Opleiding: Sociaal werk
Afstudeerrichting: Maatschappelijk werk
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Sociaal-agogisch werk
Belangstellingsdomeinen: Overtuigen-besturen, Sociaal dienstbetoon, Sociale wetenschappen,
Schoolvakken SO: Gedragswetenschappen, Recht, Sociale wetenschappen,
 
 
Klemtonen
 

Word welzijnswerker en krijg in deze opleiding alle tools in handen om jongeren en volwassenen met psychosociale moeilijkheden opnieuw grip te helpen krijgen op hun leven.


Kies je voor de professionele bacheloropleiding Sociaal werk, dan krijg je een brede algemene vorming. Op je programma staan zowel de studie van de organisatie van het sociaal werk als van sociaal-agogische processen. In het eerste – gemeenschappelijke – jaar van de opleiding krijg je vakken als filosofie, sociologie, psychologie, economie, recht, politieke en sociale geschiedenis. Je verkent daarnaast ook de organisatie van welzijnswerk.


Na een eerste gemeenschappelijk jaar kies je een specialisatie via een afstudeerrichting. Let op: niet alle hogescholen bieden alle afstudeerrichtingen aan. Ook per campus zijn er soms verschillen. Informeer je daarom zeker bij je hogeschool van keuze. Vanaf het tweede jaar ligt de klemtoon op de studie en training van methodieken, zoals  hulpverlening, vormingswerk, opbouwwerk, personeelswerk, sociaal-juridische dienstverlening, groepswerk en onderzoeksmethoden. Je maakt dan ook kennis met het beroep, onder andere via een stage. Het derde opleidingsjaar staat volledig in het teken van de afstudeerrichting die je koos.


Hogescholen kunnen keuzetrajecten organiseren, en ook daarin zijn er soms verschillen. Informeer je daarom zeker bij je hogeschool van keuze.


De opleiding leidt tot de beschermde titel van maatschappelijk assistent.


In de afstudeerrichting Maatschappelijk werk ligt de focus op hulpverlening aan jongeren en volwassenen die moeilijkheden ondervinden in hun psychosociaal functioneren. Je leert hen opnieuw greep te krijgen op hun levensvoorwaarden, zodat ze zich maatschappelijk kunnen handhaven. Je vervult hoofdzakelijk een informerende, bemiddelende, adviserende, begeleidende en ondersteunende rol.


Doorheen de opleiding vormen projectwerk, stages, seminaries en een aan de praktijk gelinkt eindwerk een belangrijk deel van het programma. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Specifieke voorkennis uit het secundair onderwijs is niet vereist. Je werkt graag met mensen. Je hebt interesse in de mens en zijn sociale omgeving. Je wil er zorg voor dragen dat iedereen volwaardig participeert in onze samenleving.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Sociale werkers verlenen professionele diensten om het persoonlijk, interpersoonlijk en maatschappelijk functioneren van mensen te bevorderen en om belemmeringen die daarbij optreden op te heffen.
Ze vervullen een brugfunctie tussen mens en samenleving.
Ze bewegen zich in het spanningsveld tussen enerzijds individuen en groepen met hun eigen mogelijkheden, moeilijkheden en verwachtingen, en anderzijds de samenleving die normen stelt, kansen biedt of beperkingen oplegt.
Maatschappelijk werk: beroepsbeschrijving: centraal in het takenpakket van de maatschappelijk werker staan dienstverlening aan en psychosociale begeleiding van mensen.
De maatschappelijk werker ondersteunt en begeleidt mensen die met moeilijkheden kampen in hun relaties met de onmiddellijke of de ruimere sociale wetgeving.
Het gaat erom mensen tot hun recht en aan hun rechten te laten komen in de relatie met hun omgeving.
De maatschappelijk werker analyseert de situatie samen met alle betrokkenen.
Hij begeleidt hen bij het zoeken naar antwoorden, oplossingen en alternatieven.
Hij kan deskundig advies verlenen aan instanties die beslissingen moeten nemen ten behoeve van cliënten. Waar mogelijk werkt hij mee aan de verbetering van problematische situaties en leefomstandigheden.
De maatschappelijk werker voelt zich thuis tussen mensen met maatschappelijke problemen,ongeacht hun leeftijd of hun afkomst.
Je probeert de beste oplossing te zoeken, je helpt mensen in nood om opnieuw zin aan hun leven geven.
Je werkt met kansengroepen.

Uitwegen: OCMW, centra voor ambulant en residentieel welzijnswerk, sociale diensten van de VDAB, diensten voor kinderopvang, adoptie- en pleeggezinnendiensten, sociale diensten van de jeugdrechtbank, instellingen voor bijzondere jeugdbijstand, diensten voor gezins- en bejaardenhulp, dienstencentra voor bejaarden, rusthuizen, ambulante en residentiële voorzieningen voor personen met een handicap, beschutte werkplaatsen, sociale diensten van ziekenhuizen en van psychiatrische ziekenhuizen, centra voor geestelijke gezondheidszorg, crisisopvangcentra, onthaalcentra voor vluchtelingen, integratiecentra voor migranten, sociale diensten bij de politie en in gevangenissen, justitiehuizen, centra voor leerlingenbegeleiding, sociale diensten en diensten leerlingenbegeleiding van scholen.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen binnen Sociaal werk zijn:

    Sociaal werk : Kunst- en cultuurbemiddeling (Professionele bachelor - HO)
    Sociaal werk : Maatschappelijke advisering (Professionele bachelor - HO)
    Sociaal werk : Personeelswerk (Professionele bachelor - HO)
    Sociaal werk : Sociaal-cultureel werk (Professionele bachelor - HO)
    Sociaal werk : zonder specifieke afstudeerrichtingen (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Odisee, Campus Brussel (14A)
    Warmoesberg 26
1000 Brussel
Erasmushogeschool Brussel, Campus Bloemenhof (15A)
    Zespenningenstraat 70
1000 Brussel
Erasmushogeschool Brussel, Campus Kanal ()
    Slotstraat 28
1000 Brussel
Karel de Grote Hogeschool, Campus Zuid (9H)
    Brusselstraat 45
2018 Antwerpen
Thomas More, Campus Geel (12A)
    Kleinhoefstraat 4
2440 Geel
Hogeschool UCLL, Campus Sociale School (18D)
    Groeneweg 151
3001 Heverlee
Hogeschool PXL, Campus Vildersstraat (19A)
    Vildersstraat 5
3500 Hasselt
Hogeschool VIVES, Campus Kortrijk (27A)
    Doorniksesteenweg 145
8500 Kortrijk
 
Gegevens bijgewerkt tot 23-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.