Opleiding: Pop- en rockmuziek
Afstudeerrichting: Muzikant
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Muziek en Podiumkunsten
Belangstellingsdomeinen: Muziek, Plastische kunsten,
Schoolvakken SO: Cultuurwetenschappen, Expressie, Muziekleer, Zang,
 
 
Bijzondere toelating
 

Er zijn bekwaamheidsproeven (artistieke toelatingsproeven) om toegelaten te worden tot de opleidingen in de studiegebieden 'Audiovisuele en beeldende kunst' en 'Muziek en podiumkunsten'.

 
Klemtonen
 

De bacheloropleiding Pop- en rockmuziek is een praktijkgerichte opleiding waarin je al van in het begin kiest voor een van de drie afstudeerrichtingen.


Kies je voor de afstudeerrichting Muzikant, dan word je opgeleid tot scheppend muzikant, uitvoerend muzikant en leider van muzikale projecten.


Je kan kiezen uit volgende zes mogelijkheden: bas, drum, elektronica, gitaar, toetsen, zang. Je leert creatief aan de slag gaan met verschillende genres, hun stijlkenmerken en uitvoeringspraktijk, zowel in live als studiosituaties, in communicatie met publiek, in relatie met andere betrokkenen in een productieproces.


In repetitieruimtes werk je - met behulp van een coach, maar ook zelfstandig - aan diverse popproducties en leer je communiceren en overleggen met betrokken technici. Op diverse podia en binnen studio's doe je de noodzakelijke ervaring op die eigen is aan het leven van een popmuzikant.


Op je programma staan vakken als klank- en stijlontwikkeling, instrumenttechniek, muziektheorie, solfège en soundlab. Naarmate je vordert in de opleiding, neemt het aandeel van de projecten toe. Het sluitstuk hiervan vormt het afstudeerproject, een professionele opdracht die aansluit bij het eindprofiel van de afstudeerrichting Muzikant. Vanuit een eigen visie met voldoende zin voor ondernemerschap realiseer je een eigen artistieke/creatieve praktijk en zet je je eerste stappen in het toekomstig werkveld, de pop- en rockwereld.


Is deze opleiding iets voor jou?


Wil je starten met deze opleiding? Dan moet je eerst slagen in de toelatingsproef.


Je bent gepassioneerd door pop- en rockmuziek en weet veel over populaire muziek, jongerencultuur en cultuur in het algemeen. Je bent gebeten door de wereld van pop- en rockmuziek en hebt een brede, creatieve en ondernemende instelling, een goed muzikaal gehoor en een eigen visie op muziek.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Carrière als muzikant, sessiemuzikant, studiomuzikant, songwriter en andere functies in de muziek- en showbizzindustrie.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen van Pop- en rockmuziek zijn:

    Pop- en rockmuziek : Muziekmanagement (Professionele bachelor - HO)
    Pop- en rockmuziek : Muziektechniek (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Hogeschool PXL, Campus Quartier Canal (21G)
    Bootstraat 11
3500 Hasselt
 
Gegevens bijgewerkt tot 23-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.