Opleiding: Grafische en digitale media
Afstudeerrichting: Grafimediatechnologie
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Techniek,
Schoolvakken SO: Grafische technieken, Informatica, Multimedia, Plastische opvoeding,
 
 
Klemtonen
 

Dit is een praktisch-technische opleiding met een wetenschappelijke onderbouw. Het is een mix van theorie, praktijk, projectwerk, individueel en groepswerk. Je wordt ondergedompeld in alle facetten van de grafische en digitale media: lay-out, grafische en digitale vormgeving, paginaopmaak, beeldverwerking, druktechnieken, webtechnologie, fotometrie, marketing, financieel en KMO-management. Toegepaste wiskunde, statistiek, fysica, chemie en informatica (meestal verweven in de grafische vakken), zorgen voor de nodige wetenschappelijke onderbouw.


Apps ontwikkelen, websites ontwerpen, advertenties vormgeven, foto's maken en bewerken, de commerciële en financiële kant van een grafisch bedrijf doorgronden of zelf een zaak opstarten? Waar je ook van droomt binnen de grafische en digitale media, deze opleiding is dé springplank voor je carrière!


Afhankelijk van de hogeschool worden keuzetrajecten georganiseerd.

Afstudeerrichting Grafimediatechnologie:
Hier leer je de diverse mogelijkheden van printmedia ontdekken. Je hebt een zwak voor het ontwerpen en realiseren van boeken en tijdschriften, verpakkingen en displays, brochures en folders, etiketten en labels, en zo meer. In het 3de jaar wordt een stage doorlopen en een eindwerk gemaakt.

Voor wie?

Je hoeft zeker geen kunstenaar te zijn om de opleiding te starten! Je houdt van orde en netheid en hebt interesse voor creativiteit en techniek. Een specifieke vooropleiding in het secundair of een tekenopleiding is niet vereist; je moet bereid zijn om je creatieve en compositorische vaardigheden te ontdekken en bij te schaven. Via eenvoudige geometrische vlakken en vormen op papier leer je schetsen en je fijne motoriek verder ontwikkelen.

 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

De bachelor in de Grafische en digitale media heeft een opleiding genoten voor het vervullen van leidinggevende en coördinerende functies in de grafische industrie.
Deze kunnen zowel van bedrijfsorganisatorische, technologisch-creatieve, als van commerciële aard zijn.
Hij kan instaan voor het ontwerp en de vormgeving van het grafisch product (tijdschrift, boek, publicitaire folder, affiche, website, 3D-animatie), het begeleiden van het productieproces, de kwaliteitscontrole, de inkoop van grafische machines en de verbruiksgoederen, de verkoop en marketing.
Hij kan werken als Prepress consultant, Support engineer, R&D innovator, Kwaliteitscontroleur of 
Productieverantwoordelijke.
Afgestudeerden vinden werk in alle takken van de grafische industrie: polygrafische bedrijven, boek-, dagblad- en tijdschriftdrukkerijen, publiciteitsondernemingen, papierverwerkende nijverheid, boekbinderijen, multimediaproductiehuizen, digitale mediabedrijven. Ook in de drukkerijafdeling van scholen en grote bedrijven vinden afgestudeerden een job.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn.
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen van Grafische en digitale media zijn:

    Grafische en digitale media : Crossmedia-ontwerp (Professionele bachelor - HO)
    Grafische en digitale media : Media management en technologie (Professionele bachelor - HO)
    Grafische en digitale media : Multimediaproductie (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Campus Spoor Noord (Wetenschap en Techniek) ()
    Ellermanstraat 33
2060 Antwerpen
 
Gegevens bijgewerkt tot 13-02-2022

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.