Opleiding: Multimedia en creatieve technologie
Afstudeerrichting:
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Plastische kunsten, Techniek,
Schoolvakken SO: Beeld- en mediacultuur, Communicatieve vaardigheden, Elektronica, Informatica, Multimedia,
 
 
Klemtonen
 

Multimedia en Creatieve Technologie bevindt zich op het kruispunt van creativiteit en technologie, van web en mobile over virtual reality en mediaproductie tot internet of things en artificiële intelligentie. 


Algemeen


Dat doel wordt bereikt door aan projecten te werken, waarbij je alle opgedane kennis en vaardigheden in de praktijk- en theorielessen toepast. Door reeds vroeg in de opleiding in projectvorm te werken, is er veel ruimte voor experimenteren (out of the box) en creativiteit. Naarmate de studie vordert, wordt de link met het werkveld steeds sterker.


Je leert werken met innovatieve technologieën als AI, IoT, motion capture en augmented reality. MCT bevindt zich op het kruispunt van technologie en creativiteit. Je voert projecten uit waarbij je de kennis en vaardigheden die je verwierf omzet in de praktijk.


De technologische rode draad doorheen MCT zijn user interfaces (web & mobile), slimme technologie (AI), mobiele communicatie en alle vormen van multimedia (AR, VR, motion graphics).


De combinatie van levenslang in staat te zijn om vlot nieuwe technologie aan te leren en te integreren, een sterke focus op UX/UI en snelle inzetbaarheid resulteert in een bijzonder IT-profiel voor de arbeidsmarkt.
Onze afgestudeerden zijn dan ook sterk vertegenwoordigd in tech start-ups/scale-outs en de technologische innovatie-afdelingen van grotere ondernemingen.
Het einddoel is dat alle afstudeerders hun leven lang in staat zijn om nieuwe technologieën op een vlotte manier te implementeren met veel aandacht voor User Experience (UX).


Afhankelijk van de hogeschool worden keuzetrajecten georganiseerd.


Is deze opleiding iets voor jou?


Je kan aan de opleiding starten met een Vlaams diploma secundair onderwijs of gelijkgesteld.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De bachelor Multimedia en creatieve technologie heeft een opleiding genoten die zich zowel richt naar de software als naar de randapparatuur.
Hij kan instaan voor de realisatie, integratie, vormgeving, configuratie en controle van telecommunicatie-infrastructuren.
Hij heeft voldoende vaardigheden verworven om internet/intranettoepassingen te kunnen realiseren, grafisch en multimediaal te kunnen ontwerpen en bestaande software te kunnen integreren.
Het werkveld is dan ook zeer breed:
- als webtechnoloog ontwikkelt en beheert hij server-side webtoepassingen
- als industriële gegevensverwerker bewaakt hij industriële processen. Hij ontwikkelt systemen en software in functie van stock-, productbeheer, toegangscontrole
- als specialist kantoorautomatisatie (office automation) ontwikkelt hij bedrijfsrelevante programma's en integreert hij optimaal beschikbare computerpakketten
- als netwerkbeheerder is hij verantwoordelijk voor de realisatie, het beheer en het onderhoud van de IT-infrastructuur, de implementatie van nieuwe soft- en hardware en doet hij aan pc- en desktopsupport
- als zelfstandig hard- en softwareconsulent, staat hij in voor verkoop, advies, opleiding en support
- als studiotechnicus bij radio en tv
- als 3D-animator in productiehuizen.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. 
Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Erasmushogeschool Brussel, Campus Kaai ()
    Nijverheidskaai 170
1070 Anderlecht
Karel de Grote Hogeschool, Campus Hoboken (9I)
    Salesianenlaan 90
2660 Hoboken
Howest, Campus Kortrijk Weide - Gebouw A ()
    Sint-Martens-Latemlaan 2B
8500 Kortrijk
 
Gegevens bijgewerkt tot 24-11-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.