Opleiding: Bio-ingenieurswetenschappen: Levensmiddelenwetenschappen en voeding
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Master - HO
 
Studiegebied: Toegepaste biologische wetenschappen
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Biologie, Biotechniek, Chemie, Fysica, Landbouw, Natuurwetenschappen, Voeding, Wiskunde,
 
 
Klemtonen
 

UGent
De opleiding beoogt een brede vorming in de levensmiddelen- en voedingswetenschappen, gebaseerd op zowel chemische, microbiologische, fysicochemische, nutritionele en technologische aspecten van levensmiddelen. Hiernaast wordt bijzondere aandacht besteed aan marketing en consumentengedrag alsook aan bedrijfskundige aspecten.
De master dient de diverse processen die plaatsgrijpen in grondstoffen, gedurende het productieproces, bewaring en bereiding van levensmiddelen niet enkel te kunnen doorgronden, maar ze tevens kwantitatief te kunnen beschrijven en eventueel verder te optimaliseren.
Bijzondere aandacht gaat ook uit naar de verschillende aspecten van productkwaliteit (voedselveiligheid, voedingswaarde, technologische en sensorische kwaliteit, imago) en de technieken om die aspecten te integreren.


KU Leuven
Tijdens de majoropleiding levensmiddelentechnologie krijg je inzicht in de verwerking van biologische grondstoffen tot levensmiddelen. Je bestudeert de principes van uiteenlopende (bio)chemische, microbiologische en fysische omvormingsprocessen van grondstoffen en intermediairen in de levensmiddelenproductie. Daarnaast leer je over de factoren die de kwaliteit, functionaliteit, bewaring en veiligheid van voedingsmiddelen bepalen. Die inzichten leer je bovendien vertalen in concrete processen.


De majoropleiding voeding en gezondheid geeft je de kans om dieper in te gaan op de voedingstoxicologie, voedingsepidemiologie, medische aspecten van de voeding en sensorische wetenschappen.
De combinatie van biowetenschappen, chemie en ingenieurstechnieken, toegepast in het brede domein van de levensmiddelenproductie, maakt van jou een allround deskundige.

 
Studiepunten
  120
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De masteropleiding richt zich tot de diverse sectoren die actief zijn in het domein van de levensmiddelen, in het bijzonder de levensmiddelenindustrie, evenals tot de overheid en onderzoeksinstellingen.
Dankzij de grondige kennis van proceskunde en bioproducttechnologie enerzijds, en de steeds grotere vervaging van de scheidingslijn tussen de levensmiddelenwetenschappen en de gezondheidsaspecten anderzijds, vormt de master levensmiddelenwetenschappen en voeding ook een uitstekende basis voor tewerkstelling in aanverwante sectoren van de levensmiddelensector, zoals de farmaceutische en biomedische sector.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een masteropleiding kan je, binnen het hoger onderwijs, verder studeren in:
een master-na-master
 
Er zijn geen Ma-na-Ma's binnen dit studiegebied. Er zijn waarschijnlijk andere Ma-na-Ma's waarin je mag starten. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba.  
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een bachelor-na-bachelor
  Verder studeren kan ook in een Ba-na-Na. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillen per opleiding.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen. Sommige studenten komen in aanmerking voor een doctoraat.
 
 
Instellingen
KU Leuven, (2)
    Naamsestraat 22
3000 Leuven
Universiteit Gent, Campus Gent (4)
    Sint-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 19-12-2018

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.