Opleiding: Grafische en digitale media
Afstudeerrichting: Crossmedia-ontwerp
Studieniveau: Professionele bachelor - HO
 
Studiegebied: Industriële wetenschappen en Technologie
Belangstellingsdomeinen: Techniek,
Schoolvakken SO: Grafische technieken, Informatica, Multimedia, Plastische opvoeding,
 
 
Klemtonen
 

Dit is een praktisch-technische opleiding met een wetenschappelijke onderbouw. Het is een mix van theorie, praktijk, projectwerk, individueel en groepswerk. Je wordt ondergedompeld in alle facetten van de grafische en digitale media: ontwerp, lay-out en vormgeving, druk- en web technologie, 3D-toepassingen en verpakkingen, marketing en communicatie. 


Volgens de principes van design thinking zet je de gebruiker centraal en ontwerp je mediaproducten waaronder apps, websites, promotiecampagnes, brochures, posters, en verpakkingen. Via 3D-modelling, augmented en virtual reality stel je de prototypes voor aan de klant. Je leert de commerciële en financiële kant van een grafisch bedrijf doorgronden en hoe je zelf een zaak opstart.


 


 


Afstudeerrichting Crossmedia-ontwerp:


In deze afstudeerrichting ligt de nadruk op het technisch-creatief luik van het grafisch proces namelijk lay-out en grafische vormgeving in print en digitale media. Je verwerft technische inzichten in het multimediaproductieproces en leert jouw creativiteit gestalte geven in zowel grafische als multimediaproducten. Creatief denken en design staan daarbij centraal. Als grafisch vormgever vertrekt je vanuit de vraag van de klant en stel je de gebruiker centraal bij het ontwerpen van print- en multimediaproducten zoals apps, websites, promotiecampagnes, brochures, posters, en verpakkingen.


Afhankelijk van de hogeschool worden keuzetrajecten georganiseerd. Info vind je onderaan de pagina.


Voor wie?
Je bent geboeid door design, media en communicatie, maar je hoeft zeker geen kunstenaar te zijn om de opleiding te starten!
Een specifieke vooropleiding in het secundair of een tekenopleiding is niet vereist; je moet bereid zijn om je creatieve en compositorische vaardigheden te ontdekken en bij te schaven.
Via eenvoudige geometrische vlakken en vormen op papier leer je schetsen en je fijne motoriek verder ontwikkelen.
Vormgeving en lay-out gebeurt steeds meer digitaal, voor deze opleiding is dus belangrijk om graag met de computer te werken. 
Studiepunten
  180
 
Beroepsbeschrijving- en uitwegen
 

Als Bachelor in de grafische en digitale media word je klaargestoomd om een uitvoerende, leidinggevende en/of coördinerende functie in de grafische en digitale mediasector op te nemen. Deze functies kunnen van creatieve, technologische of productieve of bedrijfsorganisatorische aard zijn afhankelijk van je voorkeur.De Bachelor in de Grafische en Digitale Media kan instaan voor:  • de begeleiding van concept tot realisatie van een mediaproduct (magazine, boek, affiche, flyer, verpakking, website, app, 3D-animatie, VR-productie)

  • de kwaliteitscontroles van diverse grafische producten

  • de verkoop en marketing in de creatieve industrie en het maken van digitale marketing campagnes (facebook advertenties, Instagram posts)

  • de ontwikkeling van innovatieve producten, software, of Internet of things


Mogelijke beroepen zijn:  vormgever,  art director, illustrator, layouter, mobile designer, web designer, web developer, front-end developer, full-stack developer, CMS-developer, app designer, information architect, UI/UX designer, audiovisual creative, motion graphic artist, digital colourist, interactive designer, creative director, marketing assistent, project manager, online marketeer, social media manager, crossmedia consultant, accountmanager, prepress medewerker, support engineer, R&D innovator, productieverantwoordelijke.


Afgestudeerden vinden werk in alle takken van de grafische industrie: grafische productie-software- en toeleveringsbedrijven, reclamebureaus, communicatiebureaus, digital agencies en productiehuizen of kunnen zich vestigen als zelfstandige.


Hier een overzicht van mogelijke aansluitende beroepen uit de beroependatabase van onderwijskiezer. Er kunnen steeds nog andere mogelijkheden zijn. 
Klik op een beroep voor meer informatie.

 
Afstudeerrichtingen
 

De andere afstudeerrichtingen van Grafische en digitale media zijn:

    Grafische en digitale media : Grafimediatechnologie (Professionele bachelor - HO)
    Grafische en digitale media : Media management en technologie (Professionele bachelor - HO)
    Grafische en digitale media : Multimediaproductie (Professionele bachelor - HO)
 
Vervolgopleidingen
 
Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan je binnen het hoger onderwijs verder studeren in:
een bachelor-na-bacheloropleiding(Ba-na-Ba)
 

Een Ba-na-ba is een opleiding van 60 studiepunten. Het is in feite een voortgezette, gespecialiseerde (verbredend of verdiepend) opleiding. Je hoeft er geen leerkrediet voor in te zetten. De opleiding leidt tot een diploma. Een Ba-na-ba kan je niet volgen als basisdiploma. Je kan een Ba-na-ba starten als je een bachelor of masterdiploma hebt behaald. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per Ba-na-Ba

 
een postgraduaat
  De toelating tot een postgraduaat verschilt per opleiding. Raadpleeg de toelatingsvoorwaarden per opleiding.
een schakelprogramma
  Via een schakelprogramma  kan je eventueel doorstromen naar een masteropleiding. De mogelijkheden hangen af van je vooropleiding,  EVC’s, EVK’s ... Contacteer de instellingen voor hoger onderwijs voor concrete informatie.
een specifieke lerarenopleiding
  Als je leraar wilt worden kan je een specifieke lerarenopleiding volgen.
Er zijn ook nog na- of bijscholingen
 
 
Instellingen
Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, Campus Spoor Noord (Wetenschap en Techniek) ()
    Ellermanstraat 33
2060 Antwerpen
Arteveldehogeschool, Campus Mariakerke (22E)
    Industrieweg 232
9030 Mariakerke
 
Gegevens bijgewerkt tot 10-03-2021

 

Deze informatie komt van de website www.onderwijskiezer.be.
Heb je nog vragen, maak dan gebruik van het vragenformulier op de website.