Opleiding: Industrieel productontwerpen
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Plastische kunsten, Techniek, Wiskunde-cijferwerk,
Schoolvakken SO: Beeld- en mediacultuur, Binnenhuiskunst, Elektronica, Industriële kunst, Informatica, Wetenschappelijk tekenen, Wooninrichting,
 
 
Klemtonen
 

In deze opleiding leer je innovatieve producten ontwerpen die gebruiksvriendelijk en betaalbaar zijn, en die het leven een pak makkelijker maken. 


Algemeen


Elk product uit ons dagelijks leven is ontstaan uit het idee van een productontwerper. En in deze professionele bacheloropleiding leer je alles over het volledige productieproces.
De focus ligt vooral op de praktische toepasbaarheid van je ontwerpen – er zal dus heel wat tijd gaan naar het bijschaven en finetunen van je idee.


Je ontdekt hoe je bestaande producten kan (her)ontwerpen, of nieuwe oplossingen kan creëren om onze wereld te verbeteren.
Je krijgt ook alle kennis, vaardigheden en tools om je ideeën technisch in detail uit te werken, zodat ze maakbaar, realiseerbaar en betaalbaar zijn in een bedrijf en voor de consument.
Je innoveert, je experimenteert en je geeft vorm aan producten die duurzaam, functioneel en klaar voor productie zijn. Liefst nog met de circulaire economie voor ogen.


Naast een pakket theorie krijg je heel wat praktijkoefeningen, vaak in samenwerking met bestaande bedrijven. 
In het eerste en tweede semester van je opleiding zal je vooral aandacht besteden aan  vormgeving, techniek en creativiteit. Het derde en vierde semester verdiep je je in ontwerpmethodologie, prototyping en 3D CAD-tekenen.
In de laatste twee semesters van je opleiding maak je ontwerpen productieklaar. Je krijgt ook nog specifieke ontwerpwetenschappen en er wordt aandacht besteed aan bedrijfseconomische aspecten.


Je kiest voor een van de drie keuzetrajecten, die je specialisatie bepalen: Design for Industry, Design  for Identity of Design for Impact.  Een keuze daarvoor maak je in het tweede opleidingsjaar.


Doorheen de opleiding vormen projectwerk, stages, seminaries en een aan de praktijk gelinkt eindwerk een belangrijk deel van het programma.
En wil je naar het buitenland? Dan is er een groot aanbod aan internationale stageplekken.


Deze opleiding wordt zowel in het Nederlands als in het Engels aangeboden. Nederlandstalige studenten hebben de keuze om hun studies te volgen in het Nederlands of het Engels.


Is deze opleiding iets voor jou?


Jij wil vormgeven aan de toekomst.
Je vraagt je regelmatig af: ‘Hoe kan ik dit product nu gebruiksvriendelijker maken.’
Misschien wilde je vroeger wel uitvinder worden?
Je bent creatief, hebt een open mind en kiest graag voor een uitdaging.


Er is geen specifieke voorkennis vereist. Iedereen kan starten aan deze opleiding.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Het beroepenveld van een industrieel productontwerper is zeer ruim.
Met dit diploma kom je in diverse sectoren en functies terecht:
- in de ontwerpafdeling van een bedrijf, een ontwerpbureau of eigen zaak
- in de ontwikkeling van industriële en consumentengoederen, interieurobjecten, textiel, verlichting, transport, …
- in productie, mechanisch ontwerpen, nieuwe media, CAD/CAM, standenbouw, product testing, prototyping en nulseries, innovatieve KMO’s, technisch tekenen, productpresentatie, productinnovatie, matrijs ontwerp, automatisering, materiaalkeuze, rendering, documentatie, …
- in interdisciplinaire teams van R&D managers, stilisten en designers, techneuten en engineers, marketeers en andere ontwerpers.
Je mogelijke ontwerpfuncties zijn o.a. productontwerper, werkvoorbereider, materiaaldeskundige, industrieel vormgever, productiebegeleider, visualisator, CAM-programmeur, interieur ontwerper, prototyper, technisch verkoper, standenbouwer, (re)designer, stilist, CAD-tekenaar, mechanisch ontwerper.

Klik hieronder op 'Mogelijke beroepen' voor uitgebreide informatie over de beroepsmogelijkheden en vacatures.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Howest, Campus Kortrijk Weide - Industrial Design Center ()
    Marksesteenweg 58
8500 Kortrijk
 
Gegevens bijgewerkt tot 24-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.