Opleiding: Textieltechnologie
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Exacte wetenschappen, Techniek,
Schoolvakken SO: Chemie, Fysica, Textiel,
 
 
Klemtonen
 

Deze opleiding geeft jou de kans om te werken voor hoogtechnologische textielbedrijven met internationale faam. Als afgestudeerde textieltechnoloog kan je zowel aan de slag met je creativiteit als je technische inzichten.


Je opleiding bestaat uit een ruim pakket aan disciplines. Zo leer je onder andere over de mechanische en chemische productie van garens, tapijt en breisels. En ook de nonwovens zoals kunstgras of kunstaders komen aan bod. Alle fasen van het productieproces worden in kaart gebracht. Praktijklessen volg je in goed uitgeruste fysische en chemische labo’s. 


Je gaat creatief aan de slag met digitale ontwerpen via CAD-programma’s en je bezoekt textielbedrijven en vakbeurzen in binnen- en buitenland. Zo worden ook je communicatieve vaardigheden aangescherpt in het Duits, Frans en Nederlands. 


Op je programma staan projecten zoals Ecodesign, User centered Design en Smart design.


Doorheen de opleiding vormen projectwerk, stages, seminaries en een aan de praktijk gelinkte bachelorproef een belangrijk deel van het programma. En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Is deze opleiding iets voor jou?


Je bent zowel creatief als technologisch aangelegd. Duurzaamheid, kwaliteit en innovatie zijn woorden die klinken als muziek in je oren. Je werkt graag hands-on en je bent op zoek naar een opleiding met heel wat variatie.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Een afgestudeerde bachelor in de textieltechnologie kan leidinggevende en coördinerende functies waarnemen in alle subsectoren van de textielnijverheid:



  • interieurtextiel

  • kledingtextiel

  • technisch textiel

  • veredeling

  • garenproductie



Je kan er aan de slag als: 



  • productieverantwoordelijke 

  • kwaliteitsverantwoordelijke 

  • productontwikkelaar 

  • technisch commercieel verantwoordelijke 

  • onderzoeksmedewerker 

  • aankoper



En dat in een sector waar technologie en creativiteit hand in hand gaan. Je komt terecht in hoogtechnologische textielbedrijven met internationale faam die textielproducten ontwikkelen met aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
HOGENT, Site Buchtenstraat ()
    Buchtenstraat 11
9000 Gent
 
Gegevens bijgewerkt tot 15-09-2023

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.