Opleiding: Afrikaanse talen en culturen
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Academische bachelor - HO
 
Studiegebied: Taal- en letterkunde / Geschiedenis
Belangstellingsdomeinen: Literatuur, Sociale wetenschappen, Talen,
Schoolvakken SO: Communicatieve vaardigheden, Kunstgeschiedenis,
 
 
Klemtonen
 

De opleiding steunt op drie pijlers: Afrikaanse talen, Afrikaanse culturen, en Taal, cultuur en samenleving in Afrika. In het eerste jaar krijg je een aantal algemeen vormende vakken en begin je meteen met de studie van Afrikaanse talen en culturen volgens de drie pijlers. Je start met het leren van een Afrikaanse taal, het Swahili. In het tweede jaar worden de drie pijlers verder uitgediept. Naast het Swahili leer je nu ook het Lingála. In het tweede jaar kies je ook een minor, een vakkenpakket dat je basisopleiding vervolledigt. In het derde jaar ga je verder met de minor, met het Lingála. Je krijgt ook de kans om een groot aantal keuzevakken te volgen zoals Arabisch en Afrikaans. Je kan in het derde jaar een ‘Afrika-semester’ volgen, waarbij je een semester aan één van de Afrikaanse partneruniversiteiten of aan een Europese universiteit met een sterke Afrika-afdeling kunt studeren.


De opleiding behoort tot 2 studiegebieden, namelijk Taal- en Letterkunde + Geschiedenis. 


Voor wie?


Er is geen specifieke voorkennis vereist, hoewel voorkennis over de studie van talen, literatuur en geschiedenis goed van pas komt. De belangrijkste voorwaarde om Afrikaanse talen en culturen te studeren is je interesse voor Afrika en het feit dat je graag meer wil weten en leren over talen en culturen van het continent. Je bent bereid om onbevooroordeeld en kritisch te kijken naar de wereld en naar je eigen positie, en je bent geïnteresseerd in een wetenschappelijke benadering van de talen en culturen van Afrika.

 
Studiepunten
  180 (bachelor) + 60 (master)
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Afrikaanse talen en culturen is een universitaire opleiding. Dat betekent dat ze, net als andere universitaire opleidingen, haar studenten niet opleidt tot een specifiek beroep.
Er zijn uiteraard beroepen waarbij je kennis over Afrika en de academische vaardigheden die je opgedaan hebt, kunt inzetten. Bij bedrijven die relaties met Afrika onderhouden, zijn vaak werknemers nodig die een goede
kennis van Afrika hebben. Ook bij ontwikkelingsorganisaties of in de integratie- en diversiteitsector, waar vaak gewerkt wordt in Afrika of met mensen die uit Afrika afkomstig zijn, kun je met een diploma Afrikaanse talen  en culturen / African Studies werk vinden.
Daarnaast is niet alleen je kennis over Afrika, maar zijn ook de algemene wetenschappelijke competenties die je tijdens je studie opgedaan hebt, een belangrijke troef bij het vinden van een baan.
Het hebben van een academisch diploma is een voorwaarde voor veel functies bij de overheid, het bedrijfsleven, internationale organisaties of de media. 
Onderzoek onder de alumni van deze richting wijst uit dat de meesten vlot een baan vinden en vaak een baan waarin ze hun kennis van Afrika ook daadwerkelijk toepassen. De sectoren waarin alumni terechtkomen zijn de integratie- en diversiteitssector, journalistiek, onderwijs, bibliotheekwezen, musea,de culturele en toeristische sector, sociaal-politiek werk rond vluchtelingen, migranten etc., de bedrijfswereld, de overheid of ontwikkelingssamenwerking, internationale betrekkingen naast uiteraard het wetenschappelijk onderzoek.
Voor een ruim overzicht van de jobmogelijkheden voor afrikanisten, zie www.africanstudies.ugent.be.  

 
Vervolgopleidingen
 
Na een academisch gerichte bacheloropleiding ga je normalerwijze een masteropleiding volgen. Let wel dat je niet automatisch in al deze masters toegelaten wordt! Het kan zijn dat je eerst een voorbereidingsprogramma moet volgen.
Masteropleidingen binnen dit studiegebied
 
Postgraduaat
  Verder studeren kan ook in een prostgraduaat. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillen per opleiding.
Bachelor-na-Bachelor
  Verder studeren kan ook in een Ba-na-Na. De toelatingsvoorwaarden kunnen verschillen per opleiding.
Mits het volgen van een voorbereidingsprogramma of verkorte bachelor zijn er ook nog andere opleidingen mogelijk. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding, EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
  • http://associatie.kuleuven.be/wanaba
  • http://www.ugent.be/studiekiezer
  • http://www.universitaireassociatiebrussel.be/verder-studeren-en-herorienteren
  • http://www.associatie-antwerpen.be/
  • http://www.auhl.be
 
 
Instellingen
Universiteit Gent, Campus Gent (4)
    Sint-Pietersnieuwstraat 33
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 18-01-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.