Opleiding: Vastgoed
Afstudeerrichting: Landmeten
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Handel-zaken, Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Bouw, Economie,
 
 
Klemtonen
 

Sta met je voeten in de praktijk en leer ruimtelijke data verzamelen, interpreteren en verwerken.


De opleiding Vastgoed is meer dan alleen huizen verkopen en is opgebouwd rond drie pijlers : algemene vorming, bouwtechnische vorming en juridisch-economische vorming.


In de algemene vorming is er aandacht voor communicatie en voor de culturele en ethische aspecten van vastgoed. Gebouwen worden je handelswaar, de bouwtechnische kennis zal een beter professional van je maken. Je krijgt ook meteen een opleiding voor de opmaak van energiecertificaten. Verder word je getraind in recht en bedrijfsbeleid en in alle bedrijfseconomische kneepjes van het vak. Nadien kan je je verder oriënteren  als vastgoedbemiddelaar, -beheerder, -expert en -promotor.


Vanaf het eerste jaar verwerf je ook competenties via projectwerk: in groep pas je de geleerde theorie toe op een praktijkcase. Je ontwikkelt vaardigheden zoals communicatie, ondernemingszin, creativiteit en zin voor overleg.


Afhankelijk van de hogeschool waar je deze opleiding volgt kies je al bij de start of pas na een gemeenschappelijk eerste jaar voor een afstudeerrichting.


Kies je voor de afstudeerrichting Landmeten, dan sta je met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk. Want je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon en later de gegevens te verwerken als het regent. Terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen of afpalingen realiseren zijn helemaal jouw ding.


Je leert zelfstandig landmeetkundige meettechnieken selecteren en toepassen.  Je verzamelt, interpreteert en verwerkt ruimtelijke data van percelen en omgeving met behulp van de landinformatie en geografische informatiesystemen. Je leert zelfstandig een technisch administratief juridisch dossier over een landmeetkundig onderwerp opmaken, analyseren en beheren. Naast de vervolmaking als topograaf kies je ervoor om expertise op te bouwen rond ofwel GEO-ICT, bouw en infrastructuur of algemene deskundigheid als landmeter. Je neemt de ruimtelijke inrichting met het juiste instrumentarium onder de loep met aandacht voor de verschillende duurzaamheidsaspecten.


Doorheen de opleiding vormen projectwerk, stages, seminaries en een aan de praktijk gelinkt eindwerk een belangrijk deel van het programma. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Specifieke voorkennis voor deze afstudeerrichting is niet echt nodig. Je bent voor deze afstudeerrichting wel beter voorbereid als je uit een wiskundig-wetenschappelijke richting van het algemeen of technisch secundair onderwijs komt. Wie weinig wiskunde kreeg in zijn vooropleiding, kan kiezen voor een brugcursus wiskunde.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Voor de afgestudeerden Landmeten ligt de toekomst bij landmeterbureaus, bouwbedrijven, aannemers, studiebureaus, wegenbouwers, overheidsdiensten.
Hij werkt als topograaf of assistent-landmeter.
Hij meet vastgoed op en brengt het in kaart, voert grensbepalingen uit, werkt als medewerker (geodesie, fotogrammetrie, cartografie) aan een geografisch instituut of werkt voor administratieve diensten (bv. het kadaster).


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen binnen Vastgoed zijn:

    Vastgoed : Vastgoed (Professionele bachelor - HO)
    Vastgoed : zonder specifieke afstudeerrichtingen (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
AP Hogeschool Antwerpen, Campus Spoor Noord (Ellermanstraat) ()
    Ellermanstraat 33
2060 Antwerpen
HOGENT, Campus Schoonmeersen (23E)
    Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 22-03-2023

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.