Opleiding: Visual design (Beeldende vormgeving)
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Audiovisuele en Beeldende kunst
Belangstellingsdomeinen: Plastische kunsten,
Schoolvakken SO: Audiovisuele vorming, Beeldende kunsten, Esthetica, Expressie, Fotografie, Grafische technieken, Industriële kunst, Kunstambachten, Plastische opvoeding, Publiciteitstekenen, Waarnemingstekenen,
 
 
Bijzondere toelating
 

Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.

 
Klemtonen
 

In opleiding Visual Design (eerder gekend onder de noemer Beeldende Vormgeving) krijg je alles mee over visuele communicatie. De wereld is continu in verandering waardoor we als designers mee moeten evolueren. In de keuzetrajecten (studio's) Grafische, Digitale, Reclame, Brand & Packaging en Studio Still, leer je projectmatig werken en naar creatieve oplossingen zoeken voor actuele/moderne uitdagingen.


Visual Design biedt een traject aan dat studenten de mogelijkheid geeft zich te ontluiken tot een echte visuele professional met een hoog gevoel voor design. Deze visie weerspiegelt zich in de opbouw van het programma. Ze vertrekt vanuit een theoretische onderbouw met een ruim referentiekader (kunst en filosofie, kunstgeschiedenis, culturele thema’s) gespecialiseerde inhoudelijke én technische kennis binnen het domein van visual design (geschiedenis van de typografie en design, ondernemerschap, digital marketing, cross media) en een groot aandeel praktijkervaring (studiowerking, projectwerking, stage, bachelorproef) met voldoende ruimte voor interdisciplinaire samenwerking op nationaal en internationaal niveau.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De designers van de toekomst zijn bedenkers van duurzame oplossingen voor complexe problemen. Ze floreren in cross-disciplinaire teams en kunnen dergelijke teams ook zelf aansturen. Ze zijn in staat zich zeer snel aan te passen aan een veranderende context, zijn getraind in communicatieve, (inter-)creatieve en coachende vaardigheden en hebben een sterk ontwikkelde zelfregulering.

Studenten zijn alomtegenwoordig in sectoren die creativiteit op prijs stellen, zoals grafische, digitale, reclame- of tekenstudio’s, uitgeverijen, audiovisuele productiehuizen, verpakkingsbedrijven en dat met functies als webdesigner, mediaconsulent, art director, illustrator, grafische vormgever, motion designer, UX-designer, story board designer, business designer, digital storyteller, design strategist, visual director, strategic analyst, designer, creative, head of art direction, conceptual creative, mediaconsulent, copywriter, art director, story board designer, consultant, concept artist, senior/junior advisor, creative entrepreneur, creative cowboy, content designer…

Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
LUCA School of Arts, Campus Sint-Lucas Gent (16E)
    Alexianenplein 1
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 13-02-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.