijn onder andere gebaseerd op de praktische ervaring, opgedaan in ondersteunende diensten van de campus.
In de afstudeerrichting elektronica worden diverse elektronische ontwerpdomeinen uitgediept: ontwerpen van RF-circuits met aandacht voor EMC-ontwerpregels (productcertificatie), analyse en ontwerp van communicatiesystemen en daaraan gerelateerd compressietechnieken.

 
Studiepunten
  60
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De industrieel ingenieur neemt de plaats in tussen de opdrachtgevers (directeur, hoger kader) en de uitvoerders (ploegbazen, werfleiders, arbeiders).
In tegenstelling tot de burgerlijk ingenieur is de industrieel ingenieur vaak van nabij betrokken bij de rechtstreekse uitvoering van het werk.
In de privésector wordt geregeld van de jonge ingenieur verwacht dat hij het gehele productieproces van het bedrijf doorloopt (en aanvankelijk start met louter technische opdrachten) om met kennis van zaken te kunnen doorgroeien naar verantwoordelijke leidinggevende functies. 
De master in de Industriële wetenschappen: elektronica-ICT is deskundig op de domeinen signaalverwerking en telecommunicatie, elektronisch ontwerp, Electronic Design Automation, productieautomatisering, ICT, telefonie, softwareontwerp, computerhardware en netwerkbeheer.
Hij is in staat analoge en digitale systemen te analyseren, te ontwerpen en te implementeren.
Hij stelt conceptuele informatiesystemen op, creëert datastructuren, codeert applicaties, kiest hardware, realiseert software, bouwt en implementeert microprocessoren.
De afgestudeerden uit de afstudeerrichting Elektronica zijn specialisten in schakelingen voor analoge en digitale signaalverwerking (microprocessoren, processoren voor audio-, video- en telecommunicatie, hoogfrequentieschakelingen), in elektronische ontwerpmethodieken, aandrijftechnieken en vermogenselektronica, in ontwerp van geïntegreerde schakelingen en schakelingen voor elektrische toestellen.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer.
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een masteropleiding kan je, binnen het hoger onderwijs, verder studeren in:
een master-na-master
 
Binnen dit studiegebied worden deze Ma-na-Ma's georganiseerd:  
  Enterprise Architecture (E)  
  Welding engineering  
  Er zijn waarschijnlijk andere Ma-na-Ma's waarin je mag starten. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ma-na-Ma.  
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een bachelor-na-bachelor
  Verder studeren kan ook in een Ba-na-Na. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillen per opleiding.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen. Sommige studenten komen in aanmerking voor een doctoraat.
 
 
Instellingen
KU Leuven, Campus Geel ()
    Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
KU Leuven, Campus De Nayer St.-Katelijne-Waver ()
    J. De Nayerlaan 5
2860 Sint-Katelijne-Waver
KU Leuven, Campus Brugge ()
    Spoorwegstraat 12
8200 Sint-Michiels
Universiteit Gent, Campus Gent (4)
    Sint-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent
KU Leuven, Campus Gent (24A)
    Gebroeders De Smetstraat 1
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 09-01-2019

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.